Wilhelm OstwaldYüklə 23 Kb.
tarix31.07.2018
ölçüsü23 Kb.
#59679

Wilhelm Ostwald

right|thumb|Wilhelm Ostwald


'''Wilhelm Ostwald''' (tysk kjemiker og samfunnsdebattant. Han vant Nobelprisen i kjemi i 1909 for sine arbeider over katalyse, kjemiske likevekter og reaksjonshastigheter.
Han var født i russiske rike, i dag hovedstaden i Latvia, sønn av bøkker-mester Gottfried Wilhelm Ostwald og Elisabeth Leuckel. Etnisk var han baltisk tysker. Han gikk ut fra universitetet i Tartu i 1875, og foreleste der fram til 1881. Da flyttet han til Riga og foreleste ved Rigas tekniske universitet fram til 1887. I 1887 flyttet han til Leipzig, hvor han jobbet resten av livet.
Etter at han gikk i pensjon i 1906 fant Ostwald et nytt område hvor han utviklet sine vitenskapelige og organisatoriske talenter. Ved siden av studier og utgivelser innen filosofien som ''«Der energetische Imperativ»'' (det energetiske imperativ), ''«Moderne Naturphilosophie»'' (moderne naturfilosofi), ''«Die Pyramide der Wissenschaften»'' (vitenskapenes pyramide) tok han også aktiv del i det offentlige liv.
Han støttet middelklassens pasifistiske bevegelse, og var interessert i utdannelsesreformer og i monismen. Han mente at han i kraft av sin stilling og bakgrunn kunne slå tilbake kirkens innflytelse innenfor naturvitenskapene, og at han skulle være med på å spre en moderne vitenskapelig ideologi (monismen). Han forfulgte dette målet i en rekke skrifter, som sine «Monistische Sonntagspredigten» (monistiske søndagsprekener) og «Arbeiten zum Monismus» (arbeider om monismen).

Eksterne lenker


  • [http://nobelprize.org/chemistry/laureates/1909/ostwald-lecture.html Takketalen for Nobelprisen] (engelsk)

Ostwald, Wilhelm

Ostwald, Wilhelm

Ostwald, Wilhelm

Ostwald, Wilhelm

Ostwald, Wilhelm


{{biografistubb}}
bg:Вилхелм Оствалд

de:Wilhelm Ostwald

en:Wilhelm Ostwald

eo:Wilhelm OSTWALD

es:Wilhelm Ostwald

fr:Wilhelm Ostwald

he:וילהלם אוסטוולד

io:Wilhelm Ostwald

ja:ヴィルヘルム・オストヴァルト

nl:Wilhelm Ostwald

pt:Wilhelm Ostwald

sk:Wilhelm F. Ostwaldsl:Wilhelm Ostwald

sv:Wilhelm Ostwald

Yüklə 23 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə