Tüm yerel-sen tüm yerel yönetiM Çalişanlari sendikasi iZMİR 1 nolu şube



Yüklə 19,73 Kb.
tarix10.11.2017
ölçüsü19,73 Kb.
#9280




TÜM YEREL-SEN
TÜM YEREL YÖNETİM ÇALIŞANLARI SENDİKASI

İZMİR 1 NOLU ŞUBE

(yazışma) birleşik kamu-iş logo



DEĞERLİ İTFAİYE EMEKÇİSİ ARKADAŞLARIMIZ

İtfaiyecilerin sorunları yıllardır aynı. Ateş savaşçısı itfaiyeciler, kaderlerine terk edilmiş, halen sorunlarına çözüm bulunamamış, sahipsiz ve yetim bırakılmışlardır. Herkesin koşarak kaçtığı yangının, içine girerek tanımadıkları hayatları kurtaran itfaiyeciler, gelişmiş toplumlar içinde saygın ve güvenilir bir yerleri olmasına rağmen, ülkemizde hak ettikleri ilgi ve değeri görememekte, çalışma ve yaşama koşulları her geçen gün daha da kötüleşmektedir.



İTFAİYECİLİK BİR MESLEKTİR

Ülkemizde; bazı lise ve üniversitelerde ders olarak okutulan itfaiyecilik, yasal mevzuatta meslek sınıfı olarak dahi yer almamaktadır. İtfaiyecilik masa başı çalışılan bir iş değildir ve ilgili yönetmeliğine göre, itfaiyecilerin; ateşe atılmak, can kurtarmak gibi farklı ve zor görevleri vardır. Bu nedenle; Devlet Memurları Kanunu’na mutlaka “İtfaiye hizmetleri sınıfı” eklenmeli ve itfaiyecilik meslek olarak tanınmalıdır.



RİSKİN VE TEHLİKENİN KARŞILIĞI OLMALIDIR

Dünyanın en riskli ve tehlikeli mesleklerinden biri olması; hatta Türkiye’deki üniversitelerin de bu konuda rapor vermesine rağmen, itfaiye personeli hala iş güçlüğü ve iş riski tazminatı alamamaktadır. Sosyal devlet ilkesine yaraşır ve günümüz şartları ile bağdaşan bir seviyede İtfaiye emekçilerine acilen iş riski ve iş güçlüğü tazminatı verilmesi gerekmektedir.



İTFAİYECİYE “YIPRANMA HAKKI” TANINMALIDIR

Çıkartılan keyfi bir genelge ile itfaiyeci arkadaşlarımıza sadece, yangına müdahale ettikleri saatlerde yıpranma payı uygulanmaktadır. Bu yanlışlığın bir an önce düzeltilerek itfaiye emekçisinin, asker ve polis de olduğu gibi yıpranmadan faydalanması gerekmektedir. Mevcut haliyle verilen bu pay aldatmacadan başka bir şey değildir. Yıpranma pay değil, haktır.



MAKTU MESAİLER KESİNTİSİZ ve EMEĞE GÖRE VERİLMELİDİR

24 saat görev başında, diğer kamu emekçilerine göre; daha uzun ve esnek çalışma düzenine sahip olan itfaiyecilerin çalışma saatleri de kanunda açıkça düzenlenmemiş, Devlet Personel Başkanlığı’nın görüşüne bırakılmıştır. Kimi zaman ayda 240 saatten fazla çalışan itfaiye emekçileri; iş, maktu- fazla mesai ücreti ödenmesine gelince, haklarının karşılığını alamamaktadırlar. Çalışanın dinlenme hakkı olan yıllık izinlerinde bile kesintiye uğrayan bu ücret, itfaiyecinin ateş karşısında akıttığı alın terinin değerinde olmalıdır.



EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSITILMALIDIR

Maktu -fazla mesai ücretleri dahil tüm ek ödemeler, emeklilik maaşlarına yansıtılmalıdır. Ayrıca bu ücretler daha önceki yıllarda olduğu gibi kendi şartları içerisinde, bakanlar kurulu tarafından değil, belediye meclisleri tarafından belirlenmeli, gece, hafta sonu ve bayram mesaileri de dikkate alınarak, işçiler de olduğu gibi değerlendirilmelidir.



ÜCRETSİZ YEMEK İTFAİYECİNİN HAKKIDIR

Evden işe diye çıkan bir itfaiyeci, bir sonraki gün yeniden evine dönüp dönemeyeceğini bilmiyor. Böylesine önemli bir görev yapan itfaiye emekçilerine ilgili mevzuat gereği verilmesi gereken yemeğin, daha önceki senelerde olduğu gibi maaşlarından hiçbir kesinti yapılmaksızın mutlaka, kalorisi yüksek, 3 öğün, insanlık onuruna yakışır ve doyacağı şekilde ücretsiz olması sağlanmalıdır.




YALNIZCA SORUMLULUK DEĞİL, KARŞILIĞI DA VERİLMELİDİR

Özveriyle çalışan, bütün sorumlulukları üstüne alan kadrosuz itfaiye yöneticileri, yaptıkları işin karşılığını emekli olurken alamamaktadırlar. Bu arkadaşlarımıza sorumluluk veriliyor ve karşılığı isteniliyorsa verilen unvanın sahip olduğu haklar da tanınmalıdır.



GÖREVDE YÜKSELMEDE KEYFİYET ENGELLENMELİDİR

Görevde yükselme sınavları idarenin inisiyatifinden çıkarılarak, belirli aralıklarla yapılmalı ve senelerce beklenilmemelidir. Yöneticiler olurla değil, sınavla belirlenmelidir.



İTFAİYECİ HAKETTTİĞİ DERECEYİ ALABİLMELİDİR

İtfaiye emekçileri kadroları gereği; mevcut haliyle 5. dereceden fazla yükselemiyor ve hak kayıplarına maruz kalıyorlar. Bu uygulamaya son verilmeli ve kadro dereceleri yeniden şekillendirilerek 1.dereceye kadar yükselebilmelidirler.



KAZANIN FATURASI İTFAİYE ŞOFÖRÜNE ÇIKARILMAMALIDIR

İtfaiye şoförlerinin, kullandıkları araçların maddi değerleri çok yüksektir. Kaza yaptığında; ömrü boyunca ödeyemeyeceği zararlar, şoför arkadaşlarımıza fatura edilmeye zorlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki İtfaiyeci bu aracı özel işinde değil, yangına müdahalede kullanmaktadır. Dolayısıyla kurumlar, araçları kasko yaptırmalı ve şoförlerin, kaza derneklerine ödedikleri aidatları karşılamalıdırlar.



ÜCRETSİZ ULAŞIM HAKKI YENİDEN SAĞLANMALIDIR

Yangınlar, adrese ulaşılamadığında söndürülemez. Ne yazık ki itfaiye emekçileri, ücretsiz ulaşımı sağlayan pasolarının elinden alınmasıyla; artık rahatça sokak çalışması yapamaz hale gelmiş ve buda, yangınlara ulaşımda aksamalara neden olunabileceği ihtimalini doğurmuştur. İtfaiyeci, özgürce kentin sokaklarında dolaşabilmelidir. Polise, zabıtaya, gazeteciye, postacıya tanınan ve itfaiyecinin elinden alınan ücretsiz ulaşım hakkı, yeniden verilmelidir.



İTFAİYECİYE BARAKA DEĞİL, YAŞAM ALANI SUNULMALIDIR

İtfaiyeci, ailesinden çok çalıştığı biriminde zamanını geçirmektedir. Buralar, itfaiyecilerin evleri gibidir. Dolayısıyla yaşam alanları olan itfaiye binalarının da baraka gibi değil, insanca yaşanacak yerler haline getirilmesi gerekmektedir.



İTFAİYECİLERE TAZMİNAT ÖDENMELİDİR

Her gün kahramanlık ve cesaret örnekleri sergileyen itfaiyecilerin; ne kahraman, ne gazi, ne de şehit olarak görülmesi bir yana, görev başında yaralanan veya ölen itfaiyeciler bir kuruş bile tazminat alamıyor. İtfaiye emekçilerine, yaralanmaları veya sakat kalmaları halinde kendilerine, ölümleri halinde ise ailelerine maddi tazminat ödenmelidir. Ayrıca görevi başında sık sık saldırıya maruz kalan itfaiyecilere, hukuki destek sağlanmalıdır.



İTFAİYECİ HER İŞİ YAPAR ANLAYIŞI SON BULMALIDIR

Özellikle, teşkilatın yemek, temizlik, çay gibi hizmetleri itfaiyecilere değil, yardımcı hizmetler emekçilerine yaptırılmalıdır. İtfaiyeciden ise, kendi işini yapması ve kendi alanında uzmanlaşması beklenmelidir.


HAYDİ ARKADAŞLAR!

SORUNLARIMIZA SAHİP ÇIKMANIN ZAMANI GELDİ

ATEŞE DÖKÜLEN ALIN TERİMİZDİR

MÜCADELEMİZ SADECE HAKLARIMIZ İÇİNDİR

EMEĞİMİZİN YANGININI BİRLİKTE SÖNDÜRELİM
HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAK İÇİN TÜMYEREL-SEN DE BİRLEŞELİM TEK YUMRUK OLALIM…
Konak Mahallesi 896 Sokak No:2 Kat:1 Daire:1 Emek İşhanı Konak/İZMİR

Telefon & Belgegeçer: 0232 483 83 98 - www.tumyerelsenizmir1.org.triletisim@tumyerelsenizmir1.org.tr
Yüklə 19,73 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə