Yalan söylemeyin ve biRBİRİNİZİ yalana itmeyiN



Yüklə 38 Kb.
tarix17.11.2018
ölçüsü38 Kb.
#80894

YALAN SÖYLEMEYİN VE BİRBİRİNİZİ YALANA İTMEYİN (DERS 65)

Evlilik hayatında en değerli şey, güven duygusudur. Güven de ancak dürüst olunarak sağlanabilir. Evliliğe niyet eden çillin daha söz, nişan safhasından itibaren birbirlerine yalan söylememeli ve birbirlerini yalan söylemek zorunda bırakmamalı-dırlar.

Evlilikte yalan varsa iki sebebi vardır. Birincisi, taraflardan biri bunu çocukluğundan beri alışkanlık etmiştir ya aile baskısı ile büyümüştür ya da ailede çok yalan söyleniyordur. Bu durumda kişi yalan söylemeyi bir hata olarak dahi görmez. Böyle biri dürüstlüğe çok değer veren biri ile evlenirse ikisinin de işi zordur. Dürüst olan taraf sürekli incinir, kendini güvende hissetmez İki taraf da yalan söyleme alışkanlığı edinmişlerse, birbirlerini idare etmeleri daha kolay olur. Tabii evlilikleri pek sağlam olmaz. Dinimiz yalanı yasaklamış, dürüstlüğe çok değer vermiştir. Peygamberimiz, "Mümin yalan söylemez." buyuruyor. Yalan alışkanlığı olanların bundan acilen kurtulmaları lazımdır.

İkinci olarak da yalan bazılarının hayatına evlendikten sonra girer. Evlilikte psikolojik baskı varsa, yalan kurtuluş reçetesi gibi görünebilir. Kocasının ona yalan söylediğinden şikâyetçi olan bir hanıma, "Kocanızın işlerine ve gittiği geldiği yerlere karışır mısınız?" diye sordum. "Tabii ki. Görüşmesini istemediğini arkadaşları var." dedi. Böyle olunca ne oluyor? Kocası arkadaşı ile görüşse, evde tatsızlık olmasın diye bir şeyler uydurmak durumunda kalıyorlar. Bazı hanımlar erkeğin kendi ailesi ile görüşmesini iste­miyorlar. Erkek onlarla gizli görü­şüyor ve karısına da onun kızma­yacağını düşündüğü bir yalan atı­veriyor. Bu yalanın vebali, kadın buna sebep olduğu için, erkek de Allah'tan çok karısından kork­tuğu için hem kadına hem erkeğe yazılabilir..

Şu dünyada yalan kimseyi kurtarmış değildir. Bir şekilde kişi­nin ayağına dolanır, kişi yakalanır, güven duygusu yerle bir olur. Yalan söyleyen erkekse, çabuk yakalanır. Erkek beyni detaycı ya­ratılmadığı için yalan söylerken ya da gizli iş yaparken detayları hesap edemez, bu yüzden de yakalanır.

Erkek de karısı üzerinde onu yalana sevk edecek baskı kurma­malıdır. Özellikle karısının ev işi ve çocuk yetiştirmek gibi işle­rine müdahale etmemelidir. Örneğin erkek, karısına çocuğu her gün banyo yaptırmasını istiyor, bu durum kadının zoruna gidi­yor ve çocuğu yıkamasa da yıkadım diyor. (Tabii bu arada çocuk da yalana alışıyor.) Diyelim, çocuk arkadaşları ile oynarken kavga edip kafasına bir oyuncak yiyor alnı morarıyor, kadın korkusun­dan kocasına, "Çocuk düştü." diyor.



Yalan söylememek her doğruyu söylemek demek değildir. Ge­rekli olduğu kadar konuşmaktır. Doğruyu söyleyeyim diye söy­lenmesi gerekmeyen şeyleri de söylemeye gerek yoktur.

Evlilikte eşlerin birbirine hoşgörülü olması çok önemlidir. Hoşgörü olmayınca birbirleri üzerinde baskı kurduklarında ya­lan ortaya çıkacaktır. Yalan aile hayatına girdiğinde, eşler birbir­lerine hep kuşku ile bakar. Kuşku olunca muhabbetten söz etmek biraz zordur.
Yüklə 38 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə