Halkların Köprüsü Derneği Torbalı Taşlıkesik Mevki Çadır Kampı Ziyareti, Resmi kurumlar ile görüşmeler ve aciliyeti olan hastaların muayeneleri 2015



Yüklə 22,25 Kb.
tarix12.10.2018
ölçüsü22,25 Kb.
#73192

Halkların Köprüsü Derneği Torbalı Taşlıkesik Mevki Çadır Kampı Ziyareti, Resmi kurumlar ile görüşmeler ve aciliyeti olan hastaların muayeneleri 3.2.2015

03.02.2015 tarihinde Halkların Köprüsü derneğinden beş kişilik bir heyet (Cem Terzi, Kader Ayyıldız, Hozan Mohammed, Yıldırım Şahin ve Erol Turan) olarak daha önce gidilen ve hakkında rapor düzenlenen raporun yetkili resmi makamlarla paylaşıldığı Torbalı ilçesi Taşkesik mevkiindeki 800 kişilik Suriyeli sığınmacıların bulunduğu çadırlara ziyaret gerçekleştirildi.

Ziyaretin amacı sığınmacıların yaşam koşullarına dair Torbalı Belediyesi ve Kaymakamlık ile yeniden görüşmek, HDP Torbalı ilçe teşkilatının bildirdiği durumu acil olan hastaların muayene ve tedavilerine ilişkin çalışma yapmak ve sığınmacılar ile Suruç’a dönmeleri hususunda görüşmeler yapmak idi.

Heyet ilk önce Torbalı HDP yöneticileri ile bir araya geldi. Birlikte belediye binasına gidildi. Belediye Başkanı yerinde olmadığından Belediye Başkan yardımcısı Hüseyin Kahraman ile görüşme yapıldı. Görüşmede daha önce de talep edilen banyo ve tuvalet ihtiva eden konteyner ihtiyacı ve ayrıca ağır hastaların hastaneye transferi konusunda araç tahsis edilmesi konuları konuşuldu. Konteyner ihtiyacının elzem olduğu, hijyen olmaması halinde bulaşıcı hastalıklara ve diğer hastalıklara neden olacağı gerekçesiyle bir an önce bu ihtiyacın karşılanması istendi. Belediye Başkan Yardımcısı, Kaymakamlık ile görüşme yaptıklarını Kaymakamlığın Valilikten (AFAD) gelen karar doğrultusunda yardımlara olumsuz baktıklarını Türkiye’de 12 ilde kamplar olduğunu ve buradakilerin de İslâhiye’ye gönderilmek istendiğini söyledi. Belediye Başkan Yardımcısı geçen ziyaretimizde talep ettiğimiz sobaların çadırlara teslim edildiğini ekledi. Konteyner için heyetin önünde telefon konuşmaları yaparak acil temini ile ilgili girişimlerde bulundu. Heyetin durumun ciddiyeti konusundaki ısrarı sonucu sayın Kahraman’dan bizimle beraber bir belediye görevlisinin kamp alanına gelmesi istendi. Belediye Başkanı ile de görüşme yapmak istediğimiz belirtildi ve randevu talep edildi. Dernek olarak, sahanın bilgisini edinip kamu kuruluşlarını harekete geçirmeye çalıştığımız bunda başarılı olamazsak basın yolu ile kamuoyuna duyuracağımızı belirttik. Bir sonraki ziyaretimizi basınla birlikte yapacağımızı söyledik.

Kaymakamın hastalığı nedeniyle yerinde olmadığı öğrenildi ve doğrudan kamp alanına gidildi. Kamp önderleri ile görüşüldü. Burada alınan bilgiye göre 02.02.2015 tarihinde 80 kişinin kamptan ayrıldığı saptandı. Bu kişiler Torbalı HDP yetkililerinin araya girmesi ile dayı başı ile görüşülmüş ve paralarını almışlardır. Dayı başının gıda ve elektrik giderlerini abartılı gösterip alacakları eritmek istenmesi de müdahale ile önlendiği belirttiler.

Kamp koşulları bir önceki ziyarete göre çok daha olumsuzdu. Mandalin toplama işi bitmiş ve 10 gündür işsizlerdi. Alacaklarının büyük kısmını alamamışlardı. En büyük dertleri, acil erzak ihtiyacı ve alacaklı oldukları paralarının hiç olmazsa bir kısmını alıp buradan başka bir yere gitmekti.

Üstelik 17 gündür elektrikleri kesilmişti. 200 metre uzaklıktan sağladıkları su da 17 gündür kesikti. Son 1 hafta erzaklarının bittiği ve beslenme sorununun had safhada olduğu belirtildi. Dayı başları aracılığı ile mevsimlik işçi olarak Mersin’e gitmeyi beklediklerini anlattılar.

Heyet, Suruç Belediyesi ile yaptığı görüşmeyi ve dilerlerse Suruç’taki çadır kamplarına gitmek üzere Halkların Köprüsü Derneği’nin yardımcı olacağını aktardı. Görüşmelerden edinilen izlenim, sığınmacıların kamplara dönmeye niyetleri olmadığı, başkasına yük olmak istemedikleri, çalışıp para kazanmak istedikleri şeklinde. Bizden talepleri, acil 2 -3 günlük erzak ihtiyacı (ardından Mersin ya da Adana’ya gidecekleri, bunun için telefonla bağlantılar kurdukları) oldu. Kendilerine dayı başı sistemine güvenmemeleri gerektiği anlatıldı. Suruç’a dönmeleri önerisi tekrarlandı.

Belediye görevlisi ile birlikte kamp gezildi. Sorunlar tespit edildi ve Belediye Başkan Yardımcısı’na anlatmak üzere not alındı.

Aşağıda ayrıca sunulduğu üzere çadırlardaki hastaların muayeneleri yapıldı ve durumu yetkililere aktarmak üzere tekrar Torbalı Merkez’e dönüldü.

Kaymakam yardımcısı ile görüşebilme umuduyla Kaymakamlığa gidildi. Kendisi yerinde bulunamadı. Kaymakama iletmek üzere bir görevli ile görüşüldü. Acil olarak elektrik, su ve erzak sorunu aktarıldı. Kaymakamlığın bazı marketler ile görüşüp gıda yardımı topladıkları öğrenildi. Kaymakam ile görüşebilmek için telefon numaraları bırakıldı ve tekrar geleceğimiz belirtildi.

Torbalı Belediye Başkan Yardımcısı telefon ile aranarak elektrik ve su kesintisi hakkında bilgi talep edildi. Hüseyin Kahraman TEDAŞ ile görüştükten sonra bizi aradı. Elektrik ve su kesintisinin abone sahiplerinin şikayet dilekçesi üzerine gerçekleştiğini anlattı. Taşkesik muhtarı ile görüşerek sorunu çözmeye çalışacaklarını söyledi.

Halkların Köprüsü Derneği ziyaret heyetinin kendi arasında yaptığı toplantıda şu sonuçlara ulaşıldı:


  1. Köle ticaretini sadece IŞID yapmamakta bugün Suriyeli sığınmacıların mevsimlik işçi adı altında dayı başı sitemi aracılığı içinde bulundukları durumun bir tür köle ticareti olduğunun altı çizildi. Devlet kurumları dahil herkesin bildiği ama kimsenin gereğini yapmadığı bu sömürü sisteminde, Egeli toprak sahipleri işveren, Arap ve Kürt dayı başıları (işçi çavuşları) aracı ve savaştan kaçarak ülkemize sığınmış bu insanlar da bir tür köle durumundadır. Her tür hakları gasp edilmekte ve her tür tehlikeye maruz bırakılmaktadırlar. Tüm bunlar devletin bilgisi ve gözlemi dahilinde olmaktadır.

  2. Hastalara_dair_yapılan_muayene_ve_gözlemler'>Bu sorun kamu yetkilileri ile görüşmeye devam edilecek ancak, basın aracılığı ile de kamuoyu bilgilendirilecektir.

Hastalara dair yapılan muayene ve gözlemler:

Sağlık işlemlerini Dr. Kader Ayyıldız, Dr. Cem Terzi, Tıp Öğrencisi Hozan Mohammed ve Tıbbi Biyolog Erol Turan gerçekleştirdi.

Belediye ziyareti sonrası bize bildirilen hastalardan Mesut Muhammed Hasan ile sokakta karşılaştık. Uygun bir açık alanda yapılan ilk muayene;

Hasta 1 : Mesut Muhammed Hasan

Yaş : 39 (erkek)

Şikayeti : Kobane’de iki akrabasının da ölümüne neden olan bomba patlaması sonucu ayak bileğinin hemen üstüne şarapnel isabet etmiş ve kırık oluşmuş, ameliyatı yapılmış ve tedavisi bir müddet farklı bir yerde görülmüş. Hastanın ayağında ödem vardı, dolaşımı normaldi, enfeksiyon bulgusu yoktu. Bir haftadır antienflamatuar ilacı bitmişti ve ağrı yakınması vardı.

Uygulama: Hastanın ilaçları eczaneden alındı ve hastaya verildi. 6 ay kadar istirahat etmesi önerildi. Hasta da çalışmak zorunda olduğunu annesinin şeker hastası olduğunu, eşi ve 2 çocuğunun olduğunu, iş bulamadığını ve yiyeceklerinin olmadığını söyledi. Kendisine Suruç’taki kamplara dönmesi ve ulaşımın dernek tarafından karşılanacağı önerildi.

Çadır alanına gidildiğinde hasta olanlar bir çadırda toplandı ve muayeneleri yapıldı.



Hasta 2: Erdal Mısto

Yaş : 6 aylık(erkek)

Şikayeti : Dönem dönem ateş ve hırıltı , kulakta akıntı( otoskop olmadığı için kulak muayenesi yapılamadı)

Teşhis ve tedavi: Pnömoni şüphesi

Müdahale: Antibiyotik ve burun damlası eczaneden temin edilerek hastaya verildi. Ayrıca bebek bezi alınarak teslim edildi.

Hasta 3 : Xelit Şexo

Yaş: 4(erkek)

Şikayet : Yüzü kızarma ve şişlik.

Tanı : Alerjik dermatit olduğu düşüldü.



Hasta4: Şemsi Şexo

Yaş : 16 (kadın)

Şikayet : Deride kızarma ve şişlik.

Tanı : Alerjik dermatit olduğu düşünüldü.

Her iki hasta bir sonraki kontrolde yeniden değerlendirilecek, durumları acil değil.

Hasta 5: Hudat Mahmut

30 yaşlarında kadın hasta

Şikayet: Ellerinde dirsekten itibaren yanma hissi, gereç tutma ve kaldırmada işlevsel zayıflık.

Önerilerde bulunuldu.



Hasta 6: Rabia Gör

60 yaşında, kadın

Şikayet: genel halsizlik baş ve boyun kısmında hassasiyet ve ağrı.

Tedavi :Aağrı kesici ve antienflematuar yazıldı.



Çadırda kapsamlı bir sağlık taraması ihtiyacı saptandı ve Derneğin Sağlık ekibine planlama için bu bilginin verilmesine karar verildi.
Yüklə 22,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə