Türk gida kodeksi etiketleme yönetmeliĞİnde değİŞİKLİk yapilmasina dair yönetmelik taslaği madde 1



Yüklə 25,7 Kb.
tarix07.11.2018
ölçüsü25,7 Kb.
#78097

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI

MADDE 1 – 29/12/2011 tarihli ve 28157 3. mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere diğer fıkralar aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“(2) Gıdanın etiketlenmesinde, verilen bilgilerin doğru, açık, kanıtlanabilir ve tüketici için kolay anlaşılır olması sağlanır.

(3) Bu Yönetmelik kapsamındaki zorunlu etiket bilgileri dışında gıdanın etiketinde bulunan terim, ifade, beyan ya da bilgilerin bu Yönetmelik hükümlerine uygun olması sağlanarak gerektiğinde açıklayıcı bilgilere yer verilir.

(4) Gıdanın etiketlenmesinde, özel beslenme amaçlı gıdalar ile ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, o gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren veya böyle özelliklere atıfta bulunan ifadeler yer alamaz.

(5) Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda yer alan hükümler;

a) Gıdanın reklâmı,

b) Gıdanın tanıtımı; özellikle de şekli, görünüşü veya ambalajı, kullanılan ambalaj malzemesi, düzenlendiği biçim ve sergilenme şekli,

için de uygulanır.”



MADDE 2 –Aynı Yönetmeliğin, 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) a) Gıda işletmecileri;

1) Son tüketiciye yönelik olan hazır ambalajlı gıdaların, son tüketiciye satılmadan önceki bir aşamada piyasaya arz edilmesi ve bu aşamada bir toplu tüketim yerine satışın olmaması durumunda,

2) Toplu tüketim yerlerine yönelik olan hazır ambalajlı gıdaların, hazırlama, işleme, parçalama, bölme veya doğrama işlemleri için toplu tüketim yerlerine arz edilmesi durumunda,

8 inci ve 9 uncu maddelere göre zorunlu olan bilgilerin hazır ambalajlı gıdanın ambalajının üzerinde veya bu ambalaja yapıştırılmış bir etiket üzerinde veya gıda ile ilgili ticari belgelerin üzerinde bulunmasını sağlar. Bilgilerin ticari belgeler üzerinde bulunması durumunda; bu belgeler, gıdanın beraberinde yer alır veya teslimattan önce ya da teslimat sırasında gönderilir.

b) Gıda işletmecileri her durumda, 8 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (e), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen bilgilerin, hazır ambalajlı gıdaların piyasaya arz edildiği dış ambalaj üzerinde de yer almasını sağlar. Bu bilgiler hazır ambalajlı gıdanın ambalajı veya etiketi üzerinde bulunuyorsa ve dış ambalajdan açık bir şekilde ve kolayca görülebiliyorsa, bilgilerin dış ambalajda tekrar belirtilmesine gerek yoktur.”



MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) ve (ğ) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“g) Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında bahsedilen ve gıdanın etiketlenmesinden sorumlu olan gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi,

ğ) Kayıt işlemine tabi olan gıda işletmelerinde üretilen veya ambalajlanan gıdalar için, gıdanın üretildiği veya ambalajlandığı gıda işletmesinin işletme kayıt numarası,”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 9 – (1) Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen bilgilere ilave olarak,



  1. Ek-2’de yer alan gıdalar veya gıda gruplarının etiketinde Ek-2’de yer alan bilgilerin bulunması,

  2. Doğal fermantasyon sonucu oluşan alkol hariç olmak üzere, gıdanın,TGK Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde tanımlanan gıda katkı maddelerinin ve TGK Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde tanımlanan ürünlerin üretimi ve hazırlanmasında kullanılan, kendisi bileşen olan ya da bileşenlerde çözücü olarak bulunanlar ile kendisi işlem yardımcısı olanlardahil, miktarına bakılmaksızıntüketime hazır halindeetil alkol bulunan gıdaların etiketlerinde “alkol içerir” ifadesinin gıdanın adı ile aynı görüş alanı içerisinde yer alması,

  3. Bileşiminde veya içerdiği bileşenin yapısında domuzdan elde edilen herhangi bir maddeyi içeren gıdalarda “domuzdan elde edilen …içerir” ifadesinin yer alması,

zorunludur.

(2) Birinci fıkranın (b) ve (c) bentlerinde yer alan ifadeler için bildirim yapılırken, söz konusu ifadeler bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına uygun şekilde ve x-yüksekliğinin en az 3 mm olduğu punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak yazılır.

(3) Birinci fıkranın (b) bendine paralel olarak, gıdanın tüketime hazır halinde bulunan ancak gıdaya bileşen olarak katılmadığı için bileşenler listesine dahil olmayan etil alkolün kaynağını belirtmek üzere bileşenler listesinin devamında “… aroma vericisindeçözücü olarak etil alkol kullanılmıştır” gibi bir açıklamayayer verilir.

(4) Özel mevzuatında yer alan düzenlemeler ile 22 nci maddenin birinci fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bileşiminde alkol bulunan gıdaların etiketinde, son üründe bulunan alkol miktarı gıdanın adı ile aynı yüzde veya bileşenler listesinde yapılan açıklama ile birliktebelirtilir.”



MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c)Yönetmeliğin 9 uncu maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla işlem yardımcısı olarak kullanılan gıda katkı maddeleri ve gıda enzimleri”



MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 26– (1) Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasına göre gıdanın etiketlenmesinden sorumlu olan gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi uygun ifadeler kullanılarak belirtilir.”



MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 27 – (1) Gıdanın üretildiği veya ambalajlandığı gıda işletmesinin işletme kayıt numarası, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe uygun olarak ve “İşletme kayıt no:….” ifadesi veya “İKN:..” kısaltması kullanılarak belirtilir.Bu ifadenin yanında ya numaranın kendisi ya da numaranın etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır.

(2) Kayıt işlemine tabi olan gıda işletmecisinin birden fazla işletmesi var ise; söz konusu gıda ile ilgili işletmenin kayıt numarası açık bir şekilde işaretlenmek şartıyla, etikette diğer işletmelere ait kayıt numaraları da yer alabilir. İşletme kayıt numarasının işaretlenmesi uygun bir kodlama sistemi kullanılarak da yapılabilir.

(3) Gıda İşletmelerinin Kayıt Ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe uygun olarak işletme onay numarası alan gıda işletmecilerinin kayıt işlemleri kapsamında ürün üretmeleri halinde, tanımlama işareti kullanılmadan ve “İşletme onay no.:” başlığı veya “İON: ” kısaltması kullanılarak onay numarasına yer verilir. Bu durumda onay numarasından önce “Türkiye” ifadesi ya da “TR” kısaltması kullanılmaz.”



MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesine aşağıdaki ikinci ve üçüncü fıkralar eklenmiştir.

“(2) Bakanlık tarafından belirlenen ürün takip sisteminin uygulanacağı gıda veya gıda grupları Bakanlık internet sitesinde yayımlanır. Gıda işletmecileri, Bakanlık internet sitesinde yayımlanan ürünlerle ilgili sisteme üç ay içinde geçmek zorundadır.

(3) Ürün takip sistemine dahil edilen ancak sistemin uygulanmasından önce piyasaya arz edilen gıdalar veya gıda grupları, son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi boyunca piyasada bulunabilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekildedeğiştirilmiştir.

GEÇİCİ MADDE 1 –(1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 31/12/2013 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır.Bu Yönetmelik hükümlerine uyulmaksızın 31/12/2013 tarihinden önce piyasaya arz edilen veya etiketlenen gıdalar ile bu tarihten önce ithal edilip piyasaya arz edilen ve etiketinde ithalat kontrol belgesi tarihi ve sayısı veya ithal izin tarihi ve numarası bulunan gıdalar, son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihine kadar piyasada bulunabilir.

(2) Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe göre kayıt ve/veya onay işlemine tabi olan gıda işletmecilerine, birinci fıkraya ilave olarak aşağıdaki hükümler uygulanır:

a) Kayıt işlemine tabi olan gıda işletmecileri; işletme kayıt numarası alıncaya kadar, ürettikleri veya ambalajladıkları gıdaların etiketlerinde işletme kayıt numarası yerine gıda sicil numarasını/çalışma izin numarasını/işletme kayıt belgesi numarasını belirtirler. Bu bilgi verilirken, “Gıda sicil numarası/çalışma izin numarası/işletme kayıt belgesi numarası:…” şeklinde ifade edilir.

b) Onay işlemine tabi olan gıda işletmecileri; işletme onay numarası alıncaya kadar, ürettikleri veya ambalajladıkları gıdaların etiketlerinde tanımlama işareti yerine gıda sicil numarasını/çalışma izin numarasını belirtirler. Bu bilgi verilirken, “Gıda sicil numarası/çalışma izin numarası:…” şeklinde ifade edilir.”



MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin geçici 2nci maddesineikinci fıkra eklenmiştir.

“(2) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı olan söz konusu terim, ifade, beyan ya da bilgilerin bulunduğu etiketler 31/12/2014 tarihinden önce piyasaya arz edilmek koşuluyla son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihine kadar piyasada bulunabilir.”



MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin Etiketinde İlave Zorunlu Bilgiler Bulunması Gereken Gıdalar başlıklı Ek-2’sinin 2.1. nolu satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2.1. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdalar

Tatlandırıcı içerir.” veya “Tatlandırıcılı” ifadesi, gıdanın adının yanında yer alır.

2.2. Hem ilave şeker hem de Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdalar

Şeker ve tatlandırıcı içerir.” veya “Şekerli ve tatlandırıcılı” ifadesi gıdanın adının yanında yer alır.

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin Etiketinde İlave Zorunlu Bilgiler Bulunması Gereken Gıdalar başlıklı Ek-2’sinin 4.1. nolu satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

4. Yüksek Miktarda Kafein İçeren Gıdalar

4.1. Adında ‘kahve’ veya ‘çay’ ifadesi yer alan ve kahve, çay veya kahve ya da çay ekstraktı bazlı içecekler hariç olmak üzere;

- Değiştirilmeksizin tüketimi amaçlanan ve hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L’yi aşan bir miktarda kafein içeren içecekler

- Konsantre veya kurutulmuş formda olan ve tüketime hazırlandıktan sonra hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L’yi aşan bir miktarda kafein içeren içecekler


Yüksek miktarda kafein içerir. Çocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar için tavsiye edilmez.’ uyarısı etiket üzerinde ürünün adı ile aynı görüş alanı içinde yer alır. Kafein miktarı, bu uyarıyı takiben parantez içinde ve bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına uygun şekilde mg/100 mL olarak bildirilir.

MADDE 12 - Aynı Yönetmeliğin, Bileşenler Listesine İlişkin Kurallar başlıklı Ek-4’ününÜçüncü Bölümüne aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“3) Gıda katkı maddesinin hayvansal kaynaklı olması durumunda, ilgili katkı maddesinden hemen sonra gelmek üzere elde edildiği hayvan türü parantez içinde bildirilir.”



MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin, Bileşenlerin Miktarının Bildirimi başlıklı Ek-5’inin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Ek-2 uyarınca, “tatlandırıcı içerir”/“tatlandırıcılı” veya “şeker ve tatlandırıcı içerir”/“şekerli ve tatlandırıcılı” ifadesi gıdanın adının yanında yer alıyor ise, bu ifadelerin bulunmasını gerektiren bileşen veya bileşen grubu için,”



MADDE 14 - Aynı Yönetmeliğin, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi ve Son Tüketim Tarihi" başlıklı Ek-7’sinin birincibölümü birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1) Tavsiye edilen tüketim tarihi, ‘Tavsiye edilen tüketim tarihi’ ifadesi veya “TETT” kısaltması kullanılarak veya ‘… tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir.’ şeklinde belirtilir. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır. Eğer ürünün belirtilen süre boyunca muhafaza edilmesi sırasında uyulması gereken muhafaza koşulları varsa, bu bilgileri takiben belirtilir.”



MADDE 15 - Aynı Yönetmeliğin, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi ve Son Tüketim Tarihi" başlıklı Ek-7’sinin birinci bölümü üçüncü fıkrası ( e ) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) İnsan tüketimine uygun tuz,”



MADDE 16 - Aynı Yönetmeliğin Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi ve Son Tüketim Tarihi" başlıklı 7’sinin ikinci bölümü birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1) Son tüketim tarihi, ‘son tüketim tarihi’ ifadesi veya “STT” kısaltması kullanılarak veya ‘… tarihine kadar tüketiniz.’ şeklinde belirtilir. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır. Bu bilgileri takiben, uyulması gereken muhafaza koşulları belirtilir.



MADDE 17 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 18 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

29/12/2011

28157

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

11/2/2012

28201

Yüklə 25,7 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə