Konu1 statik mekanik



Yüklə 13,78 Kb.
tarix20.10.2017
ölçüsü13,78 Kb.
#6034



Konu1

STATİK
Mekanik: Mekanik, fizik biliminin, kuvvetlerin etkisi altında duran veya hareket eden cisimleri inceleyen bir koludur. Mekaniğin gelişmesinin başlangıcının mühendisliğin başlangıcı ile kesiştiği varsayılabilir.
MEKANİK
Rijit cisimlerin mekaniği Şekil değiştirebilen Akışkanlar mekaniği

cisimlerin mekaniği

--- Statik

a) parçacık a) Elastisite teorisi (Mukavemet) a) Sıkıştırılabilen akışkanlar

b) rijit (katı)cisim b) Plastisite teorisi b) Sıkıştırılamayan akışkanlar

----Dinamik c) Çökme teorisi

  1. Kinematik

  1. parçacık

  2. rijit (katı)cisim

  1. Kinetik

  1. parçacık

  2. rijit (katı)cisim

Rijit cisimlerin mekaniği şemada görüldüğü gibi statik ve dinamik alt dallarına ayrılmaktadır. Mekaniğin bu bölümünde cisimlerin tamamen katı-şekil değiştirmez oldukları varsayılır. Gerçekte ise hiçbir yapı veya makine elemanı tamamen rijit değildir ve maruz kaldıkları kuvvetlerin etkisi altında mutlaka bir miktar şekil değiştirler. Fakat bu şekil değişimleri genellikle son derece küçüktür ve göz önüne alınan cismin hareketini veya denge koşullarını kayda değer ölçüde etkilemez.


Statik, üzerine dengelenmiş kuvvetlerin etkidiği cisimlerle ilgilenir. Bu kuvvetlerin etkisi altında cisimler hareketsiz olarak durur veya düz bir yolda sabit hızla hareket eder.
Temel Kavramlar
Parçacık: Boyutları, kütlesi yanında ihmal edilebilen cisim modelidir. Bir cismin parçacık olarak modellendirilmesi için boyutlarının kesinlikle çok küçük olması gerekmez. Cismin üzerine etkiyen kuvvetler, cismin konumu ve yaptığı hareket açısından boyutlarının bir önemi yoksa büyük bir cisim bile parçacık olarak ele alınabilir. Parçacığın kütlesi vardır ama şekli ya da boyutları yoktur.

Rijit cisim: Kütlesi ile birlikte boyutları da göz önüne alınan cisimdir. Rijit cisim içinde alınan iki nokta arasındaki uzaklığın ve iki doğru arasındaki açının yükler altında kesinlikle değişmediği varsayılır. Rijit cismin ağırlık merkezi etrafındaki dönüşü göz ardı edilemez.

Uzay: Konumları belirli bir koordinat sistemine göre doğrusal veya açısal ölçümlerle belirlenen cisimlerin içinde bulundukları geometrik bölgedir.
Kütle: Bir cismin ataletinin ölçüsüdür, atalet ise hızdaki değişime gösterilen dirençtir. Kütle aynı zamanda bir cismin içindeki madde miktarı olarak da düşünülebilir. İki cisim arasındaki gravitasyonel çekimde de kütle rol oynar.

Kuvvet: Bir cismin diğer cisim üzerindeki etkisidir.

Birimler: SI birim sistemi kullanılacaktır. Bu sisteme göre temel büyüklükler uzunluk, kütle, kuvvet ve zamandır. Bu büyüklükleri ölçerken birimler birbirinden bağımsız olarak seçilemez, mutlaka Newton’ un 2. kanunu ile uyuşmak zorundadır.

Sembol Birim

Uzunluk l m (metre)

Kütle m kg (kilogram) F=ma N=kg . m/s2

Zaman t s (saniye)



Kuvvet F N (Newton)
Bir cismin kütlesi mutlak bir büyüklük olduğu halde cismin ağırlığı yerçekim kuvvetine bağlı olarak dünyada, ayda vs. değişiklik gösterebilir. Ağırlık kuvveti: W=mg
Newton’ un Kanunları:
Mühendislik mekaniğinin temelini oluşturan kanunlar Newton tarafından 1687 yılında formüle edilmiştir ve yayınlanmıştır. Bunlar;


    1. Kanun: Üzerine etkiyen dengelenmemiş bir kuvvet yoksa cisim duruyorsa durmaya veya hareketli ise bir doğru boyunca sabit hızla hareket etmeye devam eder.

    2. Kanun: Bir cismin ivmesi, üzerine etkiyen bileşke kuvvet ile doğru orantılıdır ve bu bileşke kuvvetin yönündedir, orantı katsayısı da cismin kütlesine eşittir. şeklinde ifade edilir.

    3. Kanun: Birbiriyle temas eden cisimler arasındaki etki ve tepki kuvvetleri birbirine şiddetçe eşit, yönce ters ve aynı doğru üzerindedir. Birbirinden uzakta bulunan iki cismin karşılıklı olarak aralarındaki çekim kuvveti ise

G=6.673.10-11 m3/kgs2


Yüklə 13,78 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə