Avrupa Birliği Sivil Toplum İlişkilerinde Güçlü Bir Aktör: Ekonomik ve Sosyal Komite



Yüklə 94,11 Kb.
tarix22.11.2017
ölçüsü94,11 Kb.
#11699



AB-SİVİL TOPLUM İLİŞKİLERİNDE GÜÇLÜ BİR AKTÖR

EKONOMİK VE SOSYAL KOMİTE

Serdar GÜLENER*

GİRİŞ


Bugün, dünya sahnesinin önemli aktörlerinden bir tanesi olan Avrupa Birli-ği’ni kuran 1957 Roma Antlaşması’nın meydana getirmiş olduğu Ekonomik ve Sosyal Komite (ESK), Birlik açısından önemi gün geçtikçe artan organların başında gelmektedir.

ESK, Avrupa Birliği’nin karar alma sürecinin her ne kadar başat belirleyici-lerinden biri değilse de, üstlenmiş olduğu çeşitli roller onu oldukça önemli kılmaktadır. ESK’yi oluşturan üyeler, ekonomik ve sosyal hayatın içinden gelen ve önemli tecrübelere sahip kişilerdir. Toplumun ihtiyaçlarını yakından bilmeleri ve buna bağlı olarak da bu ihtiyaçların nasıl giderileceğine dair çözüm yollarını bula-bilecek donanıma sahip olmaları Birliğin siyasa yapımına önemli katkılar sağla-maktadır. Bu çerçeveden hareketle Avrupa Birliği karar alıcılarına danışma işlevi gören böyle bir kurum oldukça kilit bir rol üstlendiği söylenebilir. ESK, bu işlevinin yanı sıra toplum ile yöneticiler arasında bir köprü görevi görmek ve toplumun çeşit-li kesimlerinden temsilcileri bünyesine katmak suretiyle, alınacak olan kararları et-kileme şansını üyelerine vererek de demokratik katılıma ilişkin önemli katkılarda bulunmaktadır. Böylece sivil toplum ile Birlik arasındaki ilişkiler güçlenmektedir.

Avrupa Birliği’nin, başta demokrasi olmak üzere, temel değerlerine yaptığı katkı ve sahip olduğu diğer önemli işlevleri nedeniyle oldukça etkili bir konuma sahip olan ESK, küresel anlamda önemli roller üstlenmeye çalışan Birliğin değerlerinin yayılmasında da farklı bir görev üstlenmektedir.

Çalışmamızın başında ESK’nin kısa tarihsel geçmişi ortaya konulmuş, daha sonra sırasıyla niteliğine, yapısına ve işlevlerine değinilmiştir.



  1. Tarihsel Arka Plan

1957 Roma Antlaşması’nın (Avrupa Ekonomik Topluluğu Antlaşması) görüş-meleri sırasında ekonomik ve sosyal konularda danışma işlevi görecek bir yapı oluşturulmasına karar verilmiş1, Roma Antlaşması’nın 4. maddesi ile de Ekonomik ve Sosyal Komite (ESK)’nin kurulması hükme bağlanmıştır. Bu durum ESK’yi, Birliğin ilk ve orijinal kurumlarından bir tanesi yapmaktadır. ESK, Birlik içinde kararlar alınmadan önce, ilgili kurumlara ilettiği görüş ve öneriler vasıtasıyla kamu-oyu desteği alınarak2 Birlik politikalarının oluşmasına katkı sağlamaktadır.

“Bütünleştirilmiş Haliyle Avrupa Topluluğu’nu Kuran Antlaşması’nın (BHATKA)” 7.1. maddesine göre3 Topluluğa bir takım görevler verilmiştir. Bu görevler; “bir Avrupa Parlamentosu, bir Konsey, bir Komisyon, bir Adalet Divanı, bir Sayıştay vasıtasıyla görülecektir” şeklinde düzenlenmiştir. Dolayısıyla bu mad-deye göre, ESK Avrupa Topluluğu’nun kurumları arasında sayılmamıştır. Ancak aynı maddenin 2. fıkrası “Konsey’e ve Komisyon’a, istişari görevler icra eden bir ESK ile Bölgeler Komitesi yardımcı olur” şeklinde bir hüküm içermektedir. Bura-dan da anlaşılacağı üzere ESK danışma işlevi ağır basan bir organ olarak tasarlan-mıştır. 1972 yılından beri, Toplulukla ilişkili her konuda görüş hazırlamakta ve bu görüşler Avrupa Birliği’nin Resmi Gazetesi’nde yayımlanmaktadır.4 Brüksel’de Bölgeler Komitesi ile aynı binada faaliyet gösteren Komite, yılda ortalama 170 gö-rüş bildirmektedir.5

Böyle bir komitenin oluşturulmasında dört temel faktör rol oynamıştır. Bunlar:6


  1. Topluluğun kurucusu olan altı devletten Almanya hariç diğerlerinin kendi ulusal sistemlerinde bu komiteye benzer yapılar bulunmaktadır. Özellikle Topluluğun kurulmasında diğerlerine göre daha küçük oyuncular olarak rol oynayan Hollanda ve Belçika ESK’nin gündeme gelmesinde önemli rol oynamıştır.7

  2. Topluluğun ekonomik doğası gereği ilgili konuların doğrudan siyasa geliştirilmesini ve katılımda anahtar rol oynaması ve entegrasyonun geliş-mesini de yönlendirici rolü,

  3. Parlamentonun bölgesel görüşleri açıklamada etkili bir tartışma ortamı sağlayamaması,

  4. Roma Antlaşması’nın kurumsal çerçevesinin temel olarak Paris Antlaş-ması’nı esas alması ve bu antlaşma ile danışma niteliğinde ECSC Danış-ma Komitesi adında bir yapının oluşturulmuş olması.

Bu dört faktörün dışında başka bir görüşe göre8, bu komitenin meydana getiril-mesinde, Fransa’nın Dördüncü ve Beşinci Cumhuriyet Anayasaları’nın Ekonomik ve Sosyal Konseyi örnek alınmıştır.

Komite, ekonomik ve sosyal hayatın önemli temsilcilerinden oluştuğu için korporatif bir görünüm sergilemektedir. Komitede; üretici, çiftçi, taşımacı, işçi, tüccar, zanaatkâr, serbest meslek sahipleri ile kamu yararına çalışan kurum temsil-cileri gibi birçok sosyal ve ekonomik kesimden temsilciler yer almaktadır. Böyle bir yapılanma, Komiteyi; katılımcı, demokratik bir kimliğe bürümektedir. Bu kimseler temsil ettikleri grupların taleplerini, şikâyetlerini dile getirmekte, böylece parlamen-to dışı sivil bir katılım gerçekleşmektedir.

Topluluk kurumlarının uluslarüstü normlara daha fazla ağırlık vererek çalıştık-ları dönemde ESK çeşitli çıkar gruplarının lobi faaliyetinde bulunmak amacıyla yarıştıkları bir platform olmuştur. 1960’lı yıllarda lobi faaliyetlerinde meydana gelen gerilemeye rağmen, 1980’li yıllarda Topluluk Komisyonu’na talebin artma-sıyla birlikte ESK’ye olan lobi faaliyetlerinde de önemli bir artış meydana gel-miştir.9


  1. Yapısı

Komitenin üyeleri, Avrupa Birliği’nin üyesi olan devletlerin göstermiş olduk-ları adaylar arasından Konsey tarafından seçilmektedir. Komite üyelerinin atanma-ları için her üye devlet, kendi uyruklarına ayrılmış olan kontenjan dâhilinde, belirlenen kontenjanın iki katı kadar adayı kapsayan bir listeyi Konsey’e gönderir.10 Dolayısıyla her gruptan eşit sayıda adayın gösterilmesi zorunlu olmadığı gibi, gruplar arasında eşitlik esasına göre bir seçim yapılması da zorunlu değildir.11

Her ülkenin delegasyonu üç ayrı grubu bünyesinde barındırmaktadır. Bunlar: “İşçiler”, “işverenler” ve çiftçiler, tüketiciler ile serbest meslek sahipleri gibi çeşitli toplum kesimlerinin temsilcilerinden oluşan “karma gruplar”dır.12


2.1. Üyelik


Üye olan devletlerin nüfus oranlarına göre temsil edilmekte olduğu ESK ile Bölgeler Komitesi için Nice Antlaşması13, ülkelerin genişleme sonrası sahip olabile-ceği üye sayılarını ve bu sayıların ülkelere göre dağılımını düzenlemiştir.14 Bu antlaşmaya göre, ESK’nin üye sayısı en fazla 350 olarak öngörülmüştür.15

Komitenin üyeleri ulusal hükümetler arasından aday gösterilen ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından 4 yıllık süre için yenilenebilir şekilde atanmaktadır.16 Bu süreç içinde adaylar arasında seçim yapılırken, ekonomik ve sosyal sektörleri temsil eden Avrupa kuruluşlarının görüşleri de alınabilmektedir.17 Böylece Birlik düzeyin-de gerçekleştirilmeye çalışılan demokratik katkı için daha geniş bir uzlaşma sağlan-maya çalışılmaktadır.


2.2. Yönetimi ve Çalışma Usulü


ESK, iki yıllık süre için başkanını ve çalışanlarını kendi üyeleri arasından seçer. Başkanın durumu “eşitler arasında birinci” dir. ESK, Konsey ya da Komis-yon’un talebi üzerine başkan tarafından çağrılabildiği gibi, kendiliğinden de topla-nabilir. Ayrıca ESK kendi tüzüğünü yani çalışma düzeni ile ilgili kuralları da kendi-si hazırlamaktadır.18

ESK, içtüzüğünü kendisi yaptığı, üyelerinin haklarını oybirliği ile kendisi belirlediği, üyeleri hiçbir talimat ile bağlı olmadığı topluluğun genel çıkarları doğrultusunda görevlerini tam bir bağımsızlık içinde yerine getirdiği için19 özerk bir yapılanma olarak değerlendirilir. Sahip olduğu bu özerk yapılanma, ESK’nin önemli güç kaynaklarından birisidir.



ESK, bir danışma organı olduğundan çalışma usulü de “görüş bildirme” şek-lindedir.20 ESK, şu aşamaları takip eden bir süreç içinde çalışır :21

  • Bir karara ilişkin teklif genellikle Konsey ya da Komite (Amsterdam Antlaş-ması’ndan22 itibaren de Avrupa Parlamentosu tarafından) Komite başkanına gönderilir.23

  • ESK bürosu, çalışmayı hazırlama sorumluluğunu üstlenecek olan uzmanlık gruplarını atar.

  • Uzmanlık grubu, bir çalışma grubu (genellikle dokuz üyeden oluşur) veya bir tasarı grubu oluşturur ve yalnız olarak ya da kendisinin gruplar tarafından uygun görülenler arasından seçtiği bir uzman ile çalışan bir raportör atanır.

  • Çalışma grubu, tasarı grubu veya raportörce, grubun çalışma konularına ilişkin olarak basit çoğunluk ile bir görüş benimsenir ve daha sonra genel kurulda bu görüş gündeme konulur.

  • Genel Kurul, komite, uzmanlık grubunun basit çoğunluk ile aldığı kararı be-nimser.

  • Kesin kararlarda, genel raportör atanır, bu raportör kesinleşmemiş görüşü uzmanlık grubuna gitmeden, doğrudan Genel Kurul’a sunar.

Daha sonra Komite’de benimsenen görüşler Konsey’e, Komisyon’a ve Avrupa Parlamentosu’na gönderilir ve Avrupa Birliği’nin Resmi Gazetesi’nde yayımlanır.

Tablo: 1: ESK’e Üye Gönderen Ülkeler ve Üye Sayıları.24

ÜLKE

Üye

ÜLKE

Üye

ÜLKE

Üye

ÜLKE

Üye

ÜLKE

Üye

Belçika

12

Fransa

24

Avusturya

12

Polonya

21

Letonya

7

Danimarka

9

İrlanda

9

Portekiz

12

Çek. Cum.

12

Slovenya

7

Almanya

24

İtalya

24

Finlandiya

9

Macaristan

12

Estonya

7

Yunanistan

12

Lüksemburg

6

İsveç

12

Slovakya

9

Kıbrıs Rum K.

6

İspanya

21

Hollanda

12

B. Krallık

24

Litvanya

9

Malta

5

2.3. “Uzmanlık” ve “Çalışma” Grupları


ESK, BHATKA’nın 261/1. maddesi gereğince antlaşmanın kapsadığı alanlar-da uzmanlık komiteleri oluşturmak zorundadır. Uzmanlık grupları faaliyetlerini ESK’nin genel yetkileri çerçevesinde yürütür. Komite’den bağımsız olarak uzman-lık gruplarına danışılamaz.25 Halen ESK’de altı adet uzmanlık grubu bulunmaktadır. Uzmanlık grupları da kendi içlerinde çalışma grupları oluşturarak hazırlıklarını yaparlar.

ESK içinde yer alan uzmanlık grupları şunlardır:26



  1. Tek Pazar, Üretim ve Tüketim;

  2. Ulaşım, Enerji, Altyapı ve Bilgi Toplumu;

  3. Tarım, Kırsal Gelişme ve Çevre;

  4. Ekonomik ve Parasal Birlik ve Ekonomik ve Sosyal Uyum;

  5. İstihdam, Sosyal İlişkiler ve Vatandaşlık;

  6. Dış İlişkiler.

3. İşlevleri


Komitenin temel işlevi, Birliğin karar almadan sorumlu kurumlarını, ekono-mik ve sosyal faaliyetlerin temsilcilerinin görüşleri hakkında bilgilendirmektir.27 Bunun dışında da birtakım görevler yerine getirir. Bu görevleri; “Topluluk kurum-larının isteğiyle yayınlanan görüşler” ve “kendi insiyatifi ile görüş bildirme” şeklin-de ikiye ayırmak mümkündür.

3.1. Topluluk Kurumlarının İsteğiyle Yayınlanan Görüşler


ESK, Topluluk kurumlarının isteği üzerine birtakım görüşler yayınlamaktadır. Ancak bu görüşlerin yayınlanması ESK’ye “zorunlu” ya da “isteğe bağlı” bir biçimde danışılarak gerçekleşmektedir.

3.1.1. Zorunlu Danışma


BHATKA’ya göre Konsey ve Komisyon belirli bazı alanlarda karar almadan önce zorunlu olarak ESK’ye danışmak zorundadır. Bu alanlar ilgili antlaşmada düzenlenmiştir. Buna göre, “tarım politikasının oluşturulmasında”, “kişilerin ve malların serbest dolaşımında”, “ulaştırma politikasının belirlenmesinde”, “dolaylı vergilerin uyumlaştırılmasında”, “iç pazar için mevzuatın yakınlaştırılmasında”, “istihdam politikasında”, “sosyal politika” “eğitim”, “mesleki eğitim” ve “gençlik politikasında”, “kamu sağlığı politikasında”, “tüketicinin korunmasında”, “trans Avrupa ağları konusunda”, “sanayi politikasında”, “ekonomik ve sosyal destek konusunda”, “araştırma ve geliştirme” ve son olarak “çevre” konusunda karar alınmadan önce Konsey ve Komisyon, ESK’ye danışmaktadır.28

3.1.2. İsteğe Bağlı Danışma


Konsey, Komisyon ya da Parlamento herhangi bir konuya ilişkin olarak bir karar almadan önce ESK’den görüş bildirmesini isteyebilir. Bu görüşün belirtil-mesini belli bir süre ile sınırlandırabilecekleri gibi, herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın da görüşün gelmesini bekleyebilirler. Eğer süre belirlemişlerse, ki bu süre bir aydan az olamaz29, bu süre içinde de Komite görüş bildirmemişse, Konsey, Komisyon veya Parlamento, ESK’nın görüşü olmaksızın karar alabilir.30

3.2 Kendi İnsiyatifi ile Görüş Bildirme


ESK, zorunlu danışma işlevini yerine getirmenin yanı sıra isteğe bağlı olarak da görüş bildirmektedir. ESK, gerekli gördüğü zamanlarda belirli konular hakkında kendi görüşünü açıklamaktadır.

3.3. Diğer İşlevleri


ESK, asli işlevi olan görüş bildirme (danışma) işlevinin dışında, demokratik değerlerin gelişmesi, yayılması ve bu çerçevede gerek ulusal konseyler gerekse diğer kurumlar ile ilişkiler kurmaktadır.

3.3.1. ESK: Demokratik Bir Katılım Aracı


Her ne kadar Avrupa’da mevcut temsil sistemi tüm taleplerin dile getiril-mesine çalışıyor olsa da, Avrupa’nın vatandaşları her geçen gün artan bir istekle kararların formülasyonuna ve hazırlanmasına doğrudan katılma taleplerini dile getirmektedirler. Özellikle gönüllü kuruluşların çeşitliliği siyasi liderlerin bu istek-leri hesaba katmalarını engellemektedir.31 Öneriler, belirli güçlerin bir araya gelerek oluşturmuş olduğu bu tarz organizasyonlardan geldiği zaman, diyalog ve uzlaşma temelli demokratik süreç ile toplumsal seviyedeki tüm talepler karşılanmaktadır.32 Bunun pratik uygulamasında vatandaşların aktif katılımları zorunlu olduğu için vatandaşların gerek kendi aralarında gerekse kamu otoriteleriyle olan ilişkilerinde bir aracı gibi hareket ettikleri çeşitli organizasyonlar ve kuruluşlarda sürekli çoklu bir düşünce değişimi yaşanacaktır. Dolayısıyla ESK, Avrupa’da sivil toplum düze-yinde, “danışma”, “temsil”, “bilgi” ve “görüş bildirme” konularında araçsal bir tar-tışma ortamı yaratmaktadır.33 Bu çerçeveden bakıldığında ESK, farklı görüşlerin, düşüncelerin ifade imkânı bularak, demokratik katılımın sağlandığı önemli bir organdır.

3.3.2. Ulusal Ekonomik ve Sosyal Konseyler ile İlişkiler


Ekonomik ve sosyal konseyler arasındaki işbirliği daha da artarken, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi’nin dış ilişkiler ve genişleme alanlarındaki işlev-lerini emanet edebilecekleri tamamlayıcı bir unsur olarak ESK önemli bir stratejik ortak halini almaktadır. Avrupa entegrasyonu, Avrupa’nın geleceğine ilişkin tartış-malar ve üye ülkeler arasındaki işbirliği sürdükçe ve toplumsal talepler fazlalaştıkça bu çerçevede yeni perspektifler oluşacaktır.34

Avrupa Birliği içinde ESK, Belçika, Yunanistan, İspanya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz ve Finlandiya’nın Sosyal ve Ekonomik Konseyleri ile işbirliği kanalları oluşturmuştur.35

Nice Antlaşması ile ESK’ye verilen yeni rol ve görevlerin bir sonucu olarak, birçok ulusal konsey organize sivil toplum kavramını benimsemeye başlamıştır. 2003’den beri ise ESK’nin ulusal konseyler ile yapmış olduğu işbirliği sonucu, Birliğe yeni üye olan Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovenya ve Slovakya gibi ülkelerde Ekonomik ve Sosyal Konsey vb. kurumlar oluşmaya başlamıştır. 36

3.3.3. ESK’nin Dış İlişkileri


ESK, uluslararası ilişkilerinde, farklı üye devletlerin toplum temsilcileri ile arasında doğrudan ilişki kurmaya çalışmaktadır. Diğer ülkelerde de sivil toplum kuruluşları ile diyaloglar kurmaya çalışmakta37, ayrıca durumun izin verdiği ölçüde sivil toplumu güçlendirerek çoğulcu ve katılımcı bir demokratik modeli geliştir-meye yardım etmektedir.

Özellikle ESK’nın Birlik içindeki rolü; siyasa yapımından ve üstlenmiş olduğu sosyo-ekonomik rollerden, sivil toplum konusunda uzmanlaşmaya kaymaktadır. Dolayısıyla bu durum Birlik içinde var olan demokrasi açığını azaltmaya dönük bir strateji olarak da görülebilir.38


4. Diğer Avrupa Birliği Kurumları ile Olan İlişkileri


Daha iyi bir hukuksal düzen ve ESK’nin görüşlerinin dikkate alınması için ESK, diğer kuruluşlarla kurulmuş olan ilişkilerin devamlılığı için birçok kez inisi-yatif almıştır.

Eylül 2001 tarihinde ESK ile Avrupa Komisyonu Başkanlığı arasında, iki kurum arasında daha yakın işbirliği kurmak ve Avrupa Birliği kurumları içinde sivil toplum ile diyalog ve işbirliği kültürünü ilerletmek amacıyla bir bildirge imza-lanmıştır.39

Parlamento ile ESK arasındaki ilişki; “kanun teklifleri hakkında görüş bildirmek” ,“gayri resmi irtibatlar”, “çalışmanın koordine edilmesi için görüş ve çabaların düzenli değişimi”, “her iki organın başkanlarının toplanması”, “ortak konferanslar” gibi araçlarla gerçekleşmektedir.40 Özellikle Amsterdam Antlaşması ile birlikte ESK ile Parlamento arasındaki işbirliği arttırılmıştır.41

ESK’nin Konsey ile olan işbirliği de oldukça ileri düzeydedir. Bu işbirliğini arttırıcı en önemli etken Konsey toplantıları olmaktadır. ESK’nin üyeleri oldukça sık bir biçimde Konsey’in resmi olmayan toplantılarına katılmaktadır.42

ESK, Bölgeler Komitesi ile yapmış olduğu bir işbirliği protokolü vasıtasıyla ilişki içindedir. Buna göre özellikle lojistik ve çeviri konularında ortaklaşa hizmet-leri paylaşmışlardır.43

Tüm bunların yanı sıra Yayın Ofisi ile ESK arasında da Avrupa Birliği’nin resmi yayınları konusunda teknik bir işbirliği söz konusudur.44


SONUÇ


ESK, Avrupa Birliği’nin kurumsal yapısında temel siyasa belirleyiciler olan Parlamento ve Konsey gibi kurumların almış olduğu kararlar ile izlemiş oldukları politikaların oluşumundaki payı nedeniyle, Birliğin lokomotif organları arasında yer almaktadır.

Ancak son dönemlerde meydana gelen birçok gelişme ESK’nin rolünün yeni-den tanımlanmasına zemin hazırlamıştır. ESK, klasik danışma işlevinin yanı sıra demokratik bir katılım aracı olarak, “demokrasi açığı” eleştirisi ile sıkça karşı karşı-ya kalan Avrupa Birliği’nde, bünyesinde toplumun pek çok kesiminden temsilciyi barındırması sebebiyle önemli bir işlevi daha yerine getirmektedir.

Sivil toplum ile Birlik arasındaki ilişkinin boyutunu yeniden belirleyebilecek bir kapasiteye sahip olması, ESK’nin yeniden tanımlanabilecek işlevlerinden bir başkasını oluşturmaktadır. Özellikle genişleme süreci sırasında bu rol giderek önem kazanmakta ve özendirici olmaktadır. Birliğe yeni katılan ya da katılmayı bekleyen ülkelerde sivil toplumun geliştirilmesinde ve buna bağlı olarak da bu ülkelere Birlik perspektifinde verilen demokrasi desteğinin sağlanması hususunda da ESK’ye ö-nemli görevler düşmektedir.

Bunların yanı sıra, ESK, Birleşik Avrupa düşüncesi’nin temelinde yatan, ulu-sal unsurların, uluslarüstü bir yapılanmaya olan katkısının en net biçimde görüle-bileceği örneklerden bir tanesidir. Ulusal hükümetler tarafından belirlenen adaylar temsil ettikleri toplum kesimlerinin çıkarlarını Birliğin ortak çıkarları doğrultusunda harekete geçirebilmekte ve bunların alınan kararlara yansımasını sağlayabilmekte-dirler.


KAYNAKÇA


“Avrupa Birliği’nin Kurumları”, http://www.deltur.cec.eu.int/kitap/ab-kurumlar.html (29.03. 2006).

Avrupa Birliği ve Türkiye, 4. Baskı, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Ankara, 1999.

“The EESC’s Working Bodies”, http://www.ces.eu.int/documents/presentation/presentation_ cese_en.ppt#265,9, The EESC’s working bodies (30.03.2006).

BOZKURT, Enver ve diğerleri, Avrupa Birliği Hukuku, 2. Baskı, Ankara, Asil Yayın Dağıtım, 2004.

BOZKURT, Enver ve diğerleri, Avrupa Birliği Temel Mevzuatı, Ankara, Asil Yayın Dağıtım, 2005.

BOZKURT, Veysel, Avrupa Birliği ve Türkiye, İstanbul, Alfa Basım Yayın Dağıtım,1997.

CANBOLAT, İbrahim S., Avrupa Birliği, 3. Baskı, Alfa Basım Yayın Dağıtım, İstanbul, 2002.



Dictionary of European Union, “ECOSOC (Economic and Social Committee)”, Editor: David Phinnemore, Independence, KY, USA: Taylor & Francis, Incorporated, 2002. http://www. deltur.cec.eu.int/nice-tr.rtf, (28.03.2006).

JEFFERY, Charlie, “Social and National Interests: ESC and Committee of Regions”, The Institutions of the European Union, Edited by: John Peterson and Michael Shackleton, New York, Oxford University Press, 2002.

KARLUK, Rıdvan, Avrupa Birliği ve Türkiye, 8. Bası, İstanbul, Beta Yayınları, 2005.

NUGENT, Neill, The Goverment And Politics Of The European Community, Second Edition, Hong-Kong, Macmillan, 1991.

TEKİNALP/TEKİNALP ve diğerleri, Avrupa Birliği Hukuku, 2. Bası, İstanbul, Beta Yayınları, 2000.

TEZCAN, Ercüment, “Avrupa Birliği’nin Kurumsal Yapısı ve Karar Alma Mekanizması: Üye Devletlerin Rolü Üzerine Değerlendirmeler”, Dünden Bugüne Avrupa Birliği, Der: Beril Dedeoğlu, İstanbul, Boyut Kitapları, 2003.

ÜLGER, İrfan Kaya, Avrupa Birliği’nin ABC’si, 3. Baskı, Ankara, Sinemis Yayınları, 2005.

ÜLGER, İrfan Kaya, Avrupa Birliği El Kitabı, Ankara, Seçkin Yayıncılık, 2003.

VICENZA, Chris and John Fairhurst, Law of the European Community, Third Edition, Longman, 2001.

WARLEIGH, Alex, Economic and Social Committee, Understanding European Union Institutions, Edited by Alex Warleigh, London, Routledge, 2002.



Welcome to your Committee A Guide for New Members, Italy, Offical Publications of the European Communities, 2004.

“Working of the EESC”, http://www.ces.eu.int/how/index_en.asp (28.03.2006).



* Sakarya Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlisi.

1 Neill Nugent, The Goverment and Politics of the Europen Community, Second Edition, Macmillan, Hong-Kong, 1991, s. 210.

2 İbrahim S. Canbolat, Avrupa Birliği, 3. Baskı, Alfa Basım Yayım Dağıtım, İstanbul, 2002, s. 159.

3 Bkz. Enver Bozkurt ve diğerleri, Avrupa Birliği Temel Mevzuatı, Asil Yayın Dağıtım, Ankara, 2005, s. 292.

4 Rıdvan Karluk, Avrupa Birliği ve Türkiye, 8. Bası, Beta Yayınları, İstanbul, 2005, s. 270.

5 Veysel Bozkurt, Avrupa Birliği ve Türkiye, Alfa Basım Yayın Dağıtım, İstanbul, 1997, s. 107; “Avrupa Birliği’nin Kurumları”, http://www.deltur.cec.eu.int/kitap/ab-kurumlar.html (29.03.2006).

6 Nugent, a.g.e., s. 210.

7 Charlie Jeffery, “Social and National Interests: ESC and Committee of Regions”, The Institutions of the European Union, Edited by: John Peterson and Michael Shackleton, Oxford University Press, New York, 2002, s. 328.

8  Tekinalp/Tekinalp ve diğerleri, Avrupa Birliği Hukuku, 2. Bası, Beta Yayınları, İstanbul, 2001, s. 276.

9  Veysel Bozkurt, a.g.e., s. 107.

10 Bkz. BHATKA md. 259/1.

11 Tekinlap/Tekinalp ve diğerleri, a.g.e., s. 277.

12 Dictionary of European Union, “ECOSOC (Economic and Social Committee)”, Editor: David Phinnemore, Independence, KY, USA: Taylor & Francis, Incorporated, 2002, s. 124–125.

13 1 Şubat 2003 tarihinde yürürlüğe giren bu antlaşma, Avrupa kurumlarında genişleme için gere-ken değişiklikleri yapmakta, bazı alanlarda karar alınması için oybirliği kuralı yerine nitelikli çoğunluk kuralını getirmek suretiyle Bakanlar Konseyi’nin karar mekanizmasını sadeleştir-mekte ve Adalet Divanı’na aşırı dava yükünü hafifletmek amacıyla da Avrupa Birliği’nin adli sisteminde kapsamlı bir reformun gerçekleştirilmesini öngörmektedir. Antlaşma ile üye dev-letler tarafından yapılan ciddi temel hak ihlallerinin tespiti ve tedbir alma prosedürü de geliş-tirilmiştir (http://www.deltur.cec.eu.int/nice-tr.rtf, (28.03.2006)).

14 Bkz. Tablo 1.

15 Enver Bozkurt ve diğerleri, Avrupa Birliği Hukuku, 2. Baskı, Asil Yayın Dağıtım, Ankara, 2004, s. 132.

16 “Working of the EESC”, http://www.ces.eu.int/how/index_en.asp (28.03.2006).

17 Bkz. BHATKA md. 259/2.

18 Bkz. BHATKA md. 260.

19 Bkz. BHATKA md. 258/2.

20 İrfan Kaya Ülger, Avrupa Birliği’nin ABC’si, 3. Baskı, Sinemis Yayınları, Ankara, 2005, s. 71; Avrupa Birliği ve Türkiye, 4. Baskı, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Ankara, 1999, s. 29.

21 Welcome to your Committee A Guide for New Members, Offical Publications of the Europen Communities, Italy, 2004, s. 42.

22 2 Ekim 1997’de imzalanan ve 01 Mayıs 1999 tarihinde yürürlüğe giren bu Antlaşma ile birlikte Avrupa Birliği’nin bütünleşmesini ilgilendiren , hem siyasi hem de ekonomik bir çok konuda önemli kararlar alınmıştır. Bu antlaşma, 15 maddelik bir ana metin, 1 ek, 13 protokol ve 51 deklarasyondan oluşmaktadır. Bu antlaşmada; a) Avrupa Birliği genişleme süreci, b) Daha yakın işbirliği, c) Ortak savunma ile daha etkinleştirilmiş bir dış politika, d) Serbest dolaşıma ilişkin olarak kalmış olan engellerin tamamen kaldırılması ve Schengen Antlaşması’nın yürürlüğe sokulması, e) Europol’ün daha etkin hale getirilmesi, f) İşsizlik konusu ve vatandaş hakları, g) Genişlemeye bağlı olarak Avrupa Birliği’nin organlarının daha etkin olarak çalışabilir hale getirilmesi için bu organların gözden geçirilmesini ele almıştır. (Bkz. Bozkurt ve diğerleri, Avrupa Birliği Hukuku, s. 39–40).

23 Charlie Jeffery, a.g.e., s. 337.

24 Ercüment Tezcan, “Avrupa Birliği’nin Kurumsal Yapısı ve Karar Alma Mekanizması: Üye Devletlerin Rolü Üzerine Değerlendirmeler”, Dünden Bugüne Avrupa Birliği, Der: Beril Dedeoğlu, Boyut Kitapları, İstanbul, 2003, s. 87.

25 Bkz. BHATKA md. 261/2.

26 “The EESC’s Working Bodies”, http://www.ces.eu.int/documents/presentation/presentation_ cese_en.ppt#265,9, The EESC’s working bodies (30.03.2006).

27 Bozkurt ve diğerleri, Avrupa Birliği Hukuku, s. 134.

28 Bkz. BHATKA md. 37, 39, 40, 41, 42, 93, 94, 95, 126, 127, 128, 129, 130, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 152, 153, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162.

29 Chris Vincenzi and John Fairhurst, Law of the European Community, Third Edition, Longman, 2001, s. 68.

30 Bozkurt ve diğerleri, Avrupa Birliği Hukuku, s. 134–135.

31 Welcome to your Committee A Guide for New Members, s. 43.

32 A.g.e., s. 43-44.

33 A.g.e., s. 44.

34 A.g.e., s. 45.

35 A.g.e., s. 45.

36 A.g.e., s. 45.

37 İrfan Kaya Ülger, Avrupa Birliği El Kitabı, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2003, s. 136.

38 Alex Warleigh, Economic and Social Committee, Understanding European Union Institu-tions, Edited by Alex Warleigh, Routledge, London, 2002, s. 164..

39 A.g.e., s. 48.

40 Bozkurt ve diğerleri, Avrupa Birliği Hukuku, s. 135.

41 Welcome to your Committee A Guide for New Members, s. 48.

42 A.g.e., s. 48.

43 A.g.e., s. 49.

44 A.g.e., s. 49.


Yüklə 94,11 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə