2015 lys biyoloji soru tahminleri Sevgili öğrenciler, 20 Haziran 2015 tarihinde yapılacak fen bilimleri Biyoloji sınavında çıkmasını tahmin ettiğim soru başlıklarını sizlerle paylaşmak istedim



Yüklə 14,33 Kb.
tarix06.05.2018
ölçüsü14,33 Kb.
#41859

2015 LYS BİYOLOJİ SORU TAHMİNLERİ

Sevgili öğrenciler, 20 Haziran 2015 tarihinde yapılacak fen bilimleri Biyoloji sınavında çıkmasını tahmin ettiğim soru başlıklarını sizlerle paylaşmak istedim. Belirttiğim üzere bunlar sadece tahmin bu sorular çıkmayabilir, sizleri çok da büyük beklentiler içerisine sokmak ve yanlış yönlendirmek te istemiyorum.

  1. Kemiozmotik model ve ATP sentezi, ( fotosentez ve solunum için ortak bir konu olduğu için çıkarsa şekil üzerinden bir soru bekliyorum)

  2. C3, C4 ve CAM bitkileri, ( son birkaç yıldır üzerinde fazla durulduğu için bir şekille birlikte sorulabileceğini düşünüyorum)

  3. Çimlenme konusundan tohum yapısı veya süreciyle ilgili bir soru bekliyorum.

  4. Virüsler ve özellikleri , (hayat döngüsü, günümüzde virütik hastalıkların yaygınlaşması nedeniyle güncel bir hastalık sorusu bile olabilir.)

  5. Evrim konusundan Heterotrof hipotezi, adaptasyon, varyasyon veya Kurallarla ilgili bir soru tahmin ediyorum. – Allen, Bergman, Gloger, gibi

  6. Sinir sisteminden sempatik ve parasempatik sinirlerin bir organın çalışması sırasındaki karşılaştırılması veya bir organın denetlenmesinin deneysel olarak incelenmesi,

  7. Destek ve iskelet konusundan kemiğin şekli ve yapısı ile ilgili bir soru,

  8. Üreme ve Endokrin sistemle adet döngüsü hormonları ve geri bildirim konusunu da içerebilecek soru çıkacağını tahmin ediyorum.

  9. Sadece endokrin sistem ise geri bildirim mekanizmasıyla ilgili bir soru,

  10. Bitkisel hormonlardan görsel veya deneysel bir soru çıkabilir diye tahmin ediyorum.

  11. Protein sentezi konusundan güncel bir deney veya örnekleme sorusu,

  12. İnsanda taşıma konusundan damarlar ve içerikleri ve uğradıkları organlar bakımından soru çıkabileceğini düşünüyorum,

  13. Sindirim sisteminden organların çalışması ve ürettikleri salgıları açısından soru çıkacaktır diye düşünüyorum

  14. Taşıma konusundan pıhtılaşma reaksiyonlarından belki bir sürpriz soru

  15. Bitkilerde Mikoriza ve Nodül yapısıyla ilgili bir soru,

  16. Yaprak şekli ve adaptasyonla ilgili bir soru, fotosentezle bağlantılı çevresel bir faktörde olabilir.

  17. Boşaltım konusundan tatlı ve tuzlu su balıklarında ozmotik dengenin sağlanmasıyla ilgili bir soru ( böbrek ve solungaçlarla ilgili bir şekil sorusu da olabilir) , veya böbreğin salgılama fonksiyonuyla ilgili bir soru,

Yukarıda verdiğim başlıklar soru çıkmasını beklediğim LYS tarzı konuları içermektedir. Biliyorsunuz ki sınavlar her zaman sürprizlere açıktır. Bu tahminlerimi biraz da bu haftaki zorlu matematik sınavını düşünerek gözden geçirdim. Umarım zor olmaz.

Bununla birlikte YGS tarzı soruların da çıkacağını biliyoruz. YGS konularını zaten çalışmış olduğunuz için ayrıca bir tahminde bulunmayacağım. Fakat genel olarak;

  • Azot döngüsü,

  • Ekoloji ve komüniteler, ( Ekoton, Niş, Habitat gibi özel kavramlar),

  • Nükleik asitler,

  • Kalıtım ve Soy ağacı,

  • Canlılarda beslenme şekilleri,

  • Organik bileşikler ( organellerle birlikte sentez olayları),

  • Zardan madde geçişleri ve ozmotik basınç,

  • Hücre bölünmeleri ve Mitoz – Mayoz gibi konuları YGS için çalışmış olsak bile tekrar gözden geçirmekte büyük fayda olduğuna inanıyorum.

Bu konuları son hafta tekrar ederken göz önünde bulundurursak faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca Bu haftaki matematik sınavının da oldukça zorlayıcı olduğunu gördük. Fakat LYS tarzı sınavlar bir sıralama sınavıdır, bu yüzden LYS fen sınavına da bu düşünce ile girmelisiniz. Zor olan sadece size değildir, siz sıralamanızı öne çekebiliyorsanız en zor sınavda dahi görece başarılısınız demektir.

Ayrıca çokta fazla konu eksiğinizin olmadığını düşünüyorum. Sınava girerken buna da dikkat etmenizi istiyorum ve LÜTFEN KENDİNİZE GÜVENİN.

HEPİNİZE BAŞARILAR DİLER GÖZLERİNİZDEN ÖPERİM.

SALİH MANAZ
Yüklə 14,33 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə