KONU : SİVİL SAVUNMA VE YANGIN EĞİTİMİ
İkinci Dünya savaşında (1939-1945) cephede olduğu kadar cephe gerisindeki sivil halkın zayiatının fazla olduğu gözlemlenmiştir. İkinci Dünya savaşında (1939-1945) cephede olduğu kadar cephe gerisindeki sivil halkın zayiatının fazla olduğu gözlemlenmiştir. Gelişen teknoloji ve dünyanın jeolojik yapısına bakılarak savaşlar ve doğal afetler karşısında halkın can ve mal emniyetinin sağlanması konusunda tedbir almaya gidilmiş ve bu kavrama Sivil Savunma adı verilmiştir.
SİVİL SAVUNMANIN TANIMI: 7126 SAYILI SİVİL SAVUNMA KANUNUN 1. MADDESİNDE; (13.06.1958 tarih ve 9931 sayı ile)kabul edilen “ Düşman taarruzlarına,tabii afetlere ve büyük yangınlara karşı;halkın can ve mal kaybının asgari hadde indirilmesi, hayati öneme haiz her türlü resmi ve hususi tesis ve teşekküllerin korunması ve faaliyetlerinin idamesi için acil tamir ve ıslahı, savunma gayretlerinin sivil halk tarafından azami surette desteklenmesi ve cephe gerisi maneviyatının muhafazası maksadıyla alınacak her türlü silahsız, koruyucu ve kurtarıcı tedbir ve faaliyetleri ihtiva eder.” şeklinde ifade edilmektedir.
Yanıcı maddenin, ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir reaksiyondur.
YANMA OLAYININ OLUŞABİLMESİ İÇİN ; YANICI MADDE , ISI OKSİJENİN BİR ARADA OLMASI GEREKMEKTEDİR. BU OLAYA YANGIN ÜÇGENİ DENİR.
Yararlanmak amacıyla yakılan ateş dışında oluşan ve kontrol edilemeyen yanma olayına Yangın denir.
Korunma Önlemlerinin Alınmaması Bilgisizlik İhmal Kazalar Sıçrama Sabotaj Doğa olayları
YANGIN SÖNDÜRMEDE KULLANILAN MADDELER
YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİ; - Kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır.
- Yeri herkes tarafından bilinmelidir.
- Duvara sıkıca sabitlenmelidir.
- Her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır.
- Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.
Dostları ilə paylaş: |