Ebola – informacije za potnike (posodobljeno 20. avgusta 2014) Kaj je ebola?Yüklə 11,05 Kb.
tarix25.03.2018
ölçüsü11,05 Kb.
#33271


Ebola – informacije za potnike (posodobljeno 20. avgusta 2014)

Kaj je ebola?


Ebola je redka huda bolezen, pogosto smrtna, ki jo povzroča virus ebole.

Bolezen se prenaša z neposrednim stikom s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami (npr. slino, urinom, izbruhanino) okužene osebe, mrtve ali žive. To vključuje nezaščiteni spolni odnos z bolnikom do tri mesece po okrevanju.

Zbolite lahko tudi prek neposrednega stika s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami okuženih divjih živali, mrtvih ali živih, kot so opice, gozdne antilope in netopirji.

Bolezen se lahko začne nenadoma po dveh dneh in do 21 dni po izpostavitvi virusu z mrzlico, bolečinami v mišicah, slabostjo, glavobolom in vnetim žrelom.

Za naslednjo fazo bolezni je značilno bruhanje, driska, izpuščaj ter okvara jeter in ledvic. Nekateri bolniki imajo tudi obilne notranje in zunanje krvavitve ter večorgansko odpoved.

Ciljnega registriranega cepiva ali potrjenega zdravljenja za to bolezen ni na voljo.


Tveganje za okužbo z virusom ebole in kako se mu izogniti


Tudi če živite ali potujete na prizadeta območja, je tveganje za okužbo z virusom ebole izjemno nizko, razen če ste bili neposredno izpostavljeni telesnim tekočinam mrtvih ali živih okuženih oseb ali živali. Stik s telesnimi tekočinami vključuje nezaščiteni spolni odnos z bolnikom do tri mesece po okrevanju.

Virus ebole se ne prenaša z običajnimi stiki na javnih mestih z ljudmi, ki ne kažejo, da bi bili bolni. Virusa ebole ne morete stakniti prek stika z denarjem in živili ali kopanjem v bazenu. Komarji ne prenašajo virusa ebole. Virus ebole se ne prenaša z zrakom kot virus gripe.

Virus ebole se zlahka uniči z milom, belilom, izpostavljenostjo soncu, visoko temperaturo ali sušenjem. Pranje oblačil, ki so bila onesnažena s telesnimi tekočinami, v pralnem stroju bo uničilo virus ebole. Virus ebole preživi le kratek čas na površinah, ki so izpostavljene soncu ali se posušijo. Dlje časa lahko preživi na oblačilih ali materialih, na katerih so madeži krvi ali drugih telesnih tekočin.

Če niso ustrezno izvedeni pravilni postopki za obvladovanje okužbe, obstaja tveganje prenosa ebole prek stika s priborom ali kontaminiranim materialom v zdravstvenih ustanovah.


Izbruh leta 2014


V Gvineji, Liberiji, Sierra Leone in Nigeriji je trenutno izbruh ebole. Naslednje informacije so naslovljene na potnike, ki potujejo na prizadeta območja ali se z njih vračajo.

Nasvet za potnike, ki potujejo v Gvinejo, Liberijo, Sierra Leone in Nigerijo


Če potujete v prizadete države, bi morali z naslednjimi preventivnimi ukrepi odpraviti tveganje okužbe:

  • izogibajte se neposrednemu stiku s krvjo ali telesnimi tekočinami bolnikov ali trupel ter s predmeti, ki bi lahko bili okuženi;

  • izogibajte se stiku z divjimi živalmi, živimi ali mrtvimi, in uživanju mesa divjadi;

  • izogibajte se nezaščitenemu spolnemu odnosu;

  • izogibajte se naravnimi habitatom, ki jih morda naseljujejo netopirji, kot so jame, izolirana zavetja ali rudniki;

  • redno si umivajte roke, z milom ali antiseptiki.

Zavedajte se, da je tveganje okužbe v zdravstvenih ustanovah večje. Zato je priporočljivo, da:

  • prek lokalnih poslovnih stikov, prijateljev ali sorodnikov, ugotovite, katere so primerne zdravstvene ustanove v državi;

  • da vaše potovalno zavarovanje vključuje morebitno medicinsko evakuacijo v primeru bolezni ali nesreče, da omejite izpostavljenost v lokalnih zdravstvenih ustanovah.

Poleg tega se posvetujte z nacionalnimi organi glede potovanja v prizadete države.

Nasvet za potnike, ki se vračajo iz Gvineje, Liberije, Nigerije ali Sierra Leone


Tveganje, da ste bili izpostavljeni virusu ebole, je izjemno nizko.

Vendar:


če se pojavi mrzlica, nepojasnjena utrujenost, driska ali kateri koli drug hud simptom (npr. bruhanje, nepojasnjena krvavitev, hud glavobol) v tednih po prihodu iz tropskih krajev:

  • takoj poiščite zdravniško pomoč in opozorite na svoja potovanja, saj so simptomi lahko posledica okužbe kot je malarija, ki zahteva takojšnji pregled in zdravljenje;

če ste bili neposredno izpostavljeni kakršnim koli telesnim tekočinam mrtvih ali živih okuženih oseb ali živali, vključno z nezaščitenim spolnim odnosom z bolnikom, ki je okreval:

  • takoj poiščite zdravniško pomoč in opozorite na svoja potovanja;

  • pokličite zdravstveno ustanovo pred svojim prihodom, da zdravstvenemu osebju omogočite, da se med pregledom ustrezno zaščiti.

Prosimo, zavedajte se, da je Svetovna zdravstvena organizacija priporočila, da prizadete države opravljajo preglede ob odhodu za nepojasnjene bolezni, ki bi lahko pomenile okužbo z virusom ebole, in da bolniki ali osebe, ki so bili v stiku z okuženimi osebami ali živalmi, ne bi smele potovati prek državnih meja, razen če je pot del ustrezne medicinske evakuacije.
Yüklə 11,05 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə