Yarim doz iLAÇlarin yönetiMİ talimati kodu: İY. Tl



Yüklə 20,34 Kb.
tarix15.05.2018
ölçüsü20,34 Kb.
#44367


logo_mus[1]

YARIM DOZ İLAÇLARIN YÖNETİMİ TALİMATI



KODU: İY.TL.85

YAYIN TARİHİ: OCAK 2015

REVİZYON NO: 00

REVİZYON TARİHİ:

SAYFA NO: 1/2



  1. AMAÇ

Sağlık tesisimizde kullanılan bölünebilir doz ilaçların verimli bir şekilde kullanılması, stabilitesine uygun olarak aseptik koşullarda saklanması, ilaç israfının önlenmesi, çoklu doz kullanılan ilaçların en küçük birim doz bazında faturalandırılması, maliyetlerin azaltılması, hastalara kullanılan dozun fatura edilmesi ve kullanılmayan ilaç dozlarının uygun koşullarda imhasının yapılarak çevre sağlığı açısından risklerin ortadan kaldırılmasını amaçlar.

  1. KAPSAM

Hastanede ilaç kullanımının olduğu bütün birimler (Acil Servis, Ameliyathane, Yoğun Bakım, Servisler, Eczane, Poliklinikler, Doğumhane, vs...)

  1. SORUMLU

Sağlık Tesisi Yöneticisi

Başhekim

Eczaneden sorumlu Başhekim Yardımcısı

Hekimler


Diş Hekimleri

Sağlık Tesisi Eczacısı / Eczane Sorumlusu

Hemşireler

Kalite Yönetim Direktörü



  1. FAALİYET AKIŞI

  1. Sağlık tesisi eczanesinde aseptik ilaç hazırlamaya uygun sistemler bulunmuyorsa;

a. Tüm servis ve kliniklerde miadı dolan, saklama koşulları açısından sulandırıldıktan, açıldıktan ya da hazırladıktan sonra etki ve özellikleri bakımından tedavide kullanılması uygun olmayan ya da saklama süresi dolan yarım doz ilaçlar, servis hemşiresi ve hekim tarafından “Sağlık Tesisi İçi Yarım Doz İlaç Bildirim Formu'na" tam olarak işlenir. Narkotik olmayan ilaçlar geniş ağızlı tehlikeli atık bidonlarına, narkotik ilaçlar ise ayrıca belirlenmiş olan dar ağızlı tehlikeli atık bidonuna atılır. Tehlikeli atık bidonlarının 3/4 ü dolduğunda İlaç ve Tıbbi Sarf Malzeme İmha Talimatına göre söz konusu bidonların bertarafı sağlanır.

b. İki nüsha olarak doldurulmuş olan “Sağlık Tesisi İçi Yarım Doz İlaç Bildirim Formu” Sorumlu Hemşire ve Hekim onayıyla eczaneye teslim edilir. Eczacı/Eczane sorumlusu evrakı aldığına dair imza attıktan sonra bir nüshası ilgili servise geri gönderilir. (Yarım doz ilaçlar kesinlikle eczaneye gönderilmeyecektir. Eczacı Yarım Doz İlaç Bildirim Formunu yalnızca evrakı teslim aldığına dair imzalayacaktır.)

c. Günlük olarak doldurulan “Sağlık Tesisi İçi Yarım Doz İlaç Bildirim Formu” günübirlik olarak eczaneye gönderilir. Eczacı her 3 aylık dönemi takip eden ayın ilk haftası istatistiğini hazırlayarak " Sağlık Tesisi Dışı Yarım Doz İlaç Bildirim Formu"nu doldurarak Genel Sekreterliğe bildirir. Genel sekreterlik Hastane Eczacılığı temsilcisi sağlık tesislerince gönderilen formları birleştirerek "hastane.eczaciligi@saglik.gov.tr" adresine mail olarak bildirir.


Hazırlayan

KALİTE YÖNETİM BİRİMİ

Kontrol Eden

KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ

Onaylayan

BAŞTABİP




logo_mus[1]

YARIM DOZ İLAÇLARIN YÖNETİMİ TALİMATI



KODU: İY.TL.85

YAYIN TARİHİ: OCAK 2015

REVİZYON NO: 00

REVİZYON TARİHİ:

SAYFA NO: 1/2

  1. Sağlık tesisi eczanesinde aseptik ilaç hazırlamaya uygun sistemler bulunuyorsa;

a. Sağlık tesislerinde yarım kalan ve stabilitesi korunup saklama koşulları sağlandığında kalan dozu kullanılabilen ilaçların listesi (Açılmış ve Hazırlanmış İlaçların Saklama Koşul ve Sürelerini Gösteren Liste) eczacı tarafından sağlık tesisinde kullanılan ilaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanmalı ve liste altı ayda bir revize edilmelidir. Söz konusu listede ilacın ticari ismi, saklama koşulları ve stabilitesini koruduğu zaman aralığı belirtilmelidir. Bu listeler bağlı bulunulan Genel Sekreterliğe bildirilmelidir.

b. Doz bölünmesi yapılamayacak dozaj formları ve açıldıktan sonra stabil kalamaması sebebiyle yarım kalan dozu saklanamayan ilaçlar (Bölünemeyen İlaçlar Listesi) ile ilgili listeler eczacı tarafından sağlık tesisinde kullanılan ilaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanmalı ve liste altı ayda bir revize edilmelidir.



c. Açılmış ve Hazırlanmış İlaçların Saklama Koşul ve Sürelerini Gösteren Liste, Bölünemeyen İlaçlar Listesi ve Aseptik Koşulda İlaç Hazırlama Sürecinin Yönetimine Dair Talimata binaen, ilaçlar aseptik ünitede en verimli şekilde hazırlanır. Bölünebilir dozlardaki ilaçların üzerine açılış saatlerinin ve tarihlerinin yazılması ve her ilacın özelliğine göre uygun koşullarda saklanması servis sorumlu hemşiresi ve servis hemşireleri tarafından sağlanır ve eczacı tarafından bunların kontrolü yapılır. Kullanımdan artan ve stabilitesini koruyamayan dozlar ise 1. maddedeki prosedüre göre imha edilir.

  1. İlaç israfının önlenmesi ve faturalandırma açısından kayıpların minimuma indirilmesi adına birim doz olarak faturalandırılabilen, çoklu doz kullanılan ilaçların en küçük birim doz bazında faturalandırılması gerekmektedir.

  2. Eczaneden hasta üzerine adet bazında çıkışı yapılan ilaçların hastalara uygulanacak dozları mg, ml veya IU bazında hesaplanarak HBYS üzerinden kaydedilir. Yarım Doz İlaç Bildirim Formu (Sağlık Tesisi formatı) doldurulurken imha edilen doz miktarı mg, ml veya IU bazında hesaplanır.

  1. İLGİLİ DÖKÜMANLAR

    1. FORMLAR

5.1.1 Sağlık Tesisi İçi Yarım Doz İlaç Bildirim Formu (Sağlık Tesisi içinde Servis Hemşiresi, Servis Sorumlu Hemşiresi ve Hekim tarafından doldurularak Eczaneye teslim edilmelidir.)

5.1.2. Sağlık Tesisi Dışı Yarım Doz İlaç Bildirim Formu (Genel Sekreterliklere hazırlanacak veriler için, Sağlık Tesisi Eczacısı veya Eczane Sorumlusu tarafından doldurulmalıdır.)

5.2. LİSTELER

5.2.1 Açılmış ve Hazırlanmış İlaçların Saklama Koşul ve Sürelerini Gösteren Liste

5.2.2 Bölünemeyen İlaçlar Listesi

Hazırlayan

KALİTE YÖNETİM BİRİMİ

Kontrol Eden

KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ

Onaylayan

BAŞTABİP

Yüklə 20,34 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə