Verdt å vite om litium-ion batterier (Li-Ion)Yüklə 12,36 Kb.
tarix02.03.2018
ölçüsü12,36 Kb.
#28976

CHARLIE STORM MESSEL A/S Dok. nr.: Dato: 12.06.2013 INFORMASJON
Verdt å vite om Litium-Ion batterier (Li-Ion)

For å oppnå best mulig utnyttelse av ditt Li-Ion batteri over tid, bør du håndtere det på riktig måte. Her er litt informasjon om hvordan det kan gjøres.

LADING


Første gangs lading er viktig! Lad batteriet helt opp før du tar det i bruk første gang. Batteriets ladestatus vises på LED- indikatoren (se Ladestatus lenger ned). Laderen kommuniserer med batteriet og stopper ladeprosessen automatisk når batteriet er fulladet. Ikke ta av og sett batteriet på laderen igjen med en gang for å prøve å få mer kapasitet til batteriet! Resultatet vil være et skadet batteri, ikke mer kapasitet! Li-Ion batterier har et begrenset antall ladesykluser.

Batterier bør lades i romtemperatur. Ikke lad et kaldt batteri, det kan føre til skade på cellene. Spesielt om vinteren, når det er kaldt ute, er det viktig å la batteriet ligge til det har kommet opp til romtemperatur før du setter det i laderen.Høye temperaturer skader også batteriet. Ved temperaturer over +60 °C, mister Li-Ion-batteriet kapasitet som ikke vil kunne gjenopprettes. La ikke batteriet eller maskinen bli liggende i en solvarm bil, eller stå i direkte sollys over tid.

Utlading


Vi anbefaler å bruke batteriet til det er tomt, og maskinen stopper (10 – 20 % rest kapasitet). Sett deretter batteriet til lading. Hver enkelt celle i et FEIN Batterier overvåkes elektronisk, og maskinen slås av før en dyputlading av batteriet oppstår. Dyputlading er når batteriet tømmes under sin nominelle spenning. Dyputlading kan gjøre uopprettelig skade på batteriet, og forårsake at det ikke lenger er mulig å lade batteriet, slik skade dekkes ikke av garanti.

Derfor, når maskinen stopper pga. tomt batteri, BYTT UT BATTERIET MED ET SOM ER LADET, og lad opp det tomme!

OPPBEVARING / LAGRING AV Li-Ion BATTERIER


Når batteriet skal langtids lagres, eller ikke skal brukes på en stund (måneder), bør man tenke på slikt som selvutlading, ladestatus, og oppbevarings temperatur.

Selvutlading

Alle batterier, også Li-Ion som ligger ubrukt vil selvutlade. Det vil si at det mister kapasitet. Typisk er 3 - 5 % pr måned. Selvutladingen i batteriet øker med omgivelsestemperaturen, og batteriet bør derfor lagres kjølig. På grunn av denne selvutladingen må man lade batteriet minst hver 12 måned, når det ikke har vært i bruk. Gjør man ikke dette, vil en dyputlading kunne inntreffe, og batteriet vil ikke lenger kunne lades opp igjen!


4 LED 100 %

3 LED 75 %

2 LED 50 %

1 LED 25 %

1 LED 0 %
Ladestatus

Li-Ion batterier som skal langtids lagres, eller ikke brukes på

Lenge (måneder), bør hverken være helt utladet, eller fullt oppladet.


LED indikator viser gjenværende kapasitet
Det beste er at batteriet er ladet opp til 40 – 50 % kapasitet.
Oppbevarings temperatur

Batterier bør lagres kjølig, men ikke under 0 °C. Det beste er 5 - 10 °C. Selvutladingen øker med stigende temperaturer.
Utvalg av Fein batterimaskiner 14,4V og 18VYüklə 12,36 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə