Kuvvet ve hareket



Yüklə 13,05 Kb.
tarix20.10.2017
ölçüsü13,05 Kb.
#6029


KUVVET VE HAREKET

Arşimet
Gazların Kaldırma Kuvveti

Bazı balonların serbest bırakıldığında havada yükseldiğini görürüz.Bu olay havanın balona bir kuvvet uyguladığını ifade eder.


Hava da aynen sıvılar gibi içinde bulunan cisimlere bir kaldırma kuvveti uygular.Ancak havanın cisimlere uyguladığı kaldırma kuvveti cisimlerin hacmine eşit olan havanın ağırlığı kadardır.Yani havanın bir cismi kaldırabilmesi için cismin yoğunluğunun havanın yoğunluğundan az olması gerekir.Bunun için de havada yükselmesi istenen balonların içine
* Ya havadan daha düşük yoğunluğu olan hidrojen helyum gibi bir gaz doldurulur.
* Ya da hava ısıtılarak genleştirilir.(Isınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır.)

Havanın kaldırma kuvveti

Fkaldırma = Vcisim . dhava . g bağıntısı ile hesaplanır.

Sıvı İçinde Yüzme BatmaAskıda Kalma


Sıvı içindeki serbest cisimlere ağırlık kuvveti ile kaldırma kuvveti etki eder. Bu iki kuvvet düşey doğrultuda ve zıt yönlü kuvvetlerdir. Cisimlerin sıvı içinde batmaları veya yüzmeleri yani sıvıdaki durumları bu iki kuvvetin büyüklüğüne bağlıdır.
Ayrıca bir cismin sıvı içinde yüzme ya da batmasında sıvının ve cismin yoğunlukları arasındaki ilişki önemlidir.Bir tahta parçası ve bir bilyeyi suya attığımızda tahtanın yüzdüğünü bilyenin battığını görürüz.

Suyun yoğunluğunun 1 g/mL olduğunu düşünürsek şu sonuca varırız.
Yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçük olan cisimler suda yüzer yoğunluğu sudan büyük olan cisimler batar.
Bu kural suya atılan katı cisimler için geçerli olduğu gibi sıvı karışımlar için de söz konusudur.Su ile zeytinyağını bir bardağa koyduğumuzda zeytinyağının yoğunluğu düşük olduğu için yüzer.
Bir cismin suda yüzmesinde ya da batmasında
* Sıvı miktarının ya da derinliğinin etkisi yoktur.
* Cismin şeklinin kütlesinin büyüklüğünün etkisi yoktur.

* Buzdağlarının ya da bir bardak suyun içine atılan buzun suda yüzmesinin nedeni; buzun yoğunluğunun suyun yoğunluğundan az olmasıdır.( Buzun yoğunluğu 09 suyun ise 1 g/ml'dir.)



Kaldırma Kuvveti - Cisimlerin Yüzmesi





Cismin ağırlığı =Taşan sıvının ağırlığı = Kaldırma kuvveti

* Cisim suda yüzüyorsa cisme etki eden kaldırma kuvveti cismin ağırlığına eşittir.Yani cisim dengededir.



* Cisim sıvı içinde dengede (askıda) kalıyorsa cisme etki eden kaldırma kuvveti ile cismin ağırlığı birbirine eşittir.Kaldırma kuvveti cismin taşırdığı sıvının ağırlığı kadardır.

* Cisim sıvı içinde batmışsa cismin ağırlığı sıvının kaldırma kuvvetinden büyüktür.

Örnek:

Bazı Özel Durumlar:

Katı bir cisim kendi sıvısında yüzüyorsa cisim eridiğinde sıvı seviyesi değişmez. (Buzun suda yüzmesi gibi)

Yoğunluğu sıvınınkinden küçük ya da sıvınınkine eşit olan cisimler taşma seviyesine kadar olan sıvıya bırakıldıklarında ağırlıkları kadar ağırlıkta sıvı taşırırlar. Dolayısıyla kabın toplam ağırlığı değişmez.

Yoğunluğu sıvınınkinden büyük olan bir cisim sıvıya bırakılırsa cisim batar ve taşan sıvının hacmi cismin hacmine eşit olmasına rağmen sıvının yoğunluğu cismin yoğunluğundan küçük olduğundan kap ağırlaşır.



Gemilerin Yüzmesi Nasıl Gerçekleşiyor?

Cismin suda yüzmesi cismin ağırlığı ve yer değiştirdiği su miktarı ile ilgilidir. Bunu daha önce görmüştük.Su gemiye geminin ağırlığınca kaldırma kuvveti uygular.Gemi ne kadar ağır olursa olsun toplam ağırlığı taşırdığı su miktarı kadar olduğu için gemi su yüzeyinde kalır.Ama gemi delinirse geminin etrafını saran sac levhalar(geminin gövdesi) kendi hacimleri kadar suyun yer değiştirmesine sebep olur.Yeri değişen su miktarı az olduğundan kaldırma kuvveti de az olur.Bu nedenle gemi batar.



Bahçelievler Belediyesi Bilgi Evleri


Yüklə 13,05 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə