Saha, Didem Pekün’ün “Araf”adlı yeni filmine üretim desteği verdi



Yüklə 18,96 Kb.
tarix19.10.2018
ölçüsü18,96 Kb.
#74894

SAHA,

Didem Pekün’ün “Araf”adlı yeni filmine

üretim desteği verdi.
SAHA, 27 Mart–15 Haziran 2018 tarihleri arasında, Locus Athens tarafından Agricultural University of Athens’te düzenlenen, “Geometries” adlı sergiye davet edilen Didem Pekün'ün “Araf” adlı yeni eser üretimine destek verdi. Deneysel bir yol filmi olan “Araf”, hayalet bir karakter olan Nayia’nın Daidalus ve İkarus efsanesiyle birleşen, Srebranica, Sarajevo ve Bosna arasındaki seyahat güncelerinden oluşuyor. “Araf” İstanbul Film Festivali kapsamında, 13 Nisan Cuma akşamı saat 19’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda görülebilir.

Savaşta sürgün edilen Nayia, Srebranica Soykırımı’nın 22. yılında ülkesine geri döner. Erkeğin aşırı hırsının ve kaçınılmaz yenilgisinin sembolleştiği bir efsane olan ve aynı zamanda Bosna’daki köprü dalış yarışmasının kazananına da denilen İkarus ve Daidalus’un hikâyesi, gelecekte yaşanacak benzer olayların kısır döngüsünü ve muhtemel uzlaşmayı defetmeyi düşünmenin bir yolu olarak film boyunca işleniyor. İkarus’u farklı bir perspektiften de değerlendiren Nayia, böyle bir sıçrayışın iyimserliği, radikal istikrarsızlık döneminde bilinmeyenin içine atlama cesaretini görerek belki de İkarus’un farklı bir hikâye yazmak istediğini düşünüyor. “Araf”, böylece, Nayia’nın yerinden edilmesi ve savaş sonrası dönemde anavatanına geri dönmesi üzerinden yerinden edilme ve kalıcılık arasındaki sürtüşme, sürekli terör ve kalıcı durağanlık gibi çelişkilerin izini sürüyor.



Didem Pekün

Sert coğrafyalar, yer değiştirme ve güncel sınır politikaları çerçevesinde öznelliğin üretimini sorgulayan Didem Pekün’ün eserleri, stüdyo pratiği, belgesel ve video enstalasyonlarına dayalıdır. Delfina Foundation ve Greenhouse’un misafir sanatçı programlarına katılan Pekün, Londra Üniversitesi SOAS’taki müzik eğitiminin ardından, Goldsmiths University’de belgesel üzerine yüksek lisansını tamamladı. Goldsmiths’teki Görsel Kültürler Bölümü’nde doktora adayı olan Pekün, Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Didem Pekün’ün eserleri, Berlinale, Arnolfini, Oberhausen, Punto de Vista, WOMEX, MUSAC ve SALT Istanbul gibi kurumlarda ve festivallerde gösterildi ve çeşitli ödüllere layık görüldü.
Locus Athens

Locus Athens, Maria-Thalia Carras ve Olga Hatzidaki tarafından yönetilen bağımsız çağdaş sanat organizasyonunun programında sergiler, konuşmalar, gösterimler, atölye çalışmaları, yayınlar, çocuk kitapları, misafir programları ve kamusal projeler yer alıyor. Locus Athens, çağdaş sanatın dönüşümsel potansiyeliyle diyalog içinde, unutulmuş mekânlar ve kamu binalarından, küçük özel kurumlar ve ilginç muhitlere kadar, kamusal alana olan ilgi etrafında kurgulanmaktadır. Atina merkezindeki Tzisdaraki Camii, Pire limanındaki gemi terminali, okullar, ofis binaları, Monastiraki Meydanı, Doxiadis Schools ve şehrin çevresindeki sayısız anonim yerleşim yerleri, son yıllarda Locus Athens tarafından etkinleştirilen yerlerden birkaç örnek olarak sayılabilir.



SAHA Derneği

Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak, çağdaş sanatı destekleme amacında birleşen bir grup sanatsever tarafından 2011 yılında kuruldu. Dernek, Türkiye çağdaş sanatının tanınırlığını ve bilinirliğini artırmak amacıyla, bu doğrultudaki projelere karşılıksız destek veriyor. Evrensel değerlere saygılı ve demokratik duruşuyla, Türkiye çağdaş sanatı için özgür bir “saha” oluşturulmasını misyon ediniyor.


www.saha.org.tr

facebook.com/SAHA-Dernegi

twitter.com/SAHA
Yüklə 18,96 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə