Münazara-münakaşa Münazara-münakaşa Anlaşma teklifi Ebu Talip’e baskı Haşimoğulları’na ambargo
Pasif direniş Pasif direniş Habeşistan’a hicret Yeni vatan arayışı
Hicret: terk etmek,ayrılmak, bir yerden bir yere gitmek anlmaına gelir. Terim olarak ise: Resulullah (s.a.v.)’in Mekke’den Medine’ye göç etmesidir. Hicret: terk etmek,ayrılmak, bir yerden bir yere gitmek anlmaına gelir. Terim olarak ise: Resulullah (s.a.v.)’in Mekke’den Medine’ye göç etmesidir. Habeşistan’a yapılan hicretten sonra Mekke’de kalan Müslümanlara yapılan baskılar devam ediyordu. Taif görüşmeleri de sonuçsuz kalınca Efendimiz(s.a.v.) Medinelilerle görüşmeleri sonucunda Medine’ye hicret etmeye ve halkı hicrete davet etmeye karar verdi. Esirler, Hz Ali, Hz Ebubekir ve Hz Muhammed (s.a.v.) hariç tüm Müslümanlar yola çıkmışlardı. Efendimiz yola çıkmadan önce Hz Ali’yi kendi evinde ve yatağında kalması için tembihleyip emanetleri de Hz Ali’ye bıraktıktan sonra Hz Ebu Bekir’le beraber Sevr Mağarasına doğru yola çıktı. Hz Muhammed’i öldürmek için eve giren müşrikler yataktakinin Hz Ali olduğunu görünce Hz Muhammet’in peşinden gidiyorlar ve O’nu öldürene yüklü miktarda ödüller vaat ediyorlar.
Hz. Muhammed’in Medine’ye hicretiyle Müslümanlar için yeni bir dönem başladı. Bunun içinde bir takım çalışma ve düzenlemeler yapıldı. Hz. Muhammed’in Medine’ye hicretiyle Müslümanlar için yeni bir dönem başladı. Bunun içinde bir takım çalışma ve düzenlemeler yapıldı. A) MESCİD-İ NEBİ’NİN İNŞASI Hz. Muhammed Müslümanların toplanıp ibadet edebilecekleri ve birtakım sosyal işleri yapabileceği bir mescit yaptırmaya karar verdi. Bu mescide Hz Muhammed ve ailesinin kalacağı odalar ilave edildi. Bununla beraber yoksulların ve ashabın kalabileceği “suffe” adında odalar inşa edildi. Bu mescitte dini işlerle birlikte yeni İslam devletinin siyasi işleri de görüşülmekteydi.
Mekke’den Medine’ye hicretten sonra kabilecilik anlayışını yıkıp ümmet bilincini yerleştirmek için Hz Muhammed Mekke’den hicret edenleri (Muhacir) ve Medine’de onları karşılayan Müslümanları (ensar) kardeş ilan etti. Mekke’den Medine’ye hicretten sonra kabilecilik anlayışını yıkıp ümmet bilincini yerleştirmek için Hz Muhammed Mekke’den hicret edenleri (Muhacir) ve Medine’de onları karşılayan Müslümanları (ensar) kardeş ilan etti. Sürekli savaşan ve aralarında husumet bulunan Evs ve Hazreç kabilelerinin arasında da barışı sağladı.
Medine’de sadece ensar ve muhacirler kardeş ilan edilmedi. Medine’de yaşayan gayrimüslimlerle de anlaşma yapıldı. Bu sayede şehirde yaşayan diğer din ve milletlere mensup insanları kapsayan bir sözleşme metni hazırlandı. Medine’de sadece ensar ve muhacirler kardeş ilan edilmedi. Medine’de yaşayan gayrimüslimlerle de anlaşma yapıldı. Bu sayede şehirde yaşayan diğer din ve milletlere mensup insanları kapsayan bir sözleşme metni hazırlandı.
Hz. Muhammed bir gün ashabıyla beni Selime’de namaz kılarken Kabe’nin değişmesiyle ilgili ayet nazil oldu. Hz. Muhammed bir gün ashabıyla beni Selime’de namaz kılarken Kabe’nin değişmesiyle ilgili ayet nazil oldu. Böylece Mescid-i Aksa’ya doğru olan kıble Mescidi Haram’a döndü. Kıble’nin Kabe olmasından sonra Müslümanlar namaza ezanla davet olunmaya başlanmıştır.
Bedir Savaşı Bedir Savaşı Uhud Savaşı Hendek Savaşı Hudeybiye Anlaşması Mekke’nin Fethi
HZ Muhammed Mekkelilerin saldırılarından haberdar olmak için onların kervanlarını takip ediyordu. Kervanlarının tehdit altında olduğunu düşünen Mekkeli müşrikler Medine2nin üzerine yürüdü. Mekkeli müşriklerden oluşan toplam 1000kişilik ordu ile Müslümanlardan oluşan 300 kişili İslam ordusu Bedir adı verilen yerde karşılaştılar HZ Muhammed Mekkelilerin saldırılarından haberdar olmak için onların kervanlarını takip ediyordu. Kervanlarının tehdit altında olduğunu düşünen Mekkeli müşrikler Medine2nin üzerine yürüdü. Mekkeli müşriklerden oluşan toplam 1000kişilik ordu ile Müslümanlardan oluşan 300 kişili İslam ordusu Bedir adı verilen yerde karşılaştılar Savaşta 14 şehit verildi. Buna karşılık 70 müşrik esir alındı ve 70 kişi de öldürüldü. Bu savaş inanç uğruna babalar ile oğulların,kardeşlerin zıt saflarda savaştıkları Hicaz bölgesindeki ilk büyük savaştır. Müslümanlar kendilerinde 3kat büyük olan orduyu yenerek savaşı kazandı. Savaştaki esirler fidye karşılığı ve ya 10 Müslüman okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakıldı.
Bedir Savaşı’nın mağlubiyetinin ardından, müşrikler intikam almak için bir yıl sonra 3000kişilik ordu toplayarak Medine yakınlıklarındaki Uhud’a geldiler. Efendimiz de 700kişilik bir orduyla uhud’a geldi. Bedir Savaşı’nın mağlubiyetinin ardından, müşrikler intikam almak için bir yıl sonra 3000kişilik ordu toplayarak Medine yakınlıklarındaki Uhud’a geldiler. Efendimiz de 700kişilik bir orduyla uhud’a geldi. Efendimiz arkadan saldırma ihtimallerine karşı 50 kişilik okçu birliğini önemli bir noktaya yerleştirdi ve her ne olursa olsun ordan ayrılmamalarını tenbih etti. Savaşın sonlarına doğru müşriklerin kaçtığını gören okçular, savaşın kazanıldığını sanıp ganimetlere doğru koşiarak yerlerini terkettiler. Bu durumu gören müşrikler tekrar saldırmaya başladılar. Hz Muhammed de daha fazla kayıp vermemek için geri çekildi. Savaş sonunda 70 şehit verildi. Şehitlerin içinde Hz Hamza ve Musab b. Umeyr de vardı.
Uhud Savaşından sonra İslamiyet hızla yayılmaya başladı. Bunun üzerine müşrikler bu ilerlemeyi engellemek için 10.000kişilik büyük bir ordu hazırlayarak Medine üzerine yürüdü. Uhud Savaşından sonra İslamiyet hızla yayılmaya başladı. Bunun üzerine müşrikler bu ilerlemeyi engellemek için 10.000kişilik büyük bir ordu hazırlayarak Medine üzerine yürüdü. Hz Muhammed ve ashap anlaşarak savunma yapmaya karar verdi. Bunun için de Selman b. Farisi’n teklifiyle şehrin etrafına derin hendekler açılıyor. Uzun süren mücadelenin ardından müşriklerin hendeği geçme girişimleri sonuçsuz kaldı ve Hendek Savaşı Müslümanların galibiyetiyle sonuçlandı. Bu savaşın ardından Mekke cephesi güvence altına alındı ve diğer müşriklerle ilgilenme fırsatı bulundu. İlk olarak da Medine’deki Yahudi kabileleri Medine’den uzaklaştırıldı.
HZ Muhammed’in tüm barışçıl girişimlerine karşın Mekkeliler bir süre sonra antlaşmayı bozdu. Bunun üzerine Efendimiz 10.000kişilik bir orduyla Medine’den yola çıktı. Mekke yakınlarına gelerek Mekkelilere zarar vermeyeceklerinin garantisini verdi. Kendisine ve arkadaşlarına yapılan tüm zulümleri affettiğini belirtti. HZ Muhammed’in tüm barışçıl girişimlerine karşın Mekkeliler bir süre sonra antlaşmayı bozdu. Bunun üzerine Efendimiz 10.000kişilik bir orduyla Medine’den yola çıktı. Mekke yakınlarına gelerek Mekkelilere zarar vermeyeceklerinin garantisini verdi. Kendisine ve arkadaşlarına yapılan tüm zulümleri affettiğini belirtti. Bu yaklaşımıyla ciddi bir direnişle karşılaşmadan 630 yılında Mekke fethedildi. Bu fetihle Mekke- Medine birliği sağlanmış oldu İslamiyet’e direniş sona ermiş ve İslamiyet Arap yarımadasına yayılmaya başlamıştır.
NURSEL GÜNGÖR NURSEL GÜNGÖR DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Dostları ilə paylaş: |