Danmarks Statistik



Yüklə 57,4 Kb.
tarix20.09.2018
ölçüsü57,4 Kb.
#69384

Danmarks Statistik, Velfærd 20. September 2018

Indkomster PLT/-

Akt.nr.

Til


Introduktion til højkvalitetsvariable personindkomster, formuer og årsbaserede klassifikationsvariable

Indkomstbegreber, databrud og variabeloversigt højkvalitetsdatasæt personindkomst m.m.

1 Hvad er indkomst? 3

1.1 Indkomst i alt 3

1.2 Samlet indkomst og samlet indkomst med nettorenter 3

1.3 Disponibel indkomst 3

2 Større databrud i indkomst- og skattevariablene 4

2.1 Analyseperioder 6

2.2 De større databrud og deres betydning 6

3 Variabeloversigt indkomster og skatter 8

4 Formuevariable 12

5 Årsbaserede klassifikationsvariable 13


14

6 Pensionsindbetalinger 15



7 Hævede pensioner 15

1 Hvad er indkomst?


Ved årets indkomst forstår man de penge samt værdien af de goder, som er erhvervet i løbet af året og som personen eller familien kan forbruge, uden at forringe deres formue.

Der er i indkomstopgørelserne ikke taget hensyn til de indkomster, der unddrages skattevæsenet. I sagens natur ved vi ikke meget om disse skatteunddragelser, men umiddelbart synes nogle erhverv bedre ”egnede” end andre til at sikre sig disse typer af indkomster. Det er desuden tænkeligt, at holdningen til skatteunddragelse, og dermed også omfanget af sort arbejde, kan variere med demografiske variable vedrørende alder, geografi, år m.m.


Indkomstoplysningerne stammer hovedsageligt fra skattesystemet, og der skelnes overordnet mellem de tre indkomsttyper:


  • erhvervsindkomst

  • overførselsindkomst

  • formueindkomst.

Erhvervsindkomst omfatter løn og overskud af selvstændig virksomhed, overførselsindkomst omfatter bl.a. pensioner, dagpenge og andre indkomster fra offentlige myndigheder, og formueindkomst omfatter renter og andet afkast af kapital.


1.1 Indkomst i alt


”Indkomst i alt” er alle de indkomster en person har skaffet sig i løbet af året, og som fordeles på forbrug, skatter og opsparing.

1.2 Samlet indkomst og samlet indkomst med nettorenter


Bruges ”indkomst i alt” til sammenligning af boligejere og lejeres økonomiske situation, overvurderes lejernes indkomst, da de har udgifter til husleje. Derfor er der beregnet en fiktiv værdi for lejeværdien af egen bolig. Denne lægges til ”indkomst i alt” og giver ”samlet indkomst”.
Boligejerne har ofte renteudgifter til prioritetslån i boligen, ligesom selvstændigt erhvervsdrivende ofte har store renteudgifter i forbindelse med driften af deres virksomhed. Det er imidlertid ikke muligt at udskille renteudgifter til egen bolig og til selvstændig virksomhed, så for at kunne sammenligne ejere og lejere og for at kunne sammenligne selvstændigt erhvervsdrivende med lønmodtagere og pensionister trækkes de samlede renteudgifter fra samlet indkomst til begrebet ”samlet indkomst med nettorenter”.

1.3 Disponibel indkomst


”Samlet indkomst med nettorenter” er før skat mv. For at få den indkomst, som er til rådighed til forbrug og opsparing, fratrækkes skat mv.

Beregning af disponibel indkomst

Ud over skat og arbejdsmarkedsbidrag fratrækkes underholdsbidrag og tilbagebetalt kontanthjælp også i beregningen af den ”disponible indkomst”. Personer, der er pålagt at betale underholdsbidrag, kan ikke undgå at betale disse og vil således aldrig selv kunne disponere over dette beløb. Derimod reduceres indkomsten ikke med udgifter vedrørende a-kasse, fagforening, transport og andre ligningsmæssige fradrag, da personerne i en vis udstrækning selv kan vælge, om de vil afholde disse udgifter.
Tilsvarende er bidrag til privattegnede pensionsordninger ikke fratrukket, da det er frivilligt. Indbetalinger på arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger indgår derimod ikke i nogen af indkomstbegreberne, da disse beløb normalt ikke er til rådighed. Arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger indeholder ekstra frivillige indbetalinger - disse indbetalinger kan ikke skelnes fra de overenskomstbestemte (tvungne) indbetalinger på arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger. Dvs., at frivillige pensionsindbetalinger via. arbejdsgiveradministreret pensionsordning fratrækkes i indkomsten.





Disponibel indkomst:

Samlet indkomst = indkomst i alt + lejeværdi

Samlet indkomst med nettorenter = samlet indkomst – renteudgifter

Disponibel indkomst = samlet indkomst med nettorenter – skat - underholdsbidrag – tilbagebetalt kontanthjælp.



2 Større databrud i indkomst- og skattevariablene


Højkvalitetsdatasættet tager udgangspunkt i de begreber, der anvendes i Danmarks Statistiks personindkomststatistik fra og med 2004. En del af disse variable har det været muligt at føre tilbage til 1980 – dog for en dels vedkommende med databrud, jf. dokumentationen for de enkelte variable. Fx kan variablen NETOVSKUD1 (nettooverskud af selvstændig virksomhed) kun føres tilbage til 1994 med 2004 definitionen. Der er derfor specielt for denne lavet virksomhedsoverskudsvariablen NETOVSKUD_GL, som kan føres tilbage til 1980. Forskellen på de to overskudsbegreber påvirker to andre variable, så der er dannet følgende to sæt variable:


  • fra 1994 NETOVSKUD, ERHVERVSINDK OG RESUINK

  • fra 1980 NETOVSKUD_GL, ERHVERVSINDK_GL og RESUINK_GL

Forskellen på NETOVSKUD og NETOVSKUD_GL er arbejdsmarkedsbidragspligtige honorarer, som indgår i NETOVSKUD, men ikke i NETOVSKUD_GL.

De arbejdsmarkedsbidragspligtige honorarindkomster indgår i stedet i variablen RESUINK_GL, så:

NETOVSKUD+RESUINK= NETOVSKUD_GL+RESUINK_GL.
Tilsvarende indgår arbejdsmarkedsbidragspligtige honorarer i

ERHVERVSINDK, men ikke i ERHVERVSINDK_GL:


ERHVERVSINDK+RESUINK= ERHVERVSINDK_GL+RESUINK_GL
Kilden til indkomstvariablene er skatteregistre suppleret med arbejdsmarkedsregistre og sociale registre. Ændringer i lovgivningen, herunder først og fremmest ændringer i skattelovgivningen, fører til databrud i indkomstvariablene. Hertil kommer ændringer i variablene som følge af tilføjelse af nye oplysninger og justeringer af opgørelsesmetode.

2.1 Analyseperioder



1994 -2008

Omfatter analyseperioden 1994 og senere år. Der er kun mindre databrud i indkomstvariablene, jf. afsnit 2.2.

1987-1993

Perioden 1987-1993 er forholdsvis stabil, når det gælder indkomstvariablene. Der er skattereformen fra 1987, som gradvis indføres frem til 1994. Den disponible indkomst påvirkes af skattereformen, da værdien af rentefradraget gradvist reduceres (i mindre grad for selvstændige), og selvstændigt erhvervsdrivende får mulighed for at udskyde og reducere skatten. Det er ikke et databrud, men en afspejling af faktiske ændringer.

1987-2008

Indeholder analyseperioden både ”år 1993 og tidligere år” samt ”år 1994 og senere år”, skal man være opmærksom på, at der er databrud. Social pension og kontanthjælp hæves fra og med 1994 og samtidig indgår disse indkomster i skatteberegningen fra og med 1994. Dvs., at både indkomster og skat inkl. arbejdsmarkedsbidrag hæves for personer med disse indkomsttyper. Modsat sænkes både dagpengenes størrelse og den samlede skat heraf, da der ikke skal betales arbejdsmarkedsbidrag af dagpengene, og skat ekskl. arbejdsmarkedsbidrag sænkes. Den disponible indkomst (indkomst efter betalte renter og skatter) kan sammenlignes for årene før 1994 og fra og med 1994. Dog skal man være opmærksom på, at før 1994 er kontanthjælpen for par lagt til indkomsten hos den person i familien, der har størst skattepligtig indkomst (før 1994 var kontanthjælpen en familieydelse, herefter en personlig ydelse). Endvidere ændres opgørelsen af lejeværdi af egen bolig fra og med 1994, hvilket giver et fald i lejeværdierne.

Analyseperiode inkl.

årene 1980-1986

Inddrages årene før 1987 i analyserne, skal man tage højde for, at før 1983 er alle formueindkomster for ægtefæller lagt til hos manden. De skattefri indkomster boligstøtte, børnetilskud og familieydelser samt skattefri tillæg til førtidspensionister indgår først i indkomstvariablene fra og med 1984. Lejeværdi af egen bolig indgår ligeledes først fra 1984 i indkomstbegreberne, og i perioden 1984 til 1986 er denne lig nul for selvstændigt erhvervsdrivende og personer med udenlandsk indkomst.

2.2 De større databrud og deres betydning



2002

Fra 2002 inkluderes skattefri kontanthjælp, varmehjælp til pensionister og beregnet modtaget skattefri del af børnebidrag. Opgørelsesmetoden ændres , jf. dokumentet ”Dannelse af indkomstregister og databrud 2001-2002_ver5.doc.” Skattefri kontanthjælp og varmehjælpen til pensionister ligger i variablen QMIDYD2 og skattefri del af børnebidrag ligger i variablen RESUINK i indkomsterne fra og med 2002. Alle tre ydelser indgår i PERINDKIALT, SAMLINK_NY, PERSAMLINKNETRENT_NY og DISPON_NY.

2000

Fra 2000 er Told og Skats beregnede lejeværdi af egen bolig erstattet af ejendomsværdiskat. Dette databrud har alene betydning for variablen BRUTTO (indkomster der kommer til almindelig beskatning i året), hvor denne størrelse indgår. Variablen BRUTTO er alene medtaget i datasættet, da den har været anvendt i en række projekter over tid. Den bør ikke anvendes i nye projekter, og hvis muligt bør den i eksisterende projekter udskiftes med et af indkomstbegreberne defineret i afsnit 1.

1994

Fra 1994 hæves satser for kontanthjælp og gøres samtidig skattepligtige. Samtiige fjernes det særlige skattefradrag for pensionister, til gengæld hæves satser for folke- og førtidspension. Beregningen af lejeværdi af egen bolig ændres (beløbet reduceres). Arbejdsmarkedsbidrag indføres. Det bevirker, at variablene QPENSIALT og QPENSNY hæves fra 1994. For variablene QMIDYD, ANDBISTANDYD, PERSONINDK, PERINDKIALT, SAMLINK_NY og PERSAMLINKNETRENT_NY hæves for modtagere af sociale pensioner og kontanthjælp, men sænkes for dagpengemodtagere. Samtidig hæves de samlede skatter mv., SKATMVIALT_NY for modtagere af sociale pensioner og kontanthjælp, men sænkes for dagpengemodtagere.3

SKATTOT_NY sænkes for erhvervsaktive, da en del af de samlede skatter mv. nu udgøres af arbejdsmarkedsbidraget, ARBIDMVALM. Skatterne hæves for kontanthjælpsmodtagere og pensionister, i forbindelse med det føromtalte løft i disse overførselsindkomster. Ændringerne i variablen DISPON_NY er meget mindre end i de øvrige variable, da den er lig med indkomster minus skatter, arbejdsmarkedsbidrag og renteudgifter.


Fra 1994 går kontanthjælpen fra at være en familieydelse (lagt til hos den ægtefælle, der har højest skattepligtig indkomst) til at være en personydelse. Dvs., at for en del par med kontanthjælp vil kontanthjælpen fra 1993 til 1994 flytte fra den ene ægtefælle til den anden. Det påvirker variablene:

QMIDYD, ANDBISTANDYD, PERSONINDK, PERINDKIALT, SAMLINK_NY, PERSAMLINKNETRENT_NY og DISPON_NY



1991

Fra 1991 beskattes aktieindkomster særskilt, og skal for en del personers vedkommende ikke indberettes. Betydningen heraf reduceres kraftigt i 1999 og reduceres yderligere fra 2001. Aktieindkomsterne indgår i variablene

FORMUEINDK_NY, PERINDKIALT, SAMLINK_NY,

PERSAMLINKNETRENT_NY og DISPON_NY.

Oktober 1990

Fra oktober 1990 hæves revalideringsydelsen og gøres skattepligtig. Den indgår i variablene, PERINDKIALT, SAMLINK_NY,

PERSAMLINKNETRENT_NY og DISPON_NY.



1988

Fra 1988 er den del af børnebidraget, der udgøres af normalbidraget (størstedelen), skattefrit for børn under 18 år. Det bevirker, at denne indkomst ikke indgår i indkomstopgørelserne fra 1988 og til 2001. Fra 2002 beregnet af Danmarks Statistik. Børnebidraget (som indkomst) ligger i variablen RESUINK_GL/RESUINK før 1988 og efter 2001. Variablen RESUINK indgår i variablene PERSONINDK, PERINDKIALT, SAMLINK_NY, PERSAMLINKNETRENT_NY og DISPON_NY.

1987

Fra 1987 beregnes lejeværdi af egen bolig for alle ejerboliger. Det giver en stigning i PERINDKIALT, SAMLINK_NY, PERSAMLINKNETRENT_NY og

DISPON_NY for selvstændige. Skattereformen opdeler indkomsterne skattemæssigt i erhvervs- og overførselsindkomster (personlig indkomst) og i kapitalindkomster; nedsættelsen af skatten som følge af renteudgifterne formindskes. Skattemæssigt indføres nye ordninger for selvstændigt erhvervsdrivende: De får mulighed for stadigvæk at få fuldt fradrag for (nu kun en del af) virksomhedsrenteudgifterne og for skattemæssigt at flytte en del af indkomsten til et senere år. Disse ændringer påvirker SKATTOT_NY og

DISPON_NY.

1984

Fra 1984 indgår de skattefri ydelser vedr. boligydelser, børnetilskud og skattefri tillæg til førtidspensionister. Det øger variablene DISPON_NY,

PERSONINDK, PERINDKIALT, SAMLINK_NY, PERSAMLINKNETRENT_NY. Det skattefri tillæg til førtidspensionister (TILBTOT) ligger også i variablene QPENSNY, QPENSIALT4.


Der beregnes lejeværdi af egen bolig (dog undtaget for personer med udvidet selvangivelse- har udenlandsk indkomst, eller er selvstændig erhvervsdrivende). Det øger variablene DISPON_NY, PERINDKIALT, SAMLINK_NY,

PERSAMLINKNETRENT_NY og FORMUEINDK_NY.


1983

Fra 1983 er alle formueindkomster og -udgifter (renteindtægter og -udgifter, aktieudbytter m.m.) lagt til hos den person i familien, der har indkomsten. Før 1983 registrerede SKAT for par disse indkomster hos manden.

3 Variabeloversigt indkomster og skatter


I tabel 1-3 nedenfor er i oversigtsform vist sammenhængen mellem variablene i indkomststatistikkens højkvalitetsdatasæt.

I tabel 1 er i første kolonne angivet variablens navn og i anden kolonne en kort beskrivelse af variablen. I kolonne tre er angivet et nummer for variablen, og i kolonne fire ”formel ud fra nr.” er med variabelnummer angivet, hvilke andre variable den enkelte variabel evt. kan dannes ud fra. Fx er variablen

FORMUEINDK_NY dannet ud fra summen af variablene nr. 3,4 og 5:

FORMUEINDK_NY=RENTEINDK+OVSKEJD02_NY+PEROEVRIGFORMUE

I sidste kolonne er angivet den periode, hvor variablen eksisterer, eller den periode, hvor formlen i fjerde kolonne gælder.


Tabel 1 Sammenhæng mellem indkomstvariable i højkvalitetsdatasæt

Variabelnavn

Variabelbeskrivelse

Nr.

Formel ud fra nr.

Periode

PERINDKIALT

Indkomst i alt

1

3+5+6+9+26

3+5+6a+9+26a

Fra 1994

Fra 1980

FORMUEINDK_NY

Formueindkomst

2

3+4+5

Fra 1980

RENTEINDK

Renteindtægt

3




Fra 1980

OVSKEJD02_NY/

OVSKEJD07



Lejeværdi af egen bolig

4




1984- 2006

/fra 2007



PEROEVRIGFORMUE

Øvrig formueindkomst

5




Fra 1980

ERHVERVSINDK

Erhvervsindkomst

6

7+8

Fra 1994

ERHVERVSINDK_GL

Erhvervsindkomst ekskl. honorar

6a

7+8a

Fra 1980

LOENMV

Løn

7




Fra 1980

CORFRYNS

Heraf Frynsegode mv.

7a




Fra 1993

NETOVSKUD

Virksomhedsoverskud.

8




Fra 1994

NETOVSKUD_GL

Virksomhedsoverskud ekskl. honorar

8a




Fra 1980

OVERFORSINDK

Overførselsindkomst

9

10+17+22

Fra 1980

QPENSIALT

Pensioner og lign.

10

11+12+13+14+15+16

Fra 1980

QPENSNY

Folke- og førtidspension inklusive tillæg

11




Fra 1980

QTILPENS

ATP pensioner

12




Fra 1980

EFTLOEN

Efterløn

13




Fra 1980

OVERG

Overgangsydelse

14




1994-2006

QTJPENS

Tjenestemandspensioner

15




Fra 1991

QANDPENS

Andre pensioner

16




Fra 1991

QMIDYD

Dagpenge og lign.

17

18+19+20+21

18a+19+21

Fra 1994

1980-1993

KONTHJ

Kontanthjælp.

18




Fra 1994

KONT_GL

Kontanthjælp mv.

18a




1980-1993

ARBLHUMV

Arbejdsløshedsdagpenge

19




Fra 1980

QORLOV2

Orlovsydelser.

20




Fra 1994

ANDBISTANDYD

Andre bistandsydelser

21




Fra 1980

ANDOVERFORSEL

Andre overførselsindkomster

22

23+24+25

Fra 1984

STIP

Statens uddannelsesstøtte.

23




Fra 1983

KORSTOETT

Boligstøtte

24




Fra 1984

KORYDIAL

Børnetilskud

25




Fra 1984

RESUINK

Anden personlig indkomst

26




Fra 1994

RESUINK_GL

Anden personlig indkomst inkl. honorar

26a




Fra 1980

FRADRAG

Fradrag i alt

27




Fra 1980

Heraf QRENTUD2

Heraf Renteudgifter

27a




Fra 1980

BEFORDR

Transportfradrag

27b




Fra 1984

UNDERHOL

Underholdsbidrag

27c




Fra 1980

TBKONTHJ

Tilbagebetalt kontanthjælp.

27d




Fra 1997

SAMLINK_NY

Samlet indkomst

28

1+4

Fra 1980

PERSAMLINKNETRENT_NY

Samlet indkomst med nettorenter

29

28-27a

Fra 1980

SKATMVIALT_NY

Skat mv.

30

31+32

Fra 1980

SKATTOT_NY

Indkomstskat

31




Fra 1980

ARBBIDMVALM

Arbejdsmarkedsbidrag og særlig pension

32




Fra 1994

DISPON_NY

Disponibel

33

29-27C-27d-30

Fra 1980

BRUTTO

Bruttoindkomst

34

1+40-35-37-39

1+40-34a-35-36-37-39



1980-1990

Fra 1991


FORSKER

Lønindkomst udenlandske forskere på §48E

34a




2002-2003

SKATFRIYD

Skattefrie ydelser

35




Fra 1980

AKTIEINDK

Aktieindkomst

36




Fra 1980

VIRKORDIND

Nettoindbetaling til virksomhedsordning.

37




Fra 1987

QSPLINDK

Skattepligtig indkomst

38

34-27-32*

Fra 1980

QSAR

Særlig indkomst

39




1980-1995

OVSKEJD

Skats beregnede lejeværdi af egen bolig

40




1980-1999

*) For 2002 og 2003 er der forskel svarende til arbejdsmarkedsbidrag og særlig pension for personer på forskerordning ( Kildeskattelovens §48E)


I tabel 2 er listet de indkomstvariable i højkvalitetsdatasættet, som ikke er listet i tabel 1. I første kolonne står variabelnavn; i anden kolonne er variablen kort beskrevet. I tredje kolonne er angivet den periode, hvor variablen eksisterer, og i fjerde kolonne er angivet, hvilken variabel fra tabel 1 variablen indgår i (fx er PERSONINDK en del af PERINDKIALT).



Tabel 2 Øvrige indkomstvariable i højkvalitetsdatasæt ( heraf af variabel i tabel 1)

Variabelnavn

Variabelbeskrivelse

Periode

Variabel fra tabel 1

Variablen indgår i

PERSONINDK

Personindkomst i alt uden formueindkomst

Fra 1980

PERINDKIALT

DELPENS

Delpension

1988-2006

QPENSNY

TILBTOT

Tillæg til førtidspensionister

Fra 1984

QPENSNY

QPENSPRI

Udbetalinger fra arbejdsmarkedspensioner inkl. private pensioner

Fra 1991

QANDPENS ( næsten udelukkende QPENSPRI)

QBISTYD2

Kontanthjælps-, aktiverings- og revalideringsydelser

Fra 1994

QMIDYD

QIVARK

Iværksætter- og etableringsydelse

1988-2000

ANDBISTANDYD



I tabel 3 er listet de skattevariable i højkvalitetsdatasættet, som ikke er listet i tabel 1. I første kolonne står variabelnavn; i anden kolonne er variablen kort beskrevet; i tredje kolonne er angivet den periode, hvor variablen eksisterer, og i fjerde kolonne er angivet, hvilken variabel fra tabel 1 variablen indgår i (fx er BUNSKA en del af STSKAT).






Tabel 3 Øvrige skattevariable i højkvalitetsdatasæt

Variabelnavn

Variabelbeskrivelse

Periode

Variablen indgår i dannelse af:

STSKAT

Skat til staten

Fra 1980

SKATTOT_NY

Heraf: BUNSKA

Heraf Bundskat

Fra 1994




MLLSKA

Mellemskat

1994-2009




TOPSKA

Topskat

Fra 1994




ST22PCT

22 pct. skat

1987-1993




ST6PCT

6 pct. skat

1987-1993




ST12PCT

12 pct. skat

1987-1993




EJVSKA

Ejendomsværdiskat

Fra 2000

SKATTOT_NY

KMSKAT

Kommuneskat

Fra 1980

SKATTOT_NY

AMTSSK

Amtsskat

1980-2006

SKATTOT_NY

SUNDHEDSBIDRAG

Sundhedsbidrag

Fra 2007

SKATTOT_NY

KISKAT

Kirkeskat

Fra 1980

SKATTOT_NY

QHVIRKSK

Foreløbig betalt skat tidligere år af beløb hævet i virksomhedsordning

Fra 1980

SKATTOT_NY













SLUTBID

Arbejdsmarkedsbidrag

Fra 1994

ARBBIDMVALM

DSPSUM

Særligt pensionsbidrag

1998-2003

ARBBIDMVALM














ARBFORS

Fradrag vedr. faglig kontingent og bidrag til A-kasse og efterløn

Fra 1984

FRADRAG

Heraf: INDBEEFT

Heraf efterlønsbidrag

Fra 1999





4 Formuevariable


I opgørelserne af formuerne er pensionsformuerne ikke inkluderet. Formuerne kan deles op i to perioder, 1980-1996 og fra og med 1997. Der er manglende oplysninger i begge perioder.

1980-1996

For perioden 1980 til 1996 opgøres formuerne i selvstændiges virksomhed til en skattemæssig værdi. Dermed undervurderes de selvstændiges formue.

Fra 1997

Fra 1997 udgår værdi af bil, lystbåd, campingvogne, kontantbeholdning, aktier og pantebreve uden for depoter samt privat gæld. Den skattemæssige værdi af egenkapitalen i selvstændiges virksomhed udgår; til gengæld indgår værdi af driftsbygninger samt virksomhedens finansielle aktiver og passiver.
For nærmere beskrivelse af ændringer i opgørelserne af formuerne se de enkelte variable og dokumentet ”Formueopgørelse.doc”.
I tabel 4 er i første kolonne angivet formuevariablenes navn og i kolonne to en kort beskrivelse af variablen. I kolonne tre er angivet et nummer for variablen, og i kolonne fire er det angivet, hvilke andre variable den enkelte variabel evt. kan dannes ud fra. I sidste kolonne er angivet den periode, hvor variablen eksisterer.




Tabel 4 Formuevariable i højkvalitetsdatasæt

Variabelnavn

Variabelbeskrivelse

Nr.

Formel ud fra nr.

Periode

FORM

Formue

1

2-3

1980-1996

QAKTIVF

Aktiver

2




1980-1996

Heraf KOEJD

Kontant ejendomsværdi i skats slutligningsregister

2a




Fra 1983

QPASSIV

passiver

3




1980-1996































FORMREST_NY05

Nettoformue

4

5-6

Fra 1997

QAKTIVF_ny05

Aktiver

5




Fra 1995

Heraf EJENDOMSVURDERING

Kontant ejendomsværdi fra ejendomsregisteret

5a




Fra 1994

QPASSIVN

Passiver

6




Fra 1995



5 Årsbaserede klassifikationsvariable


Variablene BESKST02 og BESKST inddeler befolkningen efter væsentligste indkomstkilde i de givne år. Variablene SOCIO02 og SOCIO er en videreopdeling af henholdsvis BESKST02 og BESKST. NYSTGR er ligeledes en videreopdeling af BESKST. Variablene NYSTGR, DISCOALLE_INDK og DISCOALLE_INDK_08 har alle en klassifikation af de erhvervsaktive. For nærmere beskrivelse af forskelle og ligheder mellem de ovennævnte klassifikationsvariable se dokumentet ”DISCOALLE_INDK-NYSTGR-SOCIO.DOC” samt de enkelte variable.
Branchekoderne (branche, NACE – se mere på http://www.dst.dk/branche ) angiver for lønmodtagere det arbejdssted, hvor personen har været ansat i året. Såfremt der har været flere ansættelser i året, stammer branchekoderne fra det arbejdssted, hvorfra lønmodtageren i løbet af året samlet har modtaget mest løn. For selvstændige er det virksomhedens branche.

Der er ikke en entydig sammenhæng mellem BRANCHE(1993-1997) og NACE (fra 1993). På dokumentationen af variablene BRANCHE og NACE er vedhæftet et bilag, som giver et overblik over ”sammenhængen” mellem den 5-cifrede BRANCHE- kode og 6-cifrede NACE-kode. Jo længere man fjerne sig fra overgangsåret 1993 jo dårligere bliver denne ”sammenhæng”.






Tabel 5 Klassifikationsvariable i højkvalitetsdatasæt

Variabelnavn

Variabelbeskrivelse

Periode

Variablen indgår i dannelse af:

BESKST02

Beskæftigelsesstatus

Fra 2002

SOCIO02

SOCIO02

Socioøkonomisk status

Fra 2002
















BESKST

Beskæftigelsesstatus

1980-2001

NYSTGR, SOCIO

SOCIO

Socioøkonomisk status

1994-2001




NYSTGR

Stillingsgruppering

1980-1995




DISCOALLE_INDK

Fagklassifikation for beskæftigelsesforhold

Fra 1991-2009

SOCIO, SOCIO02

DISCOALLE_INDK_08

Fagklassifikation for beskæftigelsesforhold

Fra 2010

SOCIO02

DISCOTYP

Kilde til DISCO- kode for lønmodtagere

Fra 1991
















BRANCHE

Dansk branchekode for væsentligste beskæftigelse (5cifret)

1977-1993




NACE

Branche for væsentligste beskæftigelse

(6 cifret)



1993-2007




NACE_DB07

Branche for væsentligste beskæftigelse

(6 cifret)



Fra 2008









6 Pensionsindbetalinger


Pensionsordningerne er delt i ordninger administreret af arbejdsgiveren og ordninger administreret eller indbetalt af den enkelte person. Bidragene til de arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger indgår ikke i en eneste af indkomstvariablene (arbejdsgiveren fratrækker beløbet før lønopgørelsen). Bidragene til de privattegnede ordninger er ikke fratrukket indkomstopgørelserne, da de betragtes som en opsparing.



Tabel 6 Variable i højkvalitetsdatasæt for indbetalinger til pensionsordninger

Variabelnavn

Variabelbeskrivelse

Periode

QARBPEN

Samlede bidrag til arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger, ekskl. arbejdsmarkedsbidrag

Fra 1995

heraf QARBPENL

Bidrag til arbejdsgiveradm. pensioner med løbende eller rate udbetaling ekskl. arbejdsmarkedsbidrag

Fra 1995

QARBPENK

Bidrag til arbejdsgiveradministrerede kapitalpensioner ekskl. arbejdsmarkedsbidrag

Fra 1995










QPRIPEN

Samlede bidrag til privattegnede pensionsordninger

Fra 1999

heraf QPRIPENL

Bidrag til privattegnede pensioner med løbende eller rate udbetaling

Fra 1999

QPRIPENK

Bidrag til privattegnede kapitalpensioner

Fra 1999



7 Hævede pensioner


Hævede pensioner er oftest meget store engangsbeløb (udbetaling af kapitalpension ved pensionering). Disse beløb indgår ikke i indkomstvariablene. På makroniveau kan man foretage en teoretisk fordeling af de hævede pensioner over en årrække. Men på mikroniveau er dette meget svært. Nogle personer vælger at gemme et meget stor del af det hævede beløb, dvs. at det kommer til at indgå i formuen, mens andre vælger at bruge en stor del af beløbet, fx til køb af bil, båd eller lignende store forbrugsgoder.




Tabel 7 Variable i højkvalitetsdatasæt for hævde pensioner

Variabelnavn

Variabelbeskrivelse

Periode

Variablen er en del af:

HAEVPEN

Værdi alle hævede afgiftspligtige pensioner (ekskl. ATP; SP og LD) før fradrag af afgift

Fra 1989




HAEVPENAF

Afgift af HAEVPEN

Fra 1989
















KAPPEN

Afgiftspligtig kapitalpension hævet i tide pensioner før fradrag af afgift

Fra 1989

HAEVPEN


KAPPENAF

Afgift af KAPPEN

Fra 1989

HAEVPENAF


1 Variabeldefinitioner, se side 7 og 8

2 Se variabeldefinitioner på side 7 og 8

3 Variabeldefinitioner se side 7 og 8.

4 Se variabeldefinitioner på side 7 og 8.


Yüklə 57,4 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə