Naturgeografi Canada hvad?Yüklə 24,41 Kb.
tarix26.05.2018
ölçüsü24,41 Kb.
#45991

Jeta Salihu
3.p
Naturgeografi


Canada hvad?

Hvad er Canada og hvad er der, der? Udover teenagemusikidolet Justin Bieber som de fleste teenager piger og en del drenge savler over. Så er det ikke det eneste interessante i Canada… LANGT FRA! Naturforholdet i Canada er ret interessant. Ja nu er du sikkert stået af og vil hellere lave og læse noget andet, men hvis du læser videre kan jeg sikre dig om at du absolut har ingen grund til at kede dig du vil tværtimod være ret underholdt.

Canada er en forbundsstat, bestående af 10 provinser og 3 territorier. Det er verdens næststørste land og har to officielle sprog engelsk og fransk. Befolkningstætheden er på under 3 indbyggere pr. km^2. Som gør at Canada er et af de lande i verden hvor der ikke bor mange mennesker. 1Mit punkt ligger tæt på provinsen Quebec, umiddelbart ser det ikke ud til at der er nogen der bor ved mit område og det vil sige der heller ikke er noget industri. Det der er interessant ved mit punkt er at landskabet ser ud som det gør fordi der engang har været gletscher og en meteorit er landet omkring mit punkt og har skabt to store søer. Det gode ved mit punkt er også at siden der ikke bor nogle mennesker, har mit område ikke haft nogen menneskelig påvirkning. Det vil sige at mit område ikke er påvirket af mennesket men alene af naturen.


Billede 1: Punkt i Canada.
Øjenhøjde 214,61 km.
Kilde: Google Earth.

Fra denne højde kan man se noget vegetation, da man kan se nogenlunde


hvordan landskabet ser ud. Man kan se forskellige farver som vil blive uddybet under billedet.
Vegetation:

Der er ikke meget at sige om vegetationen i mit område men der er alligevel noget. Mit område ser meget grønt ud som indikerer at det er skov, det kunne specifikt være nåle skov da vi befinder os i den temperede klimazone som jeg vil fortælle mere om under afsnittet ”Temperatur”.


Hvis man kigger efter på billedet kan man se andre farver end grøn man kan se noget hvidt rundt omkring i billedet og dette fortæller at det er sne/is og hvis man kigger på strukturen af landskabet som billedet viser, går der nogen form for streger fra venstre til højre og dette kan betyde at mit område engang har været dækket af sne og gletscher. De sorte rifter der er, er søer, de to runde sorte cirkler er også søer, men de er blevet dannet ved en meteorit. Det orangetyder på at det er lærketræer.
De to store søer der er blevet ramt af meteorit og isen vil blive uddybet længere nede i opgaven.
Temperatur:

Temperatur er vigtigt at vide nogen om, og derfor skal i også vide noget om temperaturen i Canada. Desværre kunne jeg ikke finde målinger af mit område til at lave et hydrotermfigur om, derfor var jeg nødt til at bruge målinger fra en anden by som blev Ottawa. Ottawa er hovedstaden i Canada og som er forholdsvis den tætteste by hvor jeg kunne finde målinger på temperaturen og nedbøren i løbet af et år.


Figur 1
Kilde: worldwideclimate.dk
Hydrotermfiguren er ret enkelt at forstå, det er en graf der viser nedbøren som er mm og temperaturen som er den blå streg. Nedbøren og temperaturen er over 1 års tid. Hvor temperaturen og nedbøren vises i de 12 måneder.


Det ses ud fra Hydrotermfiguren at i Ottawa er der nedbørsoverskud det kan ses ved at temperaturkurven ligger under nedbøren og derfor kan vi se at der er nedbørsoverskud i Ottawa. De måneder hvor der er varmest, er månederne juni, juli og august, temperaturen når ikke over 21 grader. De koldeste måneder er december, januar og februar hvor temperaturen er under 0 C. Dette fortæller os at vi befinder os i den temperede klimazone, for at være mere specifikt er det den nordlige temperede klimazone. Hvordan vi kan vide at vi befinder os i den temperede klimazone er at gennemsnitstemperaturen i den varmeste måned er over 10 C og gennemsnits temperaturen for den koldeste måned er under 3 C, som også er tilfældet her.

Hydrotermfiguren viser det er et tørt sommerklima, gennemsnits temperaturen i den varmeste måned er over 10 C men når ikke over 21 grader selv i de varmeste måneder. Vi kan se ud fra Hydrotermfiguren at der er nedbørsoverskud. Den måned der falder mest nedbør i, er i december måned hvor der faldet optil 89,1mm. De andre måneder hvor der også falder meget nedbør, er månederne juni og september hvor der falder 82,3 mm. Den måned der falder mindst nedbør i er i februar måned hvor der falder 60,8 mm.


Så Hydrotermfiguren fortæller os at det bliver ikke mere end de 21 grader på den varmeste måned, og det regner rigtig meget hele året rundt.
For at sætte det hele i perspektiv er det lettest at sammenligne Ottawa og dens nedbør med København. I København er det i marts måned der falder mindst nedbør med kun 7 mm hvorimod måneden juli er hvor der falder mest nedbør med 58 mm, det vil sige den måned der falder mest nedbør i København, er stadig lavere end den måned der falder mindst i Ottawa.

Er du varmet op? Du har helt sikkert fået interessen nu, det er også ret spændene så det er helt forståeligt, men det er kun begyndelsen læn dig tilbage og nyd de spændene informationer du kommer til at lære om mit område i Canada, du har slet ikke læst det bedste endnu.
Inden vi går videre vil du så gerne høre to sjove facts om Canada?

1) Canada har verdens største kilde af Cæsium.


2) Canada er den største producer af naturligt uran.
2

Nu fik du sikkert en god almen viden der, man siger jo også at man lærer noget nyt hverdag, men lad os nu gå videre til næste afsnit.


Hvordan ser mit punkt ud ved første øjekast?:Billede 2. Punkt I Canada.
Ses fra øjenhøjden 852.20km.
Kilde: Google Earth
her kan vi se specifikt hvor mit punkt er.
Kilde : Øjenhøjde 91,93
Som nævnt under afsnittet vegetation er der umiddelbart ikke så meget spændene at fortælle om mit område ved første øjekast. Hvis man dog kigger lige en ekstra gang og kigger lidt længere tid på billedet så kan man se nogle interessante ting, som for eksempel kan man se to runde sorte cirkler og undre sig over hvad det egentligt er? Jamen det er nemt og sige hvad det er i dag, det er to søer, men det interessante ved dem er hvordan de er opstået, de er opstået ved en meteor, som jeg vil forklare i afsnittet nedenunder.
Det der virkelig også er interessant ved mit område, er at det er så grønt men alligevel er der noget sne/is og hvordan kan det være? Det kan det være ved at mit område en gang har været dækket af sne og gletscher men det vil jeg forklare i afsnittet ”Gletscher”.


Billede 3. Punkt i Canada.
Ses fra øjenhøjden 70,12 km.
Kilde: Google Earth.

Meteorit:


Hvad er en meteorit? En meteorit er for at sige det kort en sten der er faldet ned fra himlen. For at give en længere forklaring er en meteorit en rest af en meteor (en meteor er løse klippestykker, der flyver omkring verdensrummet.) Der har overlevet turen gennem atmosfæren. 3Der er ikke mange meteoritter der rammer jorden idet de fleste smelter på grund af gnidningsmodstanden fra atmosfæren.

Dette billede viser to søer. Den sø der er til venstre har en diameter på 32 km og den til højre har en diameter på 22 km. De har navnet Lac a I’Eua Claire på fransk og på engelsk er det Clearwater lake. Der er skrevet en del artikler om Clearwater lake, det der er spændene ved disse søer er hvordan de er opstået. I 2008 kom de på en femte plads for at være ” Earth’s 10 Most Impressive Impact Craters ” 4

Clear water lake er opstået ved at deromkring 290 millioner år siden er faldet to separate men det er højst sandsynligt relateret meteoritter. Konsekvensen af meteoritten har været at der er kommet to kæmpe huller i Quebec. Disse huller er så i dag søer, og den første sø som ses på figuren til højre, har inden i en ring af øer

Uh nu kommer det mest spændene, du har ventet på! Nemlig hvorfor der er de streger i mit landskab, som vi ved, er fra gletscher men jeg vil forklare hvad gletscher er, for at vi kan forstå det hele, men følg godt med fordi afsnittet kan være svært at forstå.


Har der været gletscher ved mit område?:


Billede 4 og 5.
øjenhøjde 41,88 km og 12,65km.
Kilde: Google Earth.
Billederne viser meget tydeligere at der engang har været gletscher ved mit område det kan ses ved hvis man kigger efter at der ligner at der er streger der går fra venstre til højre, det kunne tyde på erosionen der har været der ligesom har bevæget sig.

Gletschere er ophobninger af sne og is i store mængder, der sker en bevægelse på grund af dens egen vægt. Gletscher bliver dannet ved at der falder mere sne, end der når at smelte i de varme måneder. Sneen består af små sekskantede iskrystaller, der hober sig op i terrænets lavninger og omkrystalliseres til grynet som så omdannes til  kompakt is fordi iskrystallerne tilpasser sig hinanden.
Figur 1
Kilde:http://static.newworldencyclopedia.org/8/87/Glacial_ice_formation_LMB.png.
Billedet illustrere det jeg har forklaret for oven, det viser gletscherne formation. Det starter med at være snefnug  kornet sne  firn  gletscher.
http://static.newworldencyclopedia.org/8/87/glacial_ice_formation_lmb.png


Figur 2
Kilde:http://www.google.dk/imgres?q=the+process+of+glaciar&um

Dette er måske ikke den bedste figur, til at illustrer hvad jeg har forklaret om gletscher processen, men det var desværre den eneste jeg kunne finde. Det viser hvordan gletscher bevæger sig. Dette viser hvorfor mit område ser ud som det gør på grund af gletsjerens bevægelse. Som på google earth billederne hvor man kan se streger. Kan man også se det på figuren.


Gletschere kan begynde at bevæge sig når isen bliver tykkere end 20 – 40m, dette er sket ved plastisk flydning, og ved at isen glider hen over underlaget. Gletsjers bevægelse er forskelligt fra om det er i områder i arktiske eller temperede. Gletscherne i arktiske områder findes i rigtige kolde områder, men Gletschere i temperede område er der ikke nær så koldt, men alligevel koldt nok til at gletscherne ikke smelter. Grunden til at det ikke er så koldt i temperede områder end i arktiske er fordi der er polarklima i højvandet hvor gletscherne ligger men neden for højvandet er der tempereret klima, dette gør at temperaturen ved bunden af temperede gletsjere er tæt på isens smeltepunkt. Isen fryses ikke fast, der bliver i stedet for dannet smeltevand under isen. Det gør at gletscherne kan glide hen over underlaget, idet smeltevandet virker som noget glidende. ”Denne bevægelse som er forudsætningen for erosionen af landskabet, bestemmes af is overfladens hældning.” 5Presset fra den bagved liggende is, der ligger et højere niveau og skubber gletsjeren fremad. Dette gør at isen kan bevæge sig op over lokale forhindringer på underlaget. Det er præcis denne proces der højst sandsynligt har været for mange år siden ved mit område der har gjort at det ser ud som det gør. Det er svært at sige præcis hvornår, måske under den sidste istid eller senere det tørres ikke kunne siges, men det kan i hvert fald konstateres at der engang har været gletscher i mit område.

http://static.newworldencyclopedia.org/thumb/9/95/arranque_glaciar-en.svg/515px-arranque_glaciar-en.svg.png

Konklusion:

Det var så det om mit område. Der har engang landet to meteoritter, mit område har været dækket af sne og gletscher. Jeg sagde jo i ikke ville kede jer, selvom det ikke var så meget igen om mit område som andre steder i verden, så synes jeg at de to store ting der var, var ret interessante, håber i har fundet opgaven interessant og måske beskæftige jer eller læse mere om mit område i Canada.Kilder:

Naturgeografi Håndbogen

worldwideclimate.dk

http://www.google.dk/imgres?q=the+process+of+glaciar&um

http://static.newworldencyclopedia.org/8/87/Glacial_ice_formation_LMB.png.

http://mmmoney.hubpages.com/hub/15-Fun-Facts-about-Canada

http://www.denstoredanske.dk/Rejser%2c_geografi_og_historie/Canada/Canada_(Landeartikel)

http://illvid.dk/spoerg-os/hvad-er-forskellen-paa-en-meteor-og-en-meteorithttp://illvid.dk/spoerg-os/hvad-er-forskellen-paa-en-meteor-og-en-meteorit
http://www.universetoday.com/19616/earths-10-most-impressive-impact-craters/


1 http://www.denstoredanske.dk/Rejser%2c_geografi_og_historie/Canada/Canada_(Landeartikel)

2 http://mmmoney.hubpages.com/hub/15-Fun-Facts-about-Canada

3 http://illvid.dk/spoerg-os/hvad-er-forskellen-paa-en-meteor-og-en-meteorit

4 http://www.universetoday.com/19616/earths-10-most-impressive-impact-craters/

5 Naturgeografi Håndbogen kapital 3. Afsnit Gletscher.

Yüklə 24,41 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə