Askorbik asiT (E 300)



Yüklə 29,99 Kb.
tarix10.11.2017
ölçüsü29,99 Kb.
#9175


Inkilap Mah.Ömer Faik Atakan Cad.

Site Yolu No:3 Ümraniye/İSTANBUL

Tel:0216 634 3 634 • Fax:0216 634 35 25

www.yilmazkimya.com.tr




YILMAZ KİMYA A.Ş.
ASPARTAM (E 591)



ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI


Aspartam

SİNONİM

N-L-alpha-aspartyl--Phenylalanine, 1-methyl ester; L-Aspartyl-L-phenylalanine methyl ester; Dipeptide sweetener; Equal; L-alpha- aspartyl-L-phenylalanine-methylester; Nutrasweet; Succinamic acid, 3-amino-N-( alpha-carboxyphenethyl)-, N-methyl ester, stereoisomer

KİMYASAL ADI

3-Amino-N-(alpha-carbomethoxy-phenethyl)-succinamic acid, N-L-alpha-aspartyl-L-phenylalanine-1-methyl ester

KİMYASAL FORMÜLÜ

C14H18N2O5

YAPISAL FORMÜLÜ




FORMÜL AĞIRLIĞI

294.31

C.A.S. NUMARASI

22839-47-0

H.S. KODU

2924.29

KALİTE STANDARDI

BP / PH. Eur. / USP / FCC IV

ÜRETİCİ FİRMALAR




FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

FİZİKSEL DURUMU


Beyaz, kokusuz kristalimsi yapıda toz.

ERİME NOKTASI




KAYNAMA NOKTASI




ÖZGÜL AĞIRLIK




ÇÖZÜNÜRLÜK

Su ve etanol içinde kısmen çözülmektedir.

pH

4.5 – 6.0

BUHAR YOĞUNLUĞU




FLASH NOKTASI




TAŞIMA

AMBALAJ




  • 25 kg’lık karton kutu






DEPOLAMA




  • İyi kapatılmış kaplarda serin ve kuru bir şekilde muhafaza ediniz.

  • Oksidasyon maddelerinden ayrı muhafaza ediniz.



GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI


Sukroza göre 150-200 kat daha tatlı olan, aromayı artıran ve diş çürümesine yol açmayan aspartam, FDA onaylı güvenli bir tatlandırıcı ajan olup, diyette şekerin yerini alabilen aroma zenginleştirici olarak kullanılmaktadır. Aspartam, dünya üzerinde 200 milyon kişi tarafından tüketilip karbon ile muamele edilmiş yumuşak içecekler, toz formdaki yumuşak içecekler, sakız, şekerleme, tatlı karışımları, puding, donmuş tatlılar ve bazı vitaminler gibi eczacılık ürünlerinin yer aldığı 6000 farklı üründe uygulama alanı bulmaktadır.


Aspartam, Ace-K ile birlikte kullanıldığında çok güçlü sinerjik etki göstererek, kullanılan toplam tatlandırıcı miktarının azalmasına da neden olmaktadır.
Dipeptit aspartyl fenilalaninin metil esteri olan aspartam, kimyasal olarak suksinamik asitin, 3-amino-N-(alfa-karboksifenetil)-, N-metil esteridir. Aspartik asit ve fenilalanin gibi amino asitler ile düşük miktardaki metanolle hazırlanan aspartam; düşük kalorili bir tatlandırıcı olup, çok sayıda gıda ve içecek ürününün tatlandırılmasında ve tablet tipi tatlandırıcı yapımında hammadde olarak kullanılmaktadır.
Aspartam, tatlandırıcıların genelde dipeptitler olarak bilinen yapısal sınıfının bir üyesi olup, basitçe iki doğal amino asitten (L-aspartik asit ve L-fenilalanin) türetilmektedir. Yapısında bulunan dipeptidin vücutta tamamen sindirilmesi nedeniyle enerji veren bir madde olmakla birlikte sukroza göre çok düşük miktarlarda kullanıldığından sağladığı kalori düşük kalmaktadır. Sudaki çözünürlüğü pH'ya bağlı olup, izoelektrik noktası olan pH 5.2'de en düşük çözünürlüğe sahip olmakta, pH düştükçe çözünürlüğü artmakta ve pH 2.2'de ise maksimum çözünürlüğe ulaşmaktadır.. Aspartamın sudaki çözünürlüğü sıcaklığa da bağlı olup, sıcaklık arttıkça çözünürlük de artmaktadır.
Aspartamın stabilitesi pH, sıcaklık ve nem gibi faktörlerden etkilenmekte olup, yüksek sıcaklık (> 30 oC) ve asidik ortamlarda ester bağı hidrolize olarak aspartilfenilalanin ve metanol oluşmaktadır. Buna alternatif olarak aspartamın diketopiperazin oluşturması sırasında metanol de uzaklaştırılmakta ve, daha sonra diketopiperazin, aspartilfenilalanine hidroliz olmaktadır. Aspertilfenilalanin, ortam koşulların nedeniyle hidrolize olarak amino asitler aspartat ve fenilalanini oluşturmaktadır. Bu oluşan maddelerin tatlı tada sahip olmadıkları ve gıdada tatlılık kaybına neden oldukları saptanmıştır. Bu nedenle pişirilmiş veya sterilize edilmiş gıdalarda kullanılamayan aspartamın, yüksek sıcaklık gerektirmeyen, asidik olmayan ve uzun süre depolama gerektirmeyen ürünlerde kullanılması önerilmektedir. Aspartam, asidik gıdalarda kullanım için yeterli stabiliteye sahipken, nötr pH'a sahip fırınlanmış ürünlerde yaşanan sıkıntılar aspartamın enkapsüle edilmiş formu ile aşılmaktadır. Uzun süreli ısıtma veya fırınlama gibi işlemler içeren reçete uygulamalarında, üründe tatlılık kaybı meydana gelmektedir. Bu nedenle ürünlere, ısıl işlem sonrası katılması önerilmektedir.

Kuru ürünlerde aspartamın stabilitesinin yüksek olduğu, nem miktarı arttıkça stabilitesinin azaldığı saptanmaktadır. 25 oC'de sulu tampon çözeltisinde hidrolitik yarılanma ömrü; pH 3, 4, 5 ve 6'da sırasıyla 116, 260, 242, 82 ve 2 gündür. Açıkça görüldüğü gibi aspartam, gıdaların çoğunun sahip olduğu pH 3 ile 5 aralığında maksimum kullanışlığı sağlamaktadır. İndirgenme ürünleri olan L-aspartyl-L-fenilalanin (AP); 3-benzyl-6-karboksimetil-2,5-diketopiperazine (DKP) ve β-L-aspartil-L-fenilalanin metil esteri (β-APM) gıda ürünlerinde istenmeyen tat ve güvenlik sorunlarına yol açmamaktadır.


Genellikle yüksek sıcaklıklarda depolanan, aspartam ile tatlandırılan içeceklerde fenilalanin oluşabilmekte, bu durumun ürün etiketlerinde belirtilmesiyle fenolketonüri hastası olan kişilerin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Yaklaşık 15,000'de bir görülen bu rahatsızlığı yaşayan insanlar, fenilalanini metabolize edememektedir. Bununla beraber, fenilalanin tüketimi bu hastalarda sadece kısıtlanmakta, çünkü fenilalanin temel bir amino asit olup, insan yaşamı için gerekli bir besin bileşenini teşkil etmektedir.
Sukrozun verdiği tatlı tada benzer bir tat profiline sahip olan aspartamın, tat algısı geçikmiş olarak ortaya çıkmakta, fakat etkisi uzun sürmektedir. Aspartamla ilgili yürütülen tat testlerinde panelistlerin aspartamın tadının şekerin tadına çok benzediğine inandığını söylemektedir. Bu benzerlik, aspartamın ticari başarısının arkasında yatan en büyük etken olmaktadır. Aspartam, diyabetli hastalarda toplam karbonhidrat alımı ile ilgili esneklik ve çeşitlilik sunmakta ve onların kan şekerini etkilemeden sağlıklı menülerin oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Aspartam içeren ürünlerle birlikte düzenli fiziksel egzersiz yapıldığında kilo kontrolüne yardımcı olmaktadır.
Ayrıca aspartamın, meyve lezzetini artırıcı özelliği de bulunmaktadır. Gıda ve içeceklerdeki kiraz, vişne gibi meyve aromalarının etkisini arttırmakta ve yoğunlaştırmaktadır. Örneğin aspartamla tatlandırılan meyve aromalı sakızlar, şekerle tatlandırılan meyve aromalı sakızlara göre tatlılığı dört kat daha uzun süre etki göstermektedir.



Yüklə 29,99 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə