Özbekistan cumhu



Yüklə 68,35 Kb.
səhifə1/3
tarix30.12.2023
ölçüsü68,35 Kb.
#165069
  1   2   3
TAŞKENT DEVLETİ ORJİNAL ÜNİVERSİTESİ

ÖZBEKİSTAN CUMHURİYETİ


BİLİM VE İNOVASYON BAKANLIĞI

TAŞKENT DEVLETİ ORJİNAL ÜNİVERSİTESİ

"YAPACAĞIM"
çalışmak _ İşler buna göre
rektör yardımcısı
_____________ A. Vahidov
“ ” ____________2023

YABANCI DOĞU DİLİ (TÜRK DİLİ)


ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ, AÇIK ÖĞRETİM EĞİTİMİ DERS PROGRAMI (DIŞ

4. SINIF

Bilim alanı : yabancı doğu dil Türkçe dil
Eğitim Yön : Uluslararası bağlantılar departman
Eğitim Yön : Uluslararası bağlantılar açık _ eğitim eğitim bölüm , (HARİCİ)

Toplam ders saat - 290 saat


Teorik dersler - 60 saat (7. yarıyıl - 30 saat ; 8. yarıyıl - 30 saat ) Pratik eğitim - 100 saat (7. yarıyıl - 50 saat , 8. yarıyıl 50 saat ) Özgür 130 saat eğitim (7. dönem - 64 saat , 8. dönem - 86 saat ) . )

Taşkent - 2023



Konu: Türk yemekleri
1.Türk yemeklerinin hazırlanış süreçleri
2. Özbekistan halkının Türk yemeklerine olan ihtiyaçları
3. Türk yemeklerinin listesi ve resimleri

Türk yemeklerinin hazırlanış süreçleri


Lakhmajun, mercimek kremalı çorba, revani ve simit, börek veya cevizli börek - Zira Türk mutfağının tarifleri
Lakhmajun, Türk mutfağına ait ünlü bir doğu yemeğidir. Ermeni, Türk veya Arap pizzası da diyebilirsiniz
Türkiye'de bu çorba çok fazla yapılıyor ve her aşçının kendine ait tarifi var. Bu aromatik çorba bir dilim limonla servis edilir; limonu çorbaya sıkın ve yiyin.
Revani, buğday irmiğinden yapılan ve üzerine kıyam konan çok lezzetli ve nemli bir börektir. Bu pasta kesinlikle tüm tatlı severleri memnun edecektir.
Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biri de Türk böreğidir. Bu pastayı farklı malzemelerden yapın ve aile üyelerinizi yeni lezzetli yemeklerle memnun edin.
Üst kısmı tatlı ve çıtır, içi kabarık olan krakerlere kraker denir.
Sonu yumuşak ve lezzetli olacak bu turtayı kesinlikle beğeneceksiniz.
Geleneksel Türk sofraları çeşitli yemekler açısından zengindir. Düzenli bir porsiyon peynir (beyaz peynir, kaşar vb.), tereyağı, zeytin, yumurta, muhammara, domates, salatalık, reçel, bal ve krema, sukuk (baharatlı Türk sosisi benzeri sucuk), pastırma, börek, simit, pogaça Türkiye'de kahvaltıda kızartılmış hamur (pishi olarak bilinir) ve çorbalar yenir. Kahvaltının özel adı domates, yeşil biber, soğan, zeytinyağı ve yumurtadan yapılan menemendir. Kahvaltı menüsünde kumuk da yer alıyor (bölgeye göre yemeğe muhlama, mihlama ve oghal da deniyor). Bir diğer değeri ise haşlanmış yumurta ve yoğurttan yapılan bir Balkan Türk yemeği olan Türk yumurtası olarak da bilinen çilbirdir ve kendine has tarzı olan bir yemek olarak değerlendirilmektedir. Kahvaltıda her zaman Türk çayı servis edilmektedir. Türkçeden tercüme edilen "kahvaltı" kelimesi "kahvaltıdan önce" anlamına gelir.
Türk insanının en güzel geleneklerinden biri de yemeklerinin çoğunlukla evde, sevdiklerinin yanında pişirilmesini tercih etmesidir. Yeni getirilen yaşam tarzı genç nesli dışarıda yemek yemeye teşvik etse de Türkler mümkün olduğunca evde yemek yemeye çalışıyor. Tipik bir yemek çorbayla (özellikle kışın) başlar, ardından sebzeler (zeytinyağlı veya kıymalı), güveç veya baklagiller (genellikle etli veya kıymalı), sıklıkla da Türk pilavının yanında veya öncesinde gelir.[6] Bunlara makarna veya bulgur pilavının yanı sıra salata veya kek (sarımsak, tuz ve salatalık dilimleriyle seyreltilmiş bir kase soğuk yoğurt) dahildir. Yaz aylarında pek çok kişi çorba yerine

zeytinyağlı sebzelerden oluşan soğuk bir tabak (zeytinyağlı yemekler) yemeyi sever.Ana yemekten önce veya sonra bir tabak tavuk, et veya balık da servis edilebilir.


Sıcak Türk yazında yemek genellikle patlıcan ve biber veya patates gibi kavrulmuş sebzelerden oluşur ve yoğurt veya domates sosuyla servis edilir. Menemen ve çilbir yumurtaya dayalı yaz yemekleridir. Koyun peyniri, salatalık, domates, karpuz ve kavun da hafif bir yaz yemeğidir. Tatlı yerine helvayı sevenler yaz helvasını tercih ediyor. Her zamankinden daha hafif ve daha az tatlı yerler.
Urk mutfağında kullanılan yaygın malzemeler arasında kuzu eti, tavuk, dana eti, balık, pirinç, patlıcan, yeşil biber, soğan, sarımsak, mercimek, fasulye, kabak, bezelye ve domates ürünleri yer alır. Başta fıstık, kestane, badem, fındık ve ceviz olmak üzere kuruyemişlerin yanı sıra baharatların da Türk mutfağında özel bir yeri vardır. Tatlılarda yaygın olarak kullanılır ve severek yenir. İrmik unu revani ve irmik helvası denilen kekin yapımında kullanılır.
Zeytin. Çeşitli kahvaltı ve meze sofralarında sıklıkla yer alan beyaz peynir ve yoğurt, börek, mantı, kebap, cacık gibi pek çok yemeğin içinde yer alıyor. Zeytin en kullanışlı ürünlerden biridir.
Bazı bölgelerde düğün törenlerinde veya Kurban Bayramı'nda ağırlıklı olarak etli pilav olarak yenilen et, endüstriyel üretime geçilmesinden bu yana günlük erzak haline gelmiştir. Daha önce tüketilmeyen dana eti artık yaygın olarak bulunabiliyor ve müşteriler tarafından yaygın olarak tüketiliyor.
Etin yemek pişirmede ana kullanımı, öğütülmüş fasulye (kıyılmış fasulye) veya öğütülmüş ıspanak (bazen yoğurtla servis edilen ıspanak) gibi isimlerle bilinir, kıyma ve sebze kombinasyonunu birleştirir.
Alternatif olarak sardalya (sardalya) veya hamsi (hamsi) gibi ucuz balıklar da kıyı kentlerinde sezonluk olarak bulunabilmektedir. boshqa koʻplab baliqlar keng tarqalgan. Parranda goʻshtini isteʼmol qilishda deyarli faqat tovuq va tuxumdan iborat taomlar tayyorlashadi. Bir paytlar Turkiyada eng mashhur goʻsht manbai boʻlgan sut bilan oziqlangan qoʻzilar hozirgi kunda zamonaviy isteʼmolning kichik qismini tashkil qiladi.

Yüklə 68,35 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə