Zitting Perscommuniqué 027 Almunia Kool Het kan en moet beter met de openbare dienstverlening



Yüklə 12,37 Kb.
tarix24.12.2017
ölçüsü12,37 Kb.
#17099



Perscommuniqué

De EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden




COR/11/27

Brussel, 13 mei 2011



De boodschap van leden van het Comité van de Regio's aan Almunia: "Het kan en moet beter met de openbare dienstverlening"

Lokale en regionale overheden hebben het erg te kwaad met alle EU-regels voor de financiering van overheidsdiensten en de gunning van overheidsopdrachten. Er zijn hervormingen nodig om die regelgeving te vereenvoudigen, aldus burgemeesters en voorzitters van regio's overal uit de EU. Tijdens een bijeenkomst in het gebouw van het Comité van de Regio's te Brussel vroegen zij Joaquin Almunia, eurocommissaris voor mededinging, vandaag naar zijn plannen om de administratieve rompslomp te verminderen.

Lokale en regionale overheden verlenen tal van uiteenlopende basisdiensten aan de burgers, gaande van watervoorziening tot openbaar vervoer en gezondheidszorg. De EU houdt de verlening van die "diensten van algemeen economisch belang" (DAEB) nauwlettend in het oog, met dien verstande dat er basisregels zijn vastgelegd om op die markt eerlijke concurrentie te garanderen. De Commissie heeft onlangs haar voornemen aangekondigd om die regels te herzien.



Mercedes Bresso, voorzitster van het Comité van de Regio's, wees vandaag ten overstaan van de voltallige vergadering op het "bijzondere karakter" van overheidsdiensten: "Bij het Europees sociaal model hoort dat alle burgers toegang wordt geboden tot betaalbare basisdiensten, waar zij ook wonen. In veel gebieden kan dit alleen als de overheid daarvoor zorgt, daar kan de EU niet om heen. Dit is vooral nu waar, nu het niet goed gaat met de economie en overheidsdiensten beslist nodig zijn om de randvoorwaarden voor banen en groei te creëren."

Joaquin Almunia, vicevoorzitter van de Commissie, verklaarde blij te zijn met deze gelegenheid om met lokale en regionale politici van gedachten te wisselen, omdat het juist die politici zijn die "uit de eerste hand weten wat het betekent om overheidsdiensten op te zetten, te financieren en te verlenen" en omdat zij "meer voeling hebben met wat burgers willen en nodig hebben". Hij geeft toe dat er in de huidige wetgeving onvoldoende onderscheid wordt gemaakt tussen de activiteiten van grote multinationale ondernemingen en de dagelijkse dienstverlening door overheidsinstanties: "Volgens mij moeten de nieuwe regels wordt afgestemd op omvang en aard van de te verlenen diensten, omdat de impact op concurrentie en de interne markt van sport en vrijetijdsbesteding in kleine steden verwaarloosbaar is. Daarentegen is duidelijk dat grote bedrijven die zich met afvalverwerking, energievoorziening of postdiensten bezighouden, wél met andere ondernemingen in Europa concurreren."

Almunia vindt ook dat de EU-regels voor staatssteun duidelijker en eenvoudiger moeten worden, vooral als het gaat om overheidsdiensten van geringe omvang of bepaalde vormen van sociale dienstverlening. Zo overweegt hij om een "bevolkingsdrempel" in te voeren. Regio's of steden met een bevolkingsaantal dat onder een bepaalde drempel ligt, zouden automatisch worden beschouwd als te klein om de concurrentie te kunnen beïnvloeden en zouden dus worden vrijgesteld van de verplichting om subsidies voor overheidsdiensten aan te melden in Brussel. Er zijn nog andere suggesties om de administratieve rompslomp te verminderen, waaronder het denkbeeld om sommige jaarlijkse meldingsplichten te schrappen in het geval van langlopende dienstverleningscontracten. Karl-Heinz Lambertz (BE/PSE), minister-president van de Duitstalige gemeenschap in België, bestudeert al die suggesties momenteel ter voorbereiding van het advies dat het Comité van de Regio's over dit vraagstuk zal uitbrengen. Naar verwachting zal dit advies op de zitting van 30 juni/1 juli a.s. worden goedgekeurd.

CvdR-leden zijn woensdag zelf ook met voorstellen gekomen om de EU-regels voor overheidsopdrachten te vereenvoudigen. Overheden in Europa geven jaarlijks ongeveer twee miljard euro uit aan goederen en diensten. In een EU-richtlijn is vastgelegd hoe daaraan overal in Europa bekendheid moet worden gegeven. Ook staat daarin welke procedures moeten worden gevolgd, zowel door de bedrijven die offertes doen als de overheden die opdrachten gunnen. Die richtlijn wordt momenteel herzien en kan dus nu worden verbeterd.

Henk Kool (NL/PSE), lid van het stadsbestuur van Den Haag, heeft een advies voorbereid waarin wordt aangevoerd dat overheidsopdrachten in dienst moeten staan van sociaal beleid en innovatie. Zo kunnen overheden door de opdrachten die zij gunnen, banen scheppen voor langdurig werklozen. Ook zou bij overheidsopdrachten speciaal aandacht moeten worden geschonken aan de behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen. Het Comité van de Regio's oppert daarom de idee van nationale "paspoorten voor overheidsopdrachten" voor ondernemingen die deelnemen aan aanbestedingen. Bedrijven kunnen zo'n paspoort op vrijwillige basis aanvragen: op zo'n paspoort staat dan dat zij aan alle administratieve verplichtingen hebben voldaan om een offerte te mogen indienen. Het voordeel daarvan is dat die ondernemingen niet steeds weer opnieuw door de papiermolen moeten, telkens als zij offertes indienen, wat tijd en geld bespaart. Dergelijke systemen worden lokaal al toegepast, bijvoorbeeld in Den Haag, en leveren goede resultaten op.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu



Het Comité van de Regio's

Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit alle EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Michael Alfons

Tel. +32 (0)2 546 8559

michael.alfons@cor.europa.eu

Klik hier voor eerdere persberichten van het CvdR.
Yüklə 12,37 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə