Kimya ve çevremiZ



Yüklə 12,38 Kb.
tarix01.02.2018
ölçüsü12,38 Kb.
#23104

KİMYA VE ÇEVREMİZ

Hava; Bir yaşam alanıdır. Canlılara solunum sağlar. İnsan ve canlıların yaşaması için çok önemlidir. Rengi ve kokusu yoktur ancak akışkan bir gaz topluluğuna sahiptir. Varlığını sadece rüzgar estiğinde hissedebiliriz. Havadaki en önemli gazlar; azot ve oksijendir. Bu gazlardan en önemlisi oksijendir çünkü canlı oksijensiz hiçbir ortamda yaşayamaz.

Dünyanın Atmosferi; Yerküreyi bir örtü gibi saran ve koruyan bir gazdır. Atmosferin görevi; morötesi ve güneş ışınlarını emmesiyle gece ile gündüzün sıcak dengesini korur. Atmosfer yüksekliğe bağlı olarak değişir. İklim değişikliğini belirler. Güneşteki zararlı ışınları engeller. Renksizdir ve kalınlığı bilimsel incelemelere göre 10.000 km’dir.

Atmosferin Başlıca Katmanları; Ekzosfer (10.000 km), Termosfer (690 km), Mezosfer (85 km), Stratosfer (50 km) ve Troposfer (6-20 km)’dir. Ekzosfer; en dış tabakada bulunur ve yerçekimi çok az olması sebebiyle yapay uydular kullanılmaktadır. Termosfer; atmosferin en kalın katmanıdır. En dikkat çeken özellik incelemelere göre sıcaklığın yaklaşık 200-1600oC arasında değişmesidir. Mezosfer; bu katmanda sürtünme vardır ve bu sürtünme gök taşlarıyla birlikte yapılarak buharlaşıp kaybolmayı sağlar. Stratosfer; hava tutma özelliğine sahiptir. Sıcaklığı incelemelere göre yaklaşık olarak -50 oC’dir. Troposfer; dünyaya en yakın katmandır. İklim olayları bu katmanda oluşmaktadır.

Atmosferin Kimyasal Bileşimi; Atmosferin %75.5’i Azot, %23.1’i oksijendir. Diğer elementler de; argon, neon, helyum, kripton, hidrojen, ozon, ksenon ve karbondioksittir. Her daim bulunan gazlar; su ve karbondioksittir.

Hava Kirliliğinin Ortama Etkisi; Havada olmaması gereken maddelerin havaya karışmasına hava kirliliği adını veriyoruz. Bu kirliliğin sebebi; nüfusun artması, endüstri gelişmesi ve şehirleşme oranının büyümesidir. Hava kirliliği insan sağlığına zarar vermektedir. En başta solunum ve dolaşım sistemine etki eder. Özellikle motorlu taşıtlar havaya zarar vermektedir. Bunun dışında enerji tüketimi de havanın dengesini bozmaktadır.

İklim Değişikliği Ve Küresel Isınma; İklim değişikliği, belirli bölgedeki mevsimsel meteorolojik değişimi ifade eder. İşte bu iki kavram çok karıştırılmaktadır.

Şimdi de iklim değişikliğine sebebiyet veren etkileri anlatacağım:

Bu etkiler; doğal nedenler (güneşin etkisi, dünyanın prezisyon hareketi ve El Nino’nun etkisi) ve yapay nedenler ( fosil yakıtlar ve sera gazları)’ dir. Son olarak da küresel ısınmanın sonuçlarından bahsedeceğim bu nedenler de; buzulların erimesi, deniz suyu seviyesi artması, kıyı kesimlerdeki toprak azalması, kasırgalar, seller ve saymayı unuttuğum birçok nedenler… En tuhaf olan da kışın sıcaklığın artıp ilkbaharın erken gelmesi ve sonbaharın geç gelmesidir. Yani iklimimiz değişiyor. Yeryüzündeki bitkilerin türleri azalmakta hayvanların nesli tükenmektedir. Bir de küresel ısınmanın bilim adamlarınca sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını söylemesi tehlikeyi açıkça göstermektedir.

Motorlu Taşıtlar ve Kimyasal Etkiler; Hayatımızı kolaylaştıran motorlu taşıtların bir zaman sonra sağlığımıza olumsuz etki ettiğini biliyor muyuz? Tabiki de bilmiyoruz. İnsanoğlu kendisine fayda sağlayan bir şeyin hiçbir şikayetini yapmaz ve oluşan olumsuzluğa rağmen önlemini almaz. Motorlu taşıtlar için kullanılan yağlar toprağa karışarak çeşitli gazlar salmakta ve bu gazlar sağlığımıza zarar vermektedir . İşte bize düşen görev bu zararı engellemenin yollarını bulmaktır. Diğer bir olumsuzluk da ses kirliliğidir. Bu nedenle trafik anında sesin oluşturduğu gürültüyü en aza indirmemiz gerekmektedir.

Fotokimyasal Duman; Azot oksitler ve hidrokarbonlar sonucu oluşan hava kirleticilerin karışına fotokimyasal duman denir. Buna en güzel örnek; motorlu taşıtların ekzosundan çıkan gazlardır. Fotokimyasal duman hava temizliliğni azaltan ana kirletici olarak da tanımlanmaktadır.

Asit Yağmurları; İlkokuldan beri ‘fosil yakıtların yakılmasıyla oluşan yağışlar’ olarak tanımladık. Ama özellikle endüstriyel faaliyetlerle enerji tüketiminin fazla olduğu yerde yakılan petrol gibi fosil yakıtlardan azot ve kükürt gazı ortaya çıkmasıyla bu gazlar bulutlardaki su ile birleşerek sülfürik ne nitrik asit oluşturur ve bu asitler kar, yağmur,sis… gibi doğal olaylarla yeryüzüne gelir. Bu asit yağmurlarının çevreye zarar verme gibi olumsuz etkisi de görülmektedir. Ağaç ve tüm bitkilerin gelişimindeki elementleri yıkayarak topraktan yeteri kadar verim alınamamasına sebep olmaktadır. Bunu engellemek için de yeşil alanların yaygınlaştırılması gerekir.


İyonlaştırıcı Radyasyonun Atmosferik Tehlikeleri; Biz yüksek enerjili radyasyona iyonlaştırıcı radyosyon diyoruz. Bunlar atomu iyonize edebilen radyasyon türüdür. Bu radyasyon türleri; alfa, beta, gama, x-ışınlarıdır. Bu iyonlaşmalar biyolojik hasarlara sebebiyet vermektedir. Örneğin; DNA zincirindeki kırılmalara neden olur. Çok fazla hasar yoksa DNA bunu onarır fakat yanlış şifreli kromozomlar oluşur.

Kimya Ve Okyanuslar; Kıtaları birbirinden ayırır ve çok büyük denizlerdir. Yeryüzünün %70’ini kaplar. Denizlerin doğal özellikleri okyanus sayesinde korunur. Okyanuslar güneş ışınlarını karadan daha çok alırlar. Suyun ısıyı çekme ve tutması yüksektir. Okyanuslar ekvatoru serinletir. Kutup bölgelerinin soğuk sularını ısıtma özelliği de vardır. Su yosunları okyanus sayesinde fotosentez yapabilmektedir. Ayrıca karbondioksitin çözünmesini sağlar.

Deprem ve Tsunami; Tsunami Japonya’da ‘liman dalgası’ deniyormuş. Peki tsunami nedir? Tsunami; tek bir dalga olmayıp dalgalardan oluşur. Sebebi denizaltında oluşan depremdir. Karaya vurduklarında dev dalgalar oluştururlar. Deprem ise; yerkabuğunun kırılmasıyla oluşan dalgaların oluşturduğu sarsmalardır. Bu iki deprem türü çevreye çok büyük zararlar vermektedir. Milyonlarca canlı bu depremler sonucunda hayatını kaybetti. Bu nedenle deprem bölgelerine evler yapılmamalıdır. Toprağı sağlam olan yerlere yerleşilmelidir. Binalarda çok fazla olmamalıdır.

Yararlandığım kaynaklar:

http://www.frmartuklu.org/konu/doğal-afetlerin-ekosisteme-etkisi-nedir.206651/

http://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/tsunami-nedir-nasil-olusur,XQKRw7WhGEer04o6QHnKqg/VxhEwFhjp02Pc5O2FvvBwA

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/İyonlaştırıcı_radyasyon

http://www.isu.gov.tr/icerik/detay.aspx?Id=335

http://scknkckgl.blogspot.com.tr/2011/05/dunyanin-atmosferi.html?m=1

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Portal:Coğrafya/Okyanuslar

http://www.yaklasansaat.com/evren/yildiz_ve_yasami/gama_isini4.asp



http://cevre.terimleri.com/Fotokimyasal_duman.html

http://www.bilgiustam.com/asit-yagmurlari-nedir-nasil-olusur-etkileri-nelerdir/
Yüklə 12,38 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə