Gimnazija novo mestoYüklə 104,81 Kb.
səhifə1/2
tarix03.05.2018
ölçüsü104,81 Kb.
#41459
  1   2


GIMNAZIJA NOVO MESTO


SREDNJEVEŠKO OROZJE


Dolenjske Toplice, 27.01.2005

AVTOR: Tamara Radošević, 2.F

MENTOR: prof. Suzana Malnar

MEČ
Meč je hladno orožje, lahko je dvorezen ali enorezen. Poznali so ga v vseh velikostih in oblikah.

Dvorezen meč je imel ostrino na obeh straneh in je bil sprva večji in težji, zato so ga držali v obeh rokah. Tak meč je bil dovolj močan, da je razsekal tako kovino kot tudi kosti. Tak meč so uporabljali predvsem vitezi, ko so se bojevali brez konja, saj je bil za bitke pre neroden, za spopad na konju pa preveč težak.

Zelo zgodaj so zato začeli izdelovati dvorezne lahke meče, ki so jih lahko vihteli v eni roki in ni bilo pomembno na katero stran se je le ta zasukal.

Enorezen meč je imel ostrino samo na eni strani in je bil zato uporabno orožje za bitko. Uporaben je bil tako ne konju kot peš saj je bil lahek in so ga lahko uporabljali le z eno roko. Eno rezen meč so večinoma uporabljali Škoti, Germani, Irci in Kelti.

V srednjem veku so poleg eno in dvoreznega poznali še dva glavna tipa mečev; Espado in Mandoblo.

Espada je bil lahek meč, ki se je držal v eni roki. Uporabljali so ga jezdeci skupaj s ščitom ali katerim drugim orožjem.

Mandoblo so uporabljali pešaki. Bil je zelo težak meč zato so ga držali v obeh rokah, bil pa je tudi daljši od Espade.

Posebno obliko mečev so poznali tudi tako imenovani 'gusarji'. Ti meči so imeli enorezna zavita rezila in okrašene ščitnike za roke.

BODALO
Bodala so bila narejena iz železa ali jekla, bila so zelo tanka ampak tudi zelo ostra. Bila so najmanjše orožje, ki ga je uporabljal vojščak. Vitezi sami niso uporabljali bodal do štirinajstega stoletja. Bodalo je bilo neke vrste rezervni meč, če je bil prvi meč izbit iz vitezovih rok.
Podobna orožja so imeli tudi povsod po svetu. V Afriki so imeli metalne nože, ki so se med letom vrteli in so tako povzročili veliko škode, ne glede kako so prileteli v tarčo. Zelo popularno orožje je bila tigrova šapa. Orožje je imelo štiri zakrivljena rezila, ki so se držala v roki. Tigrova šapa je bila učinkovito in smrtonosno orožje za borbo od blizu.

LOK
Veliki lok je bil izrezljan iz enega samega kosa lesa in je bil velik kot lokostrelec sam. Veliki loki so bili uporabljeni predvsem na grajskih zidovih za obrambo. Bili so narejeni iz tisovine ali cedre. Običajno so bili na koncih utrjeni z roženimi nastavki, na katere so pritrdili tetivo narejeno iz konjske žime ali konoplje. Vojni loki so bili zelo močni, lokostrelci so morali potegniti tudi do 40 kg, da so ga napeli, mnogi pa so bili tudi močnejši.

PRAČA
Prača je enostavno orožje sestavljeno iz usnjenih vrvic ter odprte vrečke. V vrečko so posadili 'želod', svinčeno kroglo, ki je bila na koncu priostrena, in vrečko začeli vrteti nad glavo. V pravem trenutku so jo spustili in želod je poletel proti napadalcem. Če je želod človeka dobro zadel, je ta umrl ali pa je bil za nekaj časa onesposobljen.

FRAČA
Tudi frača spada med enostavnejša orožja. Setavljena je bila iz rogovilaste palice ter vrvi. Na vrvi je bil usnjen krožec v katerega so posadili 'želod'. Želod so izstrelili s pomočjo zvijanja palic pri raztezanju vrvi.

SAMOSTREL
Samostreli so bili narejeni iz lesa in železa. Tetiva je bila sestavljena iz dveh prepletajočih se vrvi, zaradi tega jo je bilo zelo težko napeti. Ko je bil samostrel napet, je bila tetiva zataknjena za nekakšno kljukico, ki se je umaknila ko je strelec pritisnil na sprožilec. Samostrel ni streljal puščic, tako kot lok, ampak je izstreljeval priostrene palice, ki so bile oblikovane kot rakete.
Samostrele so uporabljali za obrambo gradu in lov, saj so imeli pri tem dovolj časa za napenjanje samostrela. Na bojišču pa so se uporabljali navadni loki, saj so iz njih lahko izstrelili mnogo več puščic kot iz samostrela.

OSTALA OROŽJA


KATAPULT

Katapult je premično orožje, ki izstreljuje skale. Sestavljen je iz žlice in uteži. Uteži so sprožile žlico, ki je bila napolnjena z skalami. Uporabljal se je za obstreljevanje gradov.


VOJNI OVEN

Vojni oven je uničujoče orožje, ki je podiralo grajske zidove in odpiral vrata. Narejen je iz enega ali več kosov lesa. Na sprednjem koncu je bil oblikovan kot ovnova glava ali pa samo okovan z železom. Ovna so nosili vojaki.
BALISTA

Balista je podobna ogromnemu samostrelu, ki je izstreljevala velikanske puščice in kopija.


BOJNA SEKIRA

Bojna sekira je bila popularna predvsem pri Vikingih. Bila je nasajena na dolgih ročajih in je bila najsmrtonosnejše orožje v bitkah.


BOJNO KLADIVO

Bojno kladivo so večinoma uporabljali Vikingi. Njegov namen je bil onesposobiti čim več vojakov. Bilo je zelo močno orožje saj je lahko ubilo tudi vojščake v popolnem oklepu.


KOPJE

Kopje so uporabljali predvsem vitezi. Narejena so bila iz zelo dolgega držala, iz lesa, in konice, ki je bila narejen iz železa.


BOLA

Bola je bila sestavljena iz vrvic in krogel s konicami na vsakem koncu. Krogli sta lahko dosegli veliko hitrost, če so ju vrteli in sta lahko povzročila močan udarec.


KIJ

Kij je imel železno štiriperesno glavo. Uporabljali so ga predvsem pešaki, saj je ob pravilni uporabi lomil tako ščite kot tudi kosti.


HELEBARDA

Helebarda je bila mešanica med bojno sekiro ni sulico. Na zadnji strani sekire je nazaj zavita kljuka, s katero so lahko zabodli nasprotnika če so ga zgrešili s prvim sunkom.


BUZDOVAN

Buzdovan je bil narejen iz lesenega držala in koničastih krogel, ki so bile pritrjene na kratki verigi. Krogle so zaradi vrtenja dobile veliko moč in so lahko preklale ščit.

STRELNO OROŽJE
ČASOVNI PREGLED:
1044

Na Kitajskem so odkrili formulo za smodnik.


1268

Prva omemba smodnika v Evropi


1284

Prvi zapis uporabe pištol v mestu Froli, Italija


1326

Florentinski koncil je ustanovil manufakture za izdelovanje železnih topov in krogel


1338

Francozi so izumili orožje, ki je izstreljevalo železne puščice.


1339

Francozi so uporabili top


1345

Angleški kralj Edvarrd III je imel 100 topov v londonskem Stolpu


1378

Prva omemba topa uporabljenega na Balkanu, 13.8.1378

Pri obrambi mesta Kotor so s tremi bombardoni streljali na Beneško ladjevje
1389

Otomanski Turki poročajo o uporabi topa v 'Prvi' bitki za Kosovo


1449

Slavni velikanski top je bil zgrajen za Filipa Dobrega, vojvoda Burgundije.

Bil je dolg 50 metrov.
Strelno orožje se deli na artilerijo in ročno orožje.

ARTILERIJA


Artilerija se deli na direktno in indirektno. Indirektna je izstreljevala izstrelke v loku in ni nujno zadela cilja. Direktna je izstreljevala krogle naravnost v tarčo in je večkrat zadela.

Prvi izstrelki so bile železne puščice in kroglice. Izstreljevali so jih iz pištol, ki so bile podobne vazam. Tako pištolo so držali pod roko in istreljevali puščice.

Iz takih pištol so se razvili bombardoni. Bombardoni so izstreljevali večje krogle iz železa ali kamna. Bili so pritrjeni na lesene palice, ki so jih zapičili v tla in z njii naravnavali smer in dolžino izstrelka. Bombardi niso bili več oblikovani kot vaze ampak kot vedra.

Iz bombardov so se razvili topovi kot jih poznamo danes, dolgo, ravni in dokaj natančni. Topovi na grajskih obzidjih so bili zaščiteni z železnimi ploščami,da ga ne bi zadele nasprotnikove krogle, ker bi lahko eksplodiral.

ROČNO OROŽJE
Ročno orožje se je razvilo v poznem 15. stoletju. Sprva so bili to zelo majhni topovi na dolgih lesenih palicah. S časoma so palice dobivale naslonjala, tako je lahko strelec naslonil pištolo na ramo medtem ko je streljal. Te pištole so začeli uporabljati podobno kot samostrele, ki so jih počasi izpodrinile.
TURNIR
Turnirji so se začeli v Franciji v 11. stoletju. Bili so javna tekmovanja poguma in spretnosti. Ponavadi so bili prirejeni v zabavo plemstvu.

Borili so se na zaprtem bojišču. Mnogo vitezev in kmetov je umrlo med turnirjem.

Turnir je bil srednjeveški šport, pri katerem sta se dva jezdeca zapodila drug proti drugemu in poizkušala drug drugega zbiti s konja z ostrim lesenim kopjem. Ko je nekdo padel s konja, je podaril konja in opremo zmagovalcu ali pa se je boril na tleh z mečem in ščitom. Jezdeca je bilo zelo teško zbiti iz sedla saj je bil zadnji del sedla visok tudi do pol metra. Sam turnir je trajal dneve, saj se je hotel vsak vitez pomeriti s vsakim.

Drugi del turnirja je bil skupinski napad. Vitezi so bili razdeljeni v dve skupine, vsaka je imela na hrbtih pritrjene zastavice z svojo barvo. Zmagala je tista ekipa, ki je z lesenimi noži odstranila nasprotnikom zastavice s hrbtov.

Cerkev je hotela prepovedati turnirje, zaradi števila umrlih na vsakem turnirju, vendar ni uspela. Angleški kralj Rihard I. je leta 1194 izdal zakon, po katerem je moral vsak vitez plačati za nastop na turnirju in tujim vitezom je bilo prepovedano tekmovati. S tem je obogatil državno blagajno in zmanjšal število udeležancev na turnirji in stem tudi smrtne žrtve.

Kmalu po tem so začeli uporabljati kopja z obloženimi konicami ali kopja ki so se zlomila ob močnem stiku z oklepom.

Turnirji so postali največji dogodek leta. Trgovci so prodajali svoje stvari, ob večerih so imeli zabave, dame so podarjale svojemu najljubšemu vitezu šal ali rokavico in ga s tem spodbujale, da zmaga, trubadurji so opevali slavo vitezov, …

VITEZI
Viteški oklep se je skozi stoletja zelo spreminjal.

Na začetku dvanajstega stoletja je bil sestavljen iz nekaj verig povezanih skupaj, ki so sestavljale ogromen oklep. Tak oklep so delali do pet let in so bili zelo dragi. Ko je bil končan, je tehtal od 15 do 20 kg. Tak oklep je v bitki sicer ščitil pred puščicami, je bil pa neuporaben proti mečem in udarcem s kiji. Tako so se odločili da naredijo oklep iz enega dela, ki bo prekrival le najpomembnejše dele telesa.

Čelade so bile zelo različne, od takšnih ki niso pokrivale obraza do takih ki so zaščitile celotno glavo z vratom.

Konji vitezov so tudi morali imeti oklep. Pokrival jim je glavo in vrat.

Oproda je potreboval celo uro, da je oblekel viteza v celoten oklep.


OPREMA:

usnjena majica

verižna srajca

prsni in hrbtni oklep

ščitniki za roke

ščitniki za noge

železni škornji

čelada


pas
Vitezi so morali spoštovati cel kup pravil. Primer:

  • v bližini žensk se je moral lepo obnašati

  • moral je držati besedo ne glede na posledice

  • če je bil zajet v bitki,. ni smel poiskušati pobegniti

  • usmiljen do sovražnikov

    • ni smel pustiti tujega viteza umreti na bojišču

STOPNJE VITEŠTVA


PAŽ

Paž je postal vsak moški potomec viteza. Ko je dopolnil 6 ali 7 let, je bil poslan v bližnji grad, da bi se izučil za viteza. Kot paž je pomagal svojemu gospodu pri oblačenju in nadevanju oklepa.

Uril se z igrami kot so rokoborba, mečevanje z lesenimi meči in majhnimi okroglimi ščiti in vaja s sulico na deblu, ki sta ga dva druga paža valila.

Paž se ni nikoli naučil brati ali pisati, ker so to imeli za ne viteško. Dvorne dame so jih naučile kako naj se vedejo pri mizi. Versko izobrazbo je dobil od dvorskega kaplana.

Paž je imel privilegij in dolžnost, da je bil zmeraj s svojim gospodarjem. Ta ga je naučil loviti. Paž je moral paziti na gospodarjevo opremo, da ni zarjavela. Naučili so ga, da je bil hiter, prilagodljiv in občudovanja vreden.
OPRODA

Če se je paž izkakzal za zaupanje vrednega je s štirinajstimi postal oproda. Oproda je vitezov osebni strežaj. V bitki bi oproda prinesel vitezu zamenjavo za poškodovano ali izgubljeno orožje. Moral se je privaditi na težak oklep, saj ga je uporabljal v vadbi s pravim orožjem proti pravim vitezom. Oproda se je naučil jezditi vojnega konja kljub temu, da je imel roko, s katero je vihtel orožje, prosto. Oprode so nosili meče in ščite, ki so dokazovali kako visoko so se povzpeli.

Učili so jih naj ne ubijajo veliko vitezov, ampak jih zadržijo za odkupnino. Ko se je naučil vsega so ga povzdignili v viteza.

Vendar se je moral pred tem zelo pripraviti.

Moral je moliti en dan in eno noč, brez hrane in pijače ter spanca. Zjutraj se je okopal, nato si je nadel oklep s pomočjo paža. Nad oklep mu je drugi oproda nadel belo tuniko, ki je bila simbol miru. Gospodar bi ga nato povzdignil v viteza, in mu dal meč, sulico in zlate ostroge.

VITEZ


Ko je postal vitez je lahko odšel kamor koli, lahko se je spopadal z ostalimi vitezi ali pa pomagal gradovom v težavah.

Vitez je bil vojščak na konju, ki je služil svojemu fevdalcu.

Tak vojščak je imel veliko prednost, saj je lahko uporabil konjevo hitrost in moč in poteptal svoje sovražnike, prav tako je lahko uporabil kopje in z njim poškodoval sovražnike ter hkrati ostal izven dosega njihovega orožja. Jezdec je bil zelo pomemben pri razbijanju pešaških formacij.

Vihteti kopje ali meč na dirjajočem konju je bila veščina, ki je potrebovala vajo in tudi vajo skupaj z ostalimi vitezi. Fevdalec je zaposlil viteze, jim priskerbel opremo in čas za vadbo, v zameno so mu služili kot vazali. To je pomenilo, da so morali služiti v vojski, varovati grad, mu dajati finančno pomoč, se obnašati kot posredniki sporočil in ambasadorji.

NAPAD NA GRAD
Kamnite gradove so začeli graditi v začetku 9. stoletja. Za vezivo med kamni so uporabili cement, tako so bili zidovi lahko debeli tudi do 10 metrov. Grad sam je bil zgrajen za obrambo.

Okoli njega je tekel obrambni jarek v katerem je velikokrat bila voda. Do samega gradu je preko jarka vodila ena sama pot po dvižnih vratih do notranjih železnih vrat nad katerimi je bila odprtina za izlivanje vrelega olja in svinca ali metanje kamenja. Okoli notranjega dvorišča se je dvigovalo obzidje. Na obzidju so bili stolpi,v katerih je spala straža. Dvignjeni deli obzidja so imenovani prsobrani in so varovali strelce mad streljanjem čez obzidje. Med prsobrani so bile strelne line skozi katere so streljali, brez da bi se izpostavili. Na notranjem dvorišču je bil vodnjak in glavni stražni stolp pod katerim so bile grajske ječe. Na najbolj odročno stran obzidja se je naslanjal dvorec in poslopja za služničad.

Ker so bili gradovi največkrat grajeni na hribih so bili zelo težko osvojljivi.

Obzidje okoli gradu je bilo dvojno. Če so napadalci prišli skozi zunanje obzidje so se znašli pred drugim ki je bil obložen z jeklenimi ploščami in je imel luknje v zidu. Skozi te luknje so izlivali lepljivo tekočino imenovano Grški ogenj, ki se je hitro vnel in ubil napadalce. Okrogli zidovi so onemogočali direkten napad na posamezni del obzidja. Napadalci so preplezali obzidja s pomočjo lestev in vzpenjalnimi stolpi. Obzidja sama so skozi leta gradili debelejša in višja, tako da je bilo nemogoče priti skozenj. Zato so napadalci samo obkolili in oblegali grad, s tem so prekinili pritok hrane in ko je le te zmanjkalo, se je moral grad predati.

Grad se je branil z topovi in balistami, katapulti, samostreli in loki. Včasih so zažgali konice puščic in s tem povzročili večjo škodo. Če le niso imeli možnosti za zmago so si s konjem utrli pot na prostost in pobegnili.

VIRI
OKSFORD'S ENCEKLOPEDIA; Sally Wehmeier

ŽIVLJENJE V SREDNJEM VEKU; Mali vedež;Cankarjeva založba

ANGLEŠKO-SLOVENSKI SLIKOVNI SLOVAR; Oxford – Duden – Cankarjeva založba

INTERNET: http//www.medieval-weaponry.com

KAZALO
MEČ 2BODALO 2

LOK 2

PRAČA 3

FRAČA 3

SAMOSTREL 3

OSTALA OROŽJA 3

STRELNO OROŽJE 5

TURNIR 7

VITEZI 8

NAPAD NA GRAD 10

VIRI 11

KAZALO 12

Dodane so še strani iz katerih sem povzela snov za referat

A knights sword was his most important weapon. That is probably why blacksmith's invented the two-handed sword. A two-handed sword could cut through mail and bone! Some swords had serrated edges to cut of the pikes off a halberd axes. Swords were made of light iron. Swords were commonly used by foot soldiers. Swords some times had their coat of arms imprinted on the blade. Some swords had gold or velvet handles. Some swords were so fancy they were used in rituals or ceremonies. Usually swords were only two pounds.

Some daggers were hidden in walking sticks. Daggers were usually made of steel or iron. Some daggers were thin but sharp.

Longbows were carved from a single piece of wood and as big as the archer. Longbows were used mostly in castle walls. Longbows required excellent skill. Crossbows were stronger than guns until the 1800's. Crossbows were made of wood and iron. Crossbow strings were made of twisted cord. Crossbows were hard to load and easy to shoot.

The Middle Ages were not just in Europe it was everywhere. The different the country the different the weapon.Like the African throwing knife it twirled when it was thrown so no matter which side it hit it was bound to do a lot of damage. A tiger claw is a very gruesome remake of a tiger's claw. A wrist knife had a protective cover for easy handling.

A catapult was a trajectory weapon that flings rocks. A battering ram was a destructive weapon that tore down castle walls, and had to be carried by many men. A trebuchet was a device similar to the catapult. A ballista was like a giant crossbow that shot giant arrows.

Guns invented in the late 1400's were a new generation in fighting. Cannons also evolved during the early 1500's. Guns were not very accurate, but very expensive. Weapons were essential to the king's land, and to peoples lives.The Steps of Knighthood

In the medieval times, many knights rode out to do battle. They made sieges on other castles, headlong charges into bloody battles, and defended their own castles against sieges. But knights weren't always so good at fighting. Knights had to pass long, hard, half boring hours of practice, practice, practice. First they had to be a page. If they did good they became a squire. If squires were worthy they were dubbed and became a knightsYüklə 104,81 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə