Bentonit Katkılı Sert Poliüretan Köpük Nanokompozit Sentezi, Karakterizasyonu ve Özelliklerinin İncelenmesi



Yüklə 9,54 Kb.
tarix07.04.2018
ölçüsü9,54 Kb.
#36357



../../../../../desktop/resim1.png

2015-07-13 22-08-53 v.ulusal polimer bilim ve teknolojisi kongresi.png


Bentonit Katkılı Sert Poliüretan Köpük Nanokompozit Sentezi, Karakterizasyonu ve Özelliklerinin İncelenmesi





Murat ERDEM, Kübra ORTAÇ, Bilge ERDEM




Anadolu Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Yunus Emre Kampüsü, Tepebaşı, 26470, ESKİŞEHİR

merdem@anadolu.edu.tr

Sert poliüretan köpükler düşük yoğunlukları, makul mekanik özellikleri ve oldukça iyi sayılabilecek ısı ve ses yalıtım özellikleri nedeniyle başta yapı/inşaat sektörü ve soğutma endüstrisi olmak üzere birçok alanda kendilerine yer bulurlar. Sert poliüretan köpük temel olarak bir diizosiyanat ile bir diolün, şişirici bir gaz (pentan, siklopentan, vb.) varlığında reaksiyonu sonucu meydana gelir. Yapısal morfoloji, yoğunluk ve açık/kapalı hücre oranı köpüğün mekanik mukavemeti, termal iletkenliği vb. fiziksel özellikleri üzerinde belirleyici etkiye sahiptir ve günümüzde araştırmacılar çeşitli katkılar ile bu parametreler üzerine etki ederek köpüğün özelliklerini iyileştirmek ve kullanım çeşitliliğini arttırmak için çaba sarf etmektedirler [1, 2].

Bu çalışmada sert poliüretan köpüğe bentonit katkılanmış, katkının ve değişen yüzdesinin (%1, %3, %5 ve %7) köpüğün morfolojik, mekanik ve termal özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Karakterizasyon çalışmaları için dar açılı X-ışını kırınım (SAXS) cihazı, taramalı elektron mikroskobu (SEM), gaz yer değiştirmeli piknometre, ısı akışı ölçüm (heat flow meter) cihazı ve üniversal test cihazı kullanılmıştır. Bentonitin polimerik matriks içindeki dağılımı incelendiğinde, eksfoliye nanokompozit yapısının yüksek katkı oranlarında interkale forma dönüştüğü gözlenmiştir. Morfolojik incelemeler, katkı oranı arttıkça ortalama hücre boyutunun küçüldüğünü, katkısız köpüğe ait 601 µm’lik boyutun %7 bentonit katkılama ile 391 µm’ye düştüğünü ortaya koymuştur. Diğer yandan kapalı hücre oranı ise, polimerik matriksteki bentonit miktarıyla birlikte artmıştır. Hücre boyutundaki küçülme ve kapalı hücre oranındaki artış, termal iletkenlik katsayısında da düşüşü beraberinde getirmiş, katkısız köpüğün 23,36 mW/mK olan termal iletkenlik katsayısı %7 bentonit katkılama ile 22,24 mW/mK’e düşmüştür. Katkılama ile köpüklerin ısıl yalıtım özellikleri iyileşmiştir. Ayrıca köpüklere ilişkin basma mukavemeti değerleri üzerine köpük yoğunluğunun etkisi olduğu görülmüştür.

Kaynaklar

[1] Widya, T., Macosko, C.W. “Nanoclay-Modified Rigid Polyurethane Foam” J. Macromol. Sci. B, 44, 897–908, (2005).



[2] Harikrishnan, G., Patro, T. U., Khakhar D. V. “Polyurethane Foam−Clay Nanocomposites:  Nanoclays as Cell Openers” Ind. Eng. Chem. Res., 45, 7126–7134, (2006).


* Bu çalışma Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir.
Yüklə 9,54 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə