Den här berättelsen ingår I en serie om 40 berättelser ur projektet Berättelser om Dalarna



Yüklə 9,58 Kb.
tarix26.05.2018
ölçüsü9,58 Kb.
#45990

Den här berättelsen ingår i en serie om 40 berättelser ur projektet

Berättelser om Dalarna

Global Killer – Siljansringen i Dalarna, den största kända nedslagsplatsen i Europa
För 365 miljoner år sedan slog en meteorit ned med fruktansvärd kraft och bildade det som idag kallas för Siljansringen. Kratern mäter 50 km i diameter, största djup 160 m, och är den största kända nedslagsplatsen i Europa.

En impakt som skapar en krater på ca 2 km diameter slår ner en gång/1000 år, 20 km diameter en gång per årmiljon och de riktigt stora nedslagen, "global killers", en gång per årmiljard.

Sverige har ett antal impakter. Den mest kända är den som finns vid Siljan, den sk. Siljansringen. Delar av ringen har eroderats djupare än resten och lämnat rum för sjöar, t ex Siljan, Orsasjön och Skattungen. Impakten är maximalt 365 miljoner år gammal. Det som är mycket intressant med Siljansimpakten är att den kan ha skett samtidigt med det globala massutdöendet som inträffade i slutet på den geologiska perioden devon.

Kommentar:

Det här är kuriosa och lite spännande. Ett nytt sätt att prata om Siljan när man berättat den vanliga historien tillräckligt många gånger…


Enligt geologiska museet i Borlänge kan det mycket väl hända att finns material från yttre rymden som grävt sig in i jorden vid nedslaget… Det väcker idéer och tankar som är både spännande och utmanande. Det outforskade… Det finns något mer i det du tittar på än det du ser… Vackra, blåa, glittrande Siljan döljer kanske en hemlighet…


FAKTA

Under devon utvecklades de första landdjuren. Det devonska utdöendet var en av fem större utdöenden i jordens historia. En stor artdöd skedde i slutet av den geologiska perioden devon, för ungefär 364 miljoner år sedan.


Meteoriter eller meteorstenar är fasta kroppar av utomjordiskt ursprung som smälts och eventuellt splittrats i jordens atmosfär och sedan nått jordens yta.

Så länge föremålet befinner sig ute i rymden kallas det för en meteoroid. Då den tränger in i jordens atmosfär bromsas den av luftmotstånd och friktion och ett ljussken bildas som kallas en meteor eller ett stjärnfall. Först om föremålet inte fullständigt förbränts i atmosfären och därmed når ned till jordens yta blir föremålet en meteorit. Man säger att meteoriten "slår ner". Vid stora meteoritnedslag kan nedslagskratrar bildas. Då geomorfologiska processer på jorden verkat på en nedslagskrater under lång tid återstår bara ett astroblem.


Exempel på nedslagskratrar, så kallade astroblem, i Sverige är Siljan, Lockne, Tvären och Dellen. Ett känt fall av meteoritnedfall i Sverige inträffade på nyårsdagen 1869 i Hässle i Uppland. År 1900 dog en man till följd av ett meteoritnedslag i Kvavisträsk.

Området med flest kända hittade meteoriter i Sverige är Muonionalusta, 10 mil norr om Pajala, Norrbotten. Där har man hittat flertalet järnmeteoriter. I början av juni 2008 hittade Thomas Österberg och Örjan Österberg i Kitkiojärvi, 7 mil norr om Pajala, en meteorit på cirka 1 200 kg och med en diameter av en meter.








Yüklə 9,58 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə