Tema 4 : L’atmosfera I el climaYüklə 24,74 Kb.
tarix17.10.2017
ölçüsü24,74 Kb.
#5127

Tema 10: LA HISTÒRIA: CONÈIXER EL PASSAT

EL PAS DEL TEMPS

La història és l’estudi del passat. Podem distingir entre:
 • Història personal: formada per tot allò que ens ha succeït al llarg de la nostra vida, marcada per esdeveniments puntuals que suposen grans fites.
 • Història col·lectiva: es remunta en el temps i és la que té a veure en tota la humanitat.- Segles i Mil·lenis

La història col·lectiva abasta milions d’anys. Per comptar aquests períodes es fan servir: • Segle: Són cent anys, i s’expressen en nombres romans (segle I > de l’any 1 al 100; segle XX > de l’any 1901 al 2000, ...)
 • Mil·leni: Són mil anys (o 10 segles)- El Compte dels Anys

En les cultures de tradició cristiana comptem els anys des del naixement de Jesucrist, el qual és l’any 1.


Els anys anteriors a l’any 1 es compten cap endarrere i s’expressen amb les sigles aC, que significa abans de Crist (any 1 aC, any 234 aC, ...).

Els anys posteriors a l’1 es compten endavant i en cas que pugui haver confusió, se’ls afegeix dC, després de Crist (any 1 dC, any 2013 dC, ...).


No totes les cultures compten igual els anys.


L’ESTUDI DEL PASSAT
- Les Fonts

Són tot el que ens aporta informació per poder estudiar el passat. N’hi ha de tres tipus:

 • fonts orals.- són les que es poden transmetre de paraula, en veu de les persones més grans. En són els testimonis sobre experiències personals, les cançons, les llegendes, etc.
 • fonts documentals.- inclouen els documents escrits (cartes, llibres, periòdics, etc.), els enregistraments audiovisuals (pel·lícules, vídeos, etc.) i els documents gràfics (mapes, fotografies, etc.).
 • fonts patrimonials.- són els elements materials que ens poden aportar informació sobre les maneres de viure, formes de treballar, creences, etc., d’una època determinada (edificis, peces de ceràmica, pintures,...)


- Les Grans Divisions de la Història
El conjunt de la història de la humanitat, va des de l’aparició dels primers éssers humans fins al moment actual. Tot aquest temps s’ha dividit en cinc grans períodes o edats històriques.
Aquestes divisions s’han fet perquè cadascuna d’aquestes edats es caracteritza per:
unes formes de viure - d’una activitat econòmica - de l’organització de la societat, etc., diferents a l’anterior.
Els canvis no es produeixen d’un dia per l’altre, sinó que són uns canvis lents que es van assimilant de mica en mica.
- Les Dates Simbòliques
Tot i què els canvis entre edats són lents, s’han escollit unes dates, en els quals es produeixen uns fets importants, que marquen el pas d’una edat a una altra, i s’han adoptat com a dates simbòliques. Aquestes s’ajusten a la història d’Europa.


LES EDATS HISTÒRIQUES

EDAT HISTÒRICA

CRONOLOGIA

FETS DESTACATS

PREHISTÒRIA

Aparició dels primers éssers humans fins la invenció de l’escriptura.

(fa 2’5 milions d’anys > any 3.000 aC)Es va produir una transformació fonamental en la manera d’obtenir els aliments, amb el descobriment de l’agricultura i la ramaderia

EDAT ANTIGA

Invenció de l’escriptura fins la caiguda de l’Imperi romà d’Occident

(anys 3.000 aC > 476 dC)Es van desenvolupar les primeres grans civilitzacions: Mesopotàmia, Egipte, Grècia o Roma. Es basaven en l’esclavisme i la divinització de les autoritats

EDAT MITJANA

Caiguda de l’Imperi romà d’Occident fins descobriment d’Amèrica

(anys 476 > 1492)Basada en el feudalisme com a sistema social: senyors feudals propietaris de les terres i camperols que treballaven per a ells

EDAT MODERNA

Descobriment d’Amèrica fins la Revolució Francesa

(anys 1492 > 1789)Es van crear els grans imperis europeus, que es van expandir i conquerir territoris per tot el món.

Estaven governats en monarquies absolutes, que exercien el poder amb gran autoritatEDAT CONTEMPORÀNIA

Revolució Francesa fins l’actualitat

(anys 1789 > ...)La Revolució Francesa va sacsejar l’organització política del moment, amb més “poder” per al poble.

La Revolució Industrial va transformar la fabricació de productes manufacturats. Aparició d’un nou sistema social: el capitalisme


L’ESTUDI DE LA HISTÒRIA

Per a estudiar el passat, la història fa servir unes disciplines, que entre d’altres són:
 • L’Arqueologia.- estudia es restes materials deixades pels humans: ossos, estris, edificis, obres d’art,... L’estudi d’aquestes restes resulta de molta utilitat quan no hi ha fonts escrites. Generalment, es practica en jaciments arqueològics, que són els llocs on hi ha restes. Es van traient capes de terra amb molt de compte (excavacions), per trobar els objectes sobre els quals es vol investigar.
 • La Paleografia.- estudia i intenta desxifrar els alfabets i les formes d’escriptura. És especialment important per estudiar èpoques anteriors a la invenció de l’impremta (s. XV) • La Numismàtica.- és l’estudi de les monedes. Al ser molt resistents al pas del temps i tenir inscrita la data, permeten datar amb exactitud els objectes que es trobin al seu costat.
 • Museus.- custodien béns o objectes que formen part del patrimoni cultural, i estan a disposició dels ciutadans i dels investigadors. • Biblioteques.- conserven llibres i altres tipus de documents. N’hi ha de populars (a l’abast de tothom) i d’especialitzades (per als especialistes amb alguna matèria).
 • Arxius.- conserven documents de diversos tipus: institucionals, d’entitats, mapes, fotografies,

Yüklə 24,74 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə