Hermetik astrolojinin



Yüklə 88 Kb.
tarix17.11.2018
ölçüsü88 Kb.
#80318

HERMETIK ASTROLOJININ

YÜKSELIŞI VE DÜŞÜŞÜ



Rönesans’tan Modern Çağın Başlangıcına
Darcy Woodall

Krallara, kahramanlara, imparatorlara şükür,

tarih ilerlediğinde güneş hep yukarıdadır.

 Mircea Eliade

Tuhaf ve zeki Danimarkalı soylu Tyco de Brahe 1572 yılının 11 Kasım akşamı laboratuarından çıkıp akşam yemeğini yemek için yakındaki manastıra geçtiğinde zihni düşünülemez olanla boğuşuyordu. Kuzeydeki takımyıldız Cossiopeia’nın biraz önünde, akıl durduran bir parlaklıkla ışıldayan yeni bir yıldız asılıydı. Ertesi aylarda, gökyüzünde beliren– gözleri iyi olanların gündüz vakitlerinde de görebildiği- bu yeni ışığı herkes şaşkınlık ve hayretle izliyordu. Bütün Avrupa, uzmanlar, rahipler ve krallar sapkın sonuçlar içeren yeni bir olasılıkla karşı karşıyaydı. Eğer gökyüzünde parlayan yeni bir yıldızsa –Tyco böyle olmak zorunda olduğunu biliyordu -, o halde bu, kozmosun en dıştaki büyük feleğini, değişmez, sabit yıldızlar feleğini yerinde tutan ezeli ve ilahi ay-üstü âlemin kırılganlaştığı, felekte bir sızıntı olduğu ve ilahi ışığın bugüne dek emsali görülmemiş bir biçimde insanın ay-altı âlemine nüfuz ettiği anlamına geliyordu.

Birçokları için kaosun kozmik düzeni yırtarak içeri sızması anlamına gelen bu olay şer bir alamet, bilinen dünyayı silip süpüren siyasi, kültürel ve dini karmaşanın görünür bir işaretiydi. Sosyal uyumsuzluk Katolik Kilise’nin içinden ve dışından köktenci vahşi Hıristiyanların huzursuz yükselişiyle besleniyor olsa da, dünyayı yaradılışın başından beri bir arada tutan ruhani tutkalın eridiğine dair başka işaretler de vardı. Okyanus ötesinde tuhaf, kâfir dünyalar keşfediliyor, fethediliyor, yağmalanıyor; ganimetler yeni güçler edinip bağımsızlaşmış Avrupalı hükümdarların sandıklarını hızla dolduruyordu. Bu hükümdarlar, iktidara aç, hegemonya için giderek daha sık birbirlerine ve kiliseye meydan okuyorlardı; diğer yandan bir zamanların basit ve itaatkar kitleleri toprağı bırakıp yeni şehirlere ve kasabalara doluşuyor, zengin, hırslı, iyi eğitimli tüccarlara dönüşüyor ve meslek sahipleri ekonomik güçlerini giderek daha fazla hissettiriyorlardı. Havada bir kıyamet kokusu vardı. Hiçbir şey ‘olması gerektiği gibi’ değildi sanki ve birçok insan için mevcut düzenin yıkılışı aynı anda hem Tanrı’nın gazabının bir alameti hem sonucuydu ve yeni yıldız bu gerçeğin tartışılmaz ve kesin işaretiydi. Fakat yaklaşık bir yıl sonra, yeni yıldızın ışığı ortaya çıkışı kadar ani bir şekilde solmaya başladı. Sanki görünüp kaybolması hâlâ hayal edilemeyen yeni bir dünya düzeninin uzak bir işareteydi (Koestler 1959 293-4; Wooley 2000 132-7).

Bugün Tycho de Brahe yalnızca güneş-merkezli paradigmanın geliştirilmesindeki rolüyle değil, aynı zamanda modern bilimin kavramsal gelişiminden sorumlu olan yeni düşünürler içinde en renkli ve etkili karakterlerden biri olarak hatırlanıyor. Dikkatli deneysel gözlemde bir öncü olması Babil’den beri en kesin astronomik pozisyonların tablosunu çıkarmasıyla ünlü olması dolayısıyla Johannes Kepler ona, Astronominin Zümrüdüankası diyordu. O kadar iyi bilinmeyen şey ise, Kepler ve Tycho’nun bütün hayatları boyunca (kendi dönemlerinin birçok astronomu gibi) yeni bir Rönesans Hermetizminin adanmış taraftarları olmasıdır. Bu yeni hermetizm Helenistik dönem yeni-Platonculuğu, astroloji, maji ve Marsilio Ficino tarafından kavramsallaştırılmış olan klasik yunan felsefesinin bir sentezinden oluşuyordu ve Rönesansın ortalarında Avrupa kültürünün hemen her yerine sirayet etmişti. (Garin 137; Koestler 1956 290; Tarnas 1991 295).

Rönesans’ın entelektüel ve sanatsal bereketinden fışkıran en kökten kavramsal devrimin Kopernikçi güneş-merkezlilik teorisi olduğu ileri sürülebilir. Bu paradigma sosyal ve politik bir boşluğa doğmadığı gibi, kültürel bilince de kolayca ve bir bütün olarak yerleşmedi. Bilince yerleşmesi, geliştirilmesi, sağlamlaştırılması ve kanıtlanması yıllar sürdü. Bunun için Kopernik’in tereddütlü içgörüsü üzerine sayısız düşünür ve buluşçunun çalışması gerekti. Tyco’nun deneysel gözlemleriyle canlı tutuldu, Kepler’in yasalarıyla anlam kazandı, Galileo’nun teleskopuyla ‘kanıtlandı’ ve nihayet Newtoncu yasalarla bir doktrin haline dönüştü. Bütün bu isimler ve gelişmekte olan paradigmanın biçim almasına yardımcı olan birçok diğerleri, evrensel düzenin Yeni-Platoncu ve Hermetik felsefede idealize edildiği gibi kusursuz ve öngörülebilir olduğuna tam bir inanç besliyordu. Bu ilerlemeler, Thomas Aquinas, Francis Bacon ve Cusa’lı Nicholas gibi düşünürlerin tesis ettiği, doğal dünyanın bağımsız, ‘duyulara dayalı’ soruşturmasını dikkate değer ölçüde teşvik eden ve skolastik temeller üzerine inşa edilen daha kapsamlı bir düşünce devriminin bir parçasıydılar (Tarnas 1991, 291).

Hermetik kozmolojinin modern batı biliminin gelişmesinde oynadığı ilham verici –dolayısıyla zımnen astrolojik- rol ne kadar vurgulansa azdır. Rönesans büyük ölçüde pagan tasavvurlara karşı duyduğu ilgi nedeniyle ilk dönem Kilise tarafından reddedilen klasik yunan felsefesi, Gnostik ve yeni-Platoncu metinlerle dönüş yaparak entelektüel atmosferindeki en güçlü rüzgarı yarattı. 15. asrın ortalarından batı Avrupa medeniyetinin ve gücünün ortaya çıktığı 17. asra kadar ki çok önemli iki yüz yıl boyunca, tıp, tanrıbilim, felsefe, siyaset, astronomi, denizcilik ve matematik gibi pratik ve teorik disiplinlerin temelinde Hermetik düşünce yatıyordu. 16. asra gelindiğinde istisnasız her Avrupa mahkemesinde, sürekli görev yapan bir astrolog bulunuyordu. Tycho, Kepler ve Galileo, hepsi soylular için çalışan astrologlardı. Hepsi de Hermetik bakış açısını yorumlayan Paracelsus, John Dee ve Giordano Bruno çağlarının en meşhur düşünürleri ve bilimcileri olarak kabul ediliyorlardı. Yeniden canlandırılan Pisagorcu Harmonius Mundi (Alemlerin Uyumu) kavramı tutuştuğunda, yalnızca ressamlara ve şairlere ilham ateşi sunmakla kalmadı, aynı zamanda modern dünya görüşüne katkıda bulunan Nicholas Kopernik, Tycho Brahe, Johannes Kepler, Rene Descartes, Francis Bacon ve Isaac Newton gibi bilim dehaları yetiştirdi. 16. asra gelindiğinde, Marcilio Ficino’nun Bizans imparatorluğunun 1453’de çökmesiyle Avrupa’ya getirilen Yunan Felsefesi ve yeni-Platonculuğa ait metinlerin çevirisinin her yerde bulunabilir olmasıyla Hermetizm Avrupa kültürünün edebiyattan temsili sanatlara, akademiden, bilime ve dini hayata kadar hemen her yönüne sızdı.

Kopernik’in güneş merkezli vizyonunun 17. asırda herkes tarafından kabul edilmesinden önce, gerçekliğin doğası, sorgulanması akıldan bile geçirilemeyecek dini bir öğretiden ibaretti. Klasik Yunan’dan itibaren dünya katı kozmik hiyerarşik düzende en alt rütbeye sahipti; dünya eterik göksel cisimlerin ‘tanrısal’ yörüngelerinin merkezindeydi ve her cisim kendi kristalsi göksel çemberinde ikamet ediyordu. Bu hiyerarşik düzenlemenin üstünde ve ötesinde tam bir değişmezlik, birlik içinde, sonsuzluğun, mükemmelliğin vb. temsili primum mobile (ilk hareket ettirici) asılıydı. Yüce Göksel Kubbe İlahi düzenle uyum içinde işliyordu (katı feleğindeki deliklerden ilahi yakıcı ışık görülebiliyordu). Yüce göksel patikaya (Zoryak) yerleşmiş olan Güneş, Ay ve beş gezegen dünyadaki bütün çeşitlilik ve değişimin göksel sebebini resmediyordu. Hiyerarşik mekanik evren ay-altı (dünyevi) doğum, yaşlanma ve ölüm, geliş ve gidiş, akış ve değişim alemindeki bütün hayatı yönetiyordu. Arthur Koestler bu gerçekliği “duvarlar arasında evren” diye tarif eder. Bütün insanlar, doğanın bütün kısımları, Kopernik’in sözleriyle “İşçilerin En İyisi ve En Düzenlisi” tarafından inşa edilen ve tıpkı bir feodal kaleyi andıran kozmik mekanizma içinde sabit, önceden belirlenmiş rolleri yerine getirmeye kaderliydi. Gökyüzü (güya) göksel asillerin oturduğu bir adap, terbiye modeliydi; ay-altı mutfak onun kusurlu bir taklidiydi. Bununla birlikte göksel makine tıpkı bir ortaçağ kalesi gibi otomatik değildi, yani içsel hayattan yoksun değildi. Her şekilde birbirine bağlı, canlı bir sistemdi. Bütün hayat ruh sahibiydi ve her şey Anima Mundi, Dünya Ruhu’nun bir cisimleşmesiydi. Dünyevi olaylar göksel olaylarla “tıpkı bir telin belli bir tona akortlu olması gibi” uyum içindeydi (Carey, 8). Rönesans’ın gelişiyle, bu bakış açısı batı kültürünün derin dönüşümüne ilham verdi. Bu yeni entelektüel açıklığın en çarpıcı sonuçlarından biri, Mısır-Hermetik bakış açısına göre, Güneş’in yeniden göksel ve ruhani ilahiliğin nihai sembolü haline getirilmesi ve böylece dolaylı olarak sabit yıldızlar feleğinin, kozmosun doruk noktası olarak oynadığı çok önemli role meydan okumak oldu (Mumford 1964 29-32). Şemsi (Solar) imgenin yeniden tanrısallaştırılması, Rönesans’ın insanı “insan biçimindeki hermetik tanrı Antrokozmos” (Garin 137) olarak tüm varlığın üstüne yükselten insancıl ideallerini destekliyordu.

Kopernik 1511 yılında güneş merkezli çözümü düşündüğünde yeni bir gerçeklik keşfetmek için yola çıkmamıştı, deneysel niyeti büyük ölçüde muhafazakardı. Dini takvim, Kilise’nin göksel düzenle tam bir uyum içinde olduğunu gösteren ritmik işaretler artık mevsimlerle uyumlu değildi. Yani Kopernik’in amacı, “göksel cisimlerin (yermerkezli) görünümlerini kurtarmak için” (Koestler, 1959, 125) İlhamını Ptolemi’den alan Alfonsine Gezegensel Hareket Tablosu’nu yeniden düzenlemekti. Aristotelesçi kusursuz bir daire çizen gezegen yörüngeleri varsayımına dayanan bu tablolar asırlardır giderek kesinlikten uzaklaşıyordu. Bu durum -gezegenlerin yerlerinin kesin bir şekilde bilinmesi astrolojik yorum için esas olduğundan astrologlar için bildik sorunlar yaratmakla kalmıyor, giderek kesinlikten uzaklaşmaları Katolik Kilise içinde daha önce emsali görülmemiş tanrıbilimsel bir kriz yaratıyordu.

De revolutionibus orbium coelestium (Göksel Kürelerin Devri-âlemleri) adlı eserinde şunları yazıyordu Kopernik:

“Bu sebeple ki, kürelerin hareketlerinin mekteplerde matematik hocalarının ortaya koyduklarından farklı düşünen var mıdır diye görmek için, felsefecilerin mevcut bütün kitaplarını yeniden okuma zahmetli işine giriştim. Mamafih, evvela Cicero’dan Nicetas’ın arzın hareket ettiğini düşündüğünü öğrendim. Sonrasında ise Plutarch’dan bazı başkalarının da aynı minvalde düşündüğünü öğrendim: Herkes bilsin diye bunları aşağıda naklediyorum…”

“Bazı başkaları” sözüyle, Güneş’i bütün hayatın ilahi kaynağı ve bütün varlığın merkezi gören kadim Pisagorasçıları ima ediyordu. Kopernik Platon gibi yüce birinin Pisagorasçıları etüt ettiğinden hareketle kendi teorisinin de meşru olduğunu ileri sürerek devam ediyordu sözlerine:

“Benden evvel gelenlere astral fenomeni kanıtlamak için istedikleri çemberi inşa etme serbestinin bahşedildiğini bildiğim için, kendime de, arzı hareket haline koyduğumda, ispatımın, haleflerimin kürelerin devrialemleriyle alakalı ispatlarından daha sağlam olup olmayacağını sınama izninin verileceğini düşündüm.

Genellikle, horoskop haritasının yermerkezli perspektifle çıkarılması dolayısıyla, güneş merkezliliğin astrolojik teori ile uyumlu olmadığı varsayılır. Bu yaygın yanlış kavrayışın aksine, astrologlar Kopernik’in teorisine ilk sahip çıkanlar oldular ve birçoğu bunu büyük bir heyecanla yaptı. Örnekler Johannes Kepler ile sınırlı kalmayıp, John Dee, Giorduno Bruno, Tomaso Campanella, Thomas Digges ve Thomas Betnor gibi isimleri içeriyordu (Whitfield 2001 165-7). Gerçekten de bunlar arasında iki ismin ileri sürdüğü fikirler dikkate değerdir. Digges yıldızların bir göksel kubbe üzerinde sabit olmayıp sonsuz uzay içinde dağıldıkları fikrini teorileştirdi (A.g.e, 166). Digges’in kozmosu kesin bir biçimde güneş merkezliyken, Giorduno Bruno bir adım daha öteye giderek köktenci bir tavırla Dünya’nın güneşinin birçok merkezden yalnızca biri olduğunu ileri sürdü (Couliano, 1987 23). Bu inançtan dolayı yedi yıl boyunca Vatikan zindanlarında işkence gördü ve sonunda diri diri yakıldı.

Güneş merkezli bir evreni en fazla destekleyen metinlerden biri de, tarihin en eski dönemlerinde yaşamış efsanevi Hermes Trismegistus tarafından yazıldığına inanılan ve Marsilio Ficino tarafından 1463 yılında (Cosimo de Medici’nin ricası üzerine) hızla çevrilmiş olan Corpus Hermeticum’dur. Musa ile benzer bir itibara sahip olan “Üç Kere Yüce” Hermes hakkındaki efsaneler bütün ortaçağ boyunca devam etmiştir. Bilinmeyen zamanlardan kalma söz konusu metinler çevrilince, matbaanın da yardımıyla Avrupa’nın entelektüel merkezlerine inanılmaz bir hızla yayıldılar. Ficino bu metinlerin değerinden asla şüphe etmiyordu. “Üç Kere Yüce Merkür” fizik ve matematiğin ötesine, ilahi olanın temaşasına yükselen ilk felsefecidir,” diye yazıyordu (Moore 1990, 35).

Kadim Yunan literatürüne yeniden duyulan ilgi Avrupa’nın entelektüel manzarasını değiştirdi. Rönesans’ta cisimleşen haliyle astroloji yalnızca bir kehanet sistemi değildi (bununla birlikte, kehanet için de kullanılabilirdi). Astroloji, insanı Hakikat’in doğasını anlamaya götürebilecek yeniden canlandırılmış bir mnemonik [hatırlatıcı, belletici] sistemdi. “Rönesans’ta astroloji günümüzün radyoaktivite ve görelilik kuramları kadar yüksek bir itibara sahipti.” (couliano 1987, 180). Hayatın her alanıyla, “kozmoloji, doğal olaylar, sağlık ve hastalık, yazgı ve ölüm” (Withfield 2001, 128) ile ilgiliydi. Bir Rönesans filozofu için kozmosun uyumlu bir bütün, canlı bir varlıktı (Yunanca zoidia kelimesi kelimesine “yaşayan yaratık” anlamına gelir) ve İnsan kendi içinde “göklerin imgesini” (Ficino, I: 123) yaratma yetisine sahipti. Bununla birlikte bu hakikat yalnızca olağan duyularla anlaşılamazdı, o “aşkın, metafizik ve vahiy edilene kadar saklı kalan”dı. Hermes’in vahyi en az kutsal kitabın vahyi kadar önemli görülüyordu (Whitefield 2001, 148). Platon’un, öz-bilginin anahtarının, yani, ölümsüz ve ilahi olanın bilgisinin, kendi ruhunda saklı olduğunu anlayan, ideal insanın örneği olduğuna inanılıyordu. Diyaloglarında tekrar tekrar gökleri dünya ruhunun en kusursuz imgesi olarak resmediyordu ve Hermetik yazılar bütün gerçekliğin maddi alemi ilahi olanın ruhani alemine bağlayan sempatik enerjilerle dolu olduğu fikrini destekliyordu. Bu tekabül modelleri doğanın her yerinde mevcuttu ve ancak bilgeliği samimi bir biçimde edinmeye adanmış olanlara açıktı. Astroloji bu aşkın gerçekliğin en etkili, en ince ve kapsayıcı ifadesiydi. Böylece bütün astroloji biçimleri, hatta ortaçağ Kilisesi’nin Aristotelesçi öğretisinde müphem kalan adli astroloji bile kendine sağlam bir tanrıbilimsel ve felsefi temel bulmuştu.

“Solar Bilinç”e dair bir vurgu yeniden canlanmıştı.

“Hal böyleyken bile, Yaratıcı, yani Güneş, hep göğü yere bağlar” Corpus Hermeticum, 16:5); “Güneş ölümlüler üzerine hiç sönmeyen ışığını ihsan eder ve kozmosun ezeli bölgelerini besler.” (C.H., 16:8); “Ruhlar korosu… Güneş’in emrine verilmiştir.. fakat yıldızlar altında biçime tabidirler.” (C.H., 16:13). Hermetizm Güneş merkezli bir kozmos için ruhani meşruiyet sağlamakla kalmıyor, ayın zamanda daha sonra yeni bir imgesel felsefeyi besleyecek olan imgesel bir dünya görüşü geliştiriyordu; bu görüş en tutarlı şekilde öncelikle Ficino’nun astrolojik majisinde, daha sonra Roberd Fludd, Paracelsus, John Dee, Giardano Bruno ve diğer birçokları tarafından geliştirilecekti. Hermesçi Güneş’in cömertliğini ihsan eden hayat Ficino tarafından büyük bir aşkla dile getirilmiştir: “Ruhumuz, azalarının her birine özgü güçleri muhafaza etmekle kalmaz, bizim vasıtamızla, özellikle ruhun içsel ateşinin kaynağı kalp vasıtasıyla hayatın ortak gücünü arttırır. Aynı şekilde Dünya Ruhu her yerde çiçek açar; fakat bilhassa Güneş vasıtasıyla olur bu, çünkü o ayrım yapmadan hayatın ortak gücünü bahşeder.” (Moore 1990 127).

Astrolojiye ortaçağda ve erken Rönesans’ta muhalifleri tarafından yöneltilen en yaygın savlardan biri de birçok horoskopun kesinlikten uzak olmasıydı. Bu durum Alfonsine tablolarını kullanmanın bir sonucuydu. Sav her ne kadar tartışma götürür olsa da (birçok şey astrologun titizliğine bağlıdır), Kopernik’in tabloları devasa bir ilerleme oluşturmadı. Bununla birlikte, gezegensel hareketlere dair üç yasasını geliştiren Kepler’in ardından, astrologlar için basit ve güvenilir matematik denklemleri kullanarak kesin gezegen tabloları çıkarmak kıyasen kolay bir iş haline geldi.

Güneş-merkezli evren teklifi insanların otoritelere karşı bakış açısında kökten bir değişimle birlikte ortaya çıktı. Skolastik haleflerinin peşinden giden yeni düşünürler geleneksel otoriteye körce teslim olmak yerine bütün varsayımları deneysel kanıtlara tabi tutmaya - görülenle ölçmeye- başlayıp kozmosun çeşitli kısımları arasındaki ilişkileri tanımlamak için giderek daha fazla matematiksel denklemlere başvurmaya başladı. C. G. Jung, Güneş merkezli bir evrenin yeniden keşfinin modern, bireyselleşmiş bilincin gelişiminde güçlü b ir psikolojik motivasyon olduğuna inanıyordu. Fakat Jung aynı zamanda gölge Solar Bilince dikkat çekiyordu, bu bilinç “giderek daha fazla doğal nesnelerin deneyimine ve gözlemine dayanmaya” yol açıyor (Jung 1963 106) ve sonuç olarak duyusal ve deneysel olmayan algı biçimlerini dışarıda bırakıyordu. İdeal nesnel görüş üzerine yapılan vurgu katılaşarak, tek ‘nesnel’, ‘gerçek’ beşeri algı biçiminin fiziksel gözlerle görülenlerin olduğunu söyleyen nihai sonuca varıyordu.

Bunun astroloji pratiği üzerine etkisi iki yönlüydü. Bir yanda, bireyin solar bir “Benlik” ile özdeştirmesi bireyin önceliğine dair hümanist idealin altını çizip, her bireysel hayatın –tekerrür etmeyen bir doğum haritasının işaret ettiği üzere- önemli ve anlamlı olduğuna dair görüşü teşvik etti. Astroloji artık imtiyaz sahibi, yüksek rütbeden erkeklerin (ve kadınların!) tekelinde değildi. Sıradan insanlar kozmostaki kendi yerlerine anlamaya çabalarken, kişisel sorunlarına dair içgörü kazanmak için astrolojik danışmanlıktan yardım aldılar. Öte yandaysa, astroloji teorik alandan pratik alana giderek daha fazla kaydıkça, astrologlar ruhani anlamda giderek daha fazla lâfzîleştiler (literalizm). Kepler’in matematik yasalara dayanışını meşrulaştırışında bu daha sonra trendin ilk işaretleri görülür:

“Daha ziyade fiziksel nedenlerle ilgiliyim. Amacım göksel mekanizmanın bir ilahi organizmaya değil, bir saat aygıtına benzediğini göstermektir.” Astrolojiye giderek zenginlik ve güç için başvurulmaya ve pratisyenleri de hayatın ayrıntıları üzerine odaklanmaya başladı. “Kıyafet almaktan evlenmeye kadar hayat kararlarını vermek için… hayal güçlerini canlı tutmak için değil… fakat fiziksel hayatta başarılı olmak için” Moore 1990 121).

O halde, erken bilimsel dönem astrolojik pratiğin altını oymadıysa ve aslına bakılırsa birçok açıdan onu teşvik ettiyse, astrolojinin ani düşüşünün nedeni nedir? Hikâyenin bu kısmı için Hıristiyanlık ve Astroloji sorununa bakmalıyız. “Astrolojiyi çevreleyen savaş kültürün her yönüne değmiştir” (Garin 1983, 5). Hermetik yeniden canlanışın en dramatik sonuçlarından biri de Protestan İsyanın doğurduğu olağanüstü dini ve siyasi dürtü ile Katolik Kilise’nin başlattığı reform karşıtı harekettir. İlk Hıristiyanlık dönemlerinden beri teologlar arasında adli astrolojinin rolü hakkında her zaman şiddetli tartışmalar olmuştur. Bununla birlikte Kilise doğal dünyanın göksel nedenselliğini asla sorgulamamıştı: var olan tek tartışma insan ruhunun göksel nedenselliğiyle ilgiliydi. Astrologlar insan iradesinin ahlaki özgürlüğünü yücelten Hıristiyan Öğretiye meydan okumadığı müddetçe, (“Bilge insan yıldızların efendisidir”) astroloji teolojik çitin üzerinden atlayabiliyor ve kilisenin değişen derecelerde zımni onayını alabiliyordu.

Proteston Reformu, Hıristiyanlık tarihindeki en baskıcı dönemlerden birine yol açtı. Martin Luther katı taleplerini Wittenberg Kilise’sine astıktan yüzyıl sonraki süre içinde tepkisel ve köktenci küçük kiliseler Avrupa’nın her yerine ve oradan da Kuzey Amerika’ya yayıldılar. Katolik Kilise, Reformasyonun kendi hegemonyasına yönelik derin saldırısına içindeki bütün pagan (şer, majikal ve kafir) sapkın enfeksiyonları acımasızca temizleme çabasıyla tepki verdi; çünkü Reformasyonun en ciddi suçlamalarından biriydi bu. (Tarnas, 1990, 238). Kilise’nin astrolojiye karşı tutumundaki değişim inanılmaz ölçüde hızlıydı; Reformasyon ağır darbeler indiriyordu ve kilisenin prensleri, asırlardır ilk defa, korkuyorlardı. Astrolojiye derin ve hiç vazgeçmediği bir ilgi besleyen Papa III. Poul’ün ölümünden sadece on beş yıl sonra 1585’te, V. Sixtus adli astrolojiyi yasaklayan (astrologlar kilisenin kalan ömrüne dair öngörülerde bulunmaya başlamıştı!) ilk kanun tasarısını sundu.

Birincisini takip eden 1631 yılındaki ikinci tasarıyla asırlardır kilise ile birlikte var olan astrolojiyi hiçbir şekilde belirsizlik içermeyen bir dille sapıklık olarak damgalamıştır (Campion 1989, 78; Whitfield 2001, 163). Sonuç olarak adli astroloji, Yeni-Platoncu “doğal” maji, simya ve Kabala hakkındaki Hermetik metinler, artık kadim bilgeliğin ilahi bir biçimiyle değil, paganizm, putperestlik ve iblislerle düşüp kalkma ile ilişkilendirilerek sansüre edilmiştir. Bütün kehanet yöntemleri yasaklanmış ve astroloji hızla eğitim dünyasındaki merkezi yerini yitirmiştir (Couliano, 1987, 202-3). On altıncı asrın sonunda Papa’nın fermanıyla İtalyan üniversitelerinde adli astrolojinin öğretilmesi yasaklanmıştır. Bu eğilim Fransa’daki son astroloji kürsüsünün 1770’de yasaklanmasıyla doruğa erişecektir. Hem aforoz edilmekten hem (kesin ölümle sonuçlanan) sapkınlık suçlamasından korkan astrologlar, astrolojiyi reddetmeye başlamıştır.

On altıncı asırda, hem Katolik hem Protestan Avrupa’da, dehşet verici sayıda insan cadı etiketi yapıştırılarak yakılmıştır; bu histeri, dini imgelerin püriten parçalanmasını getiren aynı zihinsel darlıkla yaşanmıştır: “Her iki örnekte de kurban insanın hayal gücüdür” (Couliano, 1987, 91). 1600 yılında eğitimli dünya sonsuz evren görüşünü savunma cesaretine sahip bir Hermetik olan Giordano Bruno’nun yakılarak idam edilmesiyle şok olmuştur. İngiltere’de bir zamanlar herkesin saygı gösterdiği John Dee büyücü olarak damgalanmış ve bir köylü kalabalığının meşhur kütüphanesini yok etmesinin acısını yaşamıştır. Ününü kaybetmiş, bilinmezlik ve yoksulluk içinde ölmüş; dikkate değer teknik, matematik ve denizcilik alanlarındaki küçümsenmeyecek katkıları yok sayılmıştır. Galileo, bilimin savunuculuğunu yaptığı için değil, ama Kilise’nin “dört duvarla çevrili evren” anlayışına karşı çıktığı için engizisyonca yargılanmıştır. Newton bile, “Başım omuzlarımın üstünde ve orada kalmasını istiyorum” diyerek simya deneylerini gizli tutmuştur (Ibid., 81). Bütün bu insanların her şeyden önce adanmış Hıristiyanlar olduklarını da unutmamalıyız.

Hermetizmin yeniden keşfi Avrupa âleminde ikiye ayrılan derin bir yol açmıştır. Yollardan biri Marsilio Ficino tarafından çok güzel bir biçimde anlatılan hayal gücüne giderken, diğeri ideal düzene saygı ve tapınmaya açılıyordu. Somut ütopyacı düşler sonunda insanı beyhude kusursuz fiziksel sistem arayışına yöneltti. Newton’un çekim yasaları dünya ve gezegenler arasındaki fiziksel nedenselliğin ihmal edilebilir boyutlarda olduğunu belirlediğinde,, gökler ile yer arasındaki kozmik ilişki geri dönülmez bir biçimde zarar görmüştür. Püriten hareketlerin bu önemli dönem üzerindeki etkisi devasadır: içsel psişik manzara ile sosyal topografya dramatik bir biçimde dönüşümden geçmiştir. İmgesel veya mitsel olan her şey putperestlik ve batıl inanç olmakla damgalanmıştır: püriten madolyonun iki yüzü. Böylece insanın imgelem yetisi nicelenebilenin, yani “gerçek olanın” kesin öncelliğine dayanmaya mahkum edildi. Kabul edilebilir tek niteliksel değer artık “yanlış” veya “doğruydu.” Hakikat bir kez daha dinsel veya bilimsel otorite tarafından önceden belirlenmeye başladı; bireysel içgörüler ya öznel ya da iblislerden gelmeydi. Metafizik fizikten ayrılınca, güvenilir tek bilgi kaynağı ya bilimsel, deneysel ve sınanabilir bilgiydi ya da Kutsal Kitap’ın lafzi, dar kafalı yorumlarına dayanıyordu. Hem dindar hem laik puritenler mekanik ilkeyi, yasalarının araştırılmasını ilham eden bir tanrı inancının üstüne çıkardı. En önemlisi de, ruha dair kavrayış değişti, ruhu daha yüceye bağlayan bağlar boş bir soyutlamaya, canlı doğa bir cesede, nedensellikle işleyen bir mekanizmaya dönüştü. Birçok insan için hayat cansız, boş ve anlamdan yoksun bir şey haline geldi.

Makinenin gölgesi insanlığın üzerine Aristoteles zamanından beri çökmüş olsa bile, serpilen modern dünya çocukluk dönemine ait bu metaforu en karanlık sonucuna taşıdı. Bilimselciliğin zaferi ve Hıristiyan köktenciliğin muzaffer yayılmasıyla entelektüel ve ruhani ağırlık merkezi kaydı. Scientia bundan böyle metafizik ve fizik bütün bilgiyi kucaklamayacaktı. Bunun yerine teknolojinin nedimesine dönüşecekti. Kozmik makine hem dinde hem bilimde mutlak düzenin kaynağı olan tek, otoriter zihin modeline dönüştü. Dünya her yerde görülebilen anlamlı bağlantıların sembolik diliyle dolu ruhani dinamizmle canlı bir yer değildi artık, gerçeklik artık maddi, kaba ve katıydı.

On yedinci asırdan önce astrologlar bilgelik arayıcılarıydılar; bilgi sahibi filozoflar, mistikler ve tanrıbilimcilerdiler; ilahi hakikatin arayıcılarıydılar. Artık üniversitelerden atılmış (deyim yerindeyse dayandığı entelektüel ve metafizik halı ayaklarının altından çekilmiş olan) astroloji fırsatçıları çekmeye başladı; cahilleri ve aptalları. On yedinci asır süresince birkaç istisna dışında mesleki tanımları bireysel falcılar ve halktan şifacılar tanımına geriledi. En iyiler ve en dürüstler astroloji hakkında bildiklerini evlilik, sağlık ve kaybolan şeyleri bulmak gibi günlük meselelerde yardım için kullanırken, en kötüleri şarlatanlar, mümkün olan her fırsatta saf insanlardan faydalanan kurnaz hilekarlara dönüştüler. Her yerde şarlatanların çığlıkları duyuldu: “Astroloji kurnaz zekaların dürüst ve basit insanları dolandırma sanatıdır… bütün öğrencilere ağızlarını her açtıklarında yalan söylemeyi öğreten… doğruyu ancak fahişelerin kiliseye gittiği, cadıların ve orospuların dua ettiği sıklıkta söylemeyi öğreten bir bilimdir…” (Whitfield 2001 176-7).

Birkaç istisna dışında astroloji daha iyi bir hayat için bir bilet gibi görünmektedir, “Dönemin astrologlarında bir serserilik, bir hovardalık vardı… Londra’ya ceplerinde beş kuruş olmadan gelir ve birden astrolojisinin cazibesini keşfederlerdi.” (A.g.e., 177-8).

Astrologlar (ve müşterileri) yüzeysel okült bilgi ve bu bilginin dayandığı ilkeleri gerçekten kavramaktan yoksun olarak “kaderi kandırmanın” en iyi yolunu keşfetmeye niyetli görünüyordu. Üstelik bu yeni astrologlar daha önceki dönemlerde akla hayale gelmeyecek bir girişimci karakterin vücut bulmuş haliydiler. Matbaanın keşfiyle birlikte ortaya çıkan ticari almanaklar artık her yerdeydi, binlerce satıyordu ve en düşük, en yaygın müşterek paydaya sesleniyordu. Sansasyoncu almanakçılar ve üfürükçülerle kalabalıklaşıp kültürel dünyanın kıyılarına savruldukça ona yeni bir isim verildi: sözde bilim.

Bununla birlikte astrolojik geleneğin sürekli değişen toplumsal bağlama uyum sağlamak için kendini yeniden yorumlama kapasitesinin batı düşüncesinde bir benzerine rastlanmadığı akılda tutulmalıdır. Modern bilimin onun ölümcül düşüşüne katkıda bulunduğu kuşku götürmezse de, o tek sorumlu olarak görülemez. Suç dinin üstüne de atılamaz, çünkü nihayetinde bilim (ve bir bütün olarak batı kültürü) kendini dinin boyunduruğundan kurtarmada hayli başarılı olmuştur. Astrolojinin önündeki engel daha bayağıdır. Astrologlar, maddi olmayan gerçeklik olasılığına giderek daha az teklif veren ‘reform edilmiş’ bir dünya görüşünü zımnen benimseyerek kendi kendilerini sansürlediler. Kendi ideallerinin ve ilkelerinin en indirgeyici yorumuyla sorgusuz sualsiz bir ittifaka girişerek astroloji kendi mahvını hazırlayarak, bizzat kendi köktenciliğinin mikrobuyla zehirlendi. On yedinci asrın sonuna doğru, kozmosun önceden belirlenmiş bir düzene göre işleyen bir mekanizma olduğu görüşünü destekleyen astrologlar istisnadan ziyade, genel kural haline geldi.

Süreç öylesine inceden, yayılmacı bir hızla gerçekleştirmiştir ki bu görüşün dengeyi ne zaman kendi lehine çevirdiğini görmek çok zordur. İndirgeyici nedensellik astrologlar tarafından kucaklandıkça (saçmalık derecesinde nedenselci ve yüzeysel pratiklerinde kanıtları sergilendiği üzere), astrolojik kozmoloji nihayet tümüyle kendi felsefi, Hermetik kökenlerinden kopup dinsel, bilimsel, felsefi veya metafizik bir barınaktan yoksun kaldı. Diğer ruhani ve metafizik sistemlerin dışında kalarak, kendi öğretisini anlamlandıracak araçlarını yitirdi. “Beşeri imgelemin derin dönüşümü”, (Couliano 2001, 2003) metafizik bir felaket oldu. İkna edici bir yanıt bulmaya girişmek bu makalenin kapsamını aşsa da soru yine de sorulmalıdır: Astrolojik ve/veya Hermetik bakış açısında, onun maddeci erkin cazibesine zaaf duymasına yol açan içsel etken nedir? Kesinlikle soruşturmaya değer bir soru bu.

Yeni bir milenyumun başlangıcında, hem din hem de bilim vaktini doldurmuş, indirgemeci paradigmalarıyla boğuşuyor. Düşünen insanlar ne geleneksel dinin ne de bilimin cevaplar veremediğini keşfediyorlar: Birçok insan, Ficino’nun beş yüz yıl önce öğrettiği gibi, ilahi ahengin kendi içlerine tekabül ettiği noktaları keşfetmek için psişik süreçlere dair majikal dile yöneliyor. Çok şükür, insani deneyimin imgesel alemlerinin yeniden değer kazanmasıyla birlikte, Rönesans Hermetizminin ruhunu anlayan astrologlar, yeni milenyum rönesansında önemli bir rol oynama fırsatına sahipler. Umudum yalnızca atalarımızın bilgeliğinden değil, hatalarından da dersler çıkarmamızdır.

Kaynakça ve Alıntılanan Eserler:



Carey, Hilary. (1992) Courting Disaster: Astrology at the English Court and University in the Later Middle Ages. New York: St. Martin’s Press.
Campion, Nicholas. (1989) An Introduction to the History of Astrology. Kent: JAYBECK Copernicus, Nicolaus. (1995)
On the Revolutions of Heavenly Spheres. translated by Charles Genn Wallis. Amherst, NY: Prometheus Books.
Couliano, Ioan P. (1987) Eros and Magic in the Renaissance. translated by Margaret Cook. Chicago: The University of Chicago Press.
Currey, Patrick. (1989) Prophecy and Power: Astrology in Early Modern England. Cambridge: Polity Press.
Ficino, Marsilio. (1985) Commentary on Plato’s Symposium on Love. translated by Sears Jayne. Woodstock, CT: Spring Publications.
_______. (1975) The Letters of Marsilio Ficino. Vol. 1. translated by The School of Economic Science. London: Shepheard-Walwyn.
Garin, Eugenio. (1983) Astrology in the Renaissance: the Zodiac of Life. translated by Carolyn Jackson, June Allen & Clare Robertson. London: Routledge & Kegan Paul.
Grafton, Anthony. Cardano’s Cosmos: The Worlds and Works of a Renaissance Astrologer. Cambridge: Harvard University Press.
" Hermes Trismegistus". (2000) The Way of Hermes: New Translations of the Corpus Hermeticum and the Definitions of Hermes Trismegistus to Asclepius. translated by Clement Salaman, Dorine Van Oyen, William D. Wharton, Jean-Pierre Mahe. Rochester, Vermont: Inner Traditions.
Jung, C.G. (1963) Mysterium Coniunctionis. Collected Works, vol.14. translated by R.F.C. Hull. Princeton: Princeton University Press, Bollingen Series XX.
Koestler, Arthur. (1959) The Sleepwalkers: A History of Man’s Changing Vision of the Universe. New York: Arkana.
Moore, Thomas. (1990) The Planets Within: The Astrological Psychology of Marsilio Ficino. Hudson, NY: Lindesfarne Press.
Mumford, Lewis. (1964, 1970) The Myth of the Machine: The Pentagon of Power. New York: Harcourt Brace Jovanovich, Inc.
Pauli, Wolfgang. (1955) The Influence of Archetypal Ideas on the Scientific Theories of Kepler in The Interpretation of Nature and the Psyche. New York: Pantheon Books, Bollingen Series LI.
Pico della Mirandola. (1940) On the Dignity of Man. translated by Charles Glenn Wallis. Indianapolis: The Library of Liberal Arts.
Tarnas, Richard. (1991) The Passion of the Western Mind: Understanding the Ideas That Have Shaped Our World View. New York: Ballantine Books.
Thomas, Keith. (1971) Religion and the Decline of Magic. Oxford: Oxford University Press.
Whitfield, Peter. (2001) Astrology: a history. New York: Henry N. Abrams, Inc.
Woolley, Benjamin. (2001) The Queen’s Conjurer: The Science and Magic of Dr. John Dee, Advisor to Queen Elizabeth I. New York: Henry Holt and Company.
Yates, Francis. (1964) Giordano Bruno and the Hermetic Tradition. New York: Vintage Books.

 

Copyright © 2005, Darcy Woodall
Yüklə 88 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə